Társoldalunk:

Mercedes: Hamiltont sokkolta a csapat 2022-es helyzete

2022.11.04. 18:11

Miután 2021-ben egy hajszállal elvesztette a világbajnoki címet Max Verstappen ellen, Hamiltontól azt várták, hogy ismét komoly esélye lesz a nyolcadik bajnoki cím megszerzésére, de mindössze két futammal az idény vége előtt ő és a Mercedes még mindig nyeretlen.

A teljesítmény és az eredmények visszaesésének gyökere pedig egy 2021 októberében hozott egyetlen tervezési döntés, amelyről úgy gondolják, hogy a padlólemezzel kapcsolatos. Hamilton rekordja, miszerint F1-es pályafutása során minden szezonban megnyert legalább egy futamot, most veszélybe került, és a mérnöki igazgató, Shovlin elismerte, hogy a teljesítmény hiánya megdöbbentette a hétszeres bajnokot.

Shovlin Hamilton sokkjáról
A szezon korai szakaszában Hamiltont tesztbábuként használta a Mercedes, akik úgy gondolták, hogy tapasztalata ideális lenne az autóval kapcsolatos problémák megoldásához.Ennek eredményeként olyan kísérleti beállításokat kapott, amelyek miatt lényegesen lassabbnak tűnt, mint új csapattársa, George Russell. A Brit Nagydíj óta azonban a Mercedes áttörést kezdett elérni, így azóta átfogóan javult Hamilton teljesítménye Russellhez képest., és ez a kemény munka nem maradt észrevétlen.

Andrew Shovlin az egész szezonban azon dolgozott a versenyzőkkel, hogy felzárkózzanak az élmezőnyhözForrás: Daimler AG/Sebastian Kawka for Mercedes-Benz Grand Prix ltd.

Lewis mindig keményen dolgozik, szuper motivált és elszánt, hogy próbáljon nyerni - mondta Shovlin a médiának.
Az, hogy az előző évek versenyképes pozíciójából egy igazán nehéz autóba került az év elején, egy kicsit sokkoló volt számára. Számunkra is alkalmazkodást igényelt, hogy hozzászokjunk ahhoz, hogy az év elejének nagy részében a középmezőnyben dolgoztunk. Sok kompromisszumot kellett kötnünk az autóval, hogy megpróbáljuk kihozni belőle a legjobbat - miközben folyamatosan tanulnunk kellett.

A helyes irány
A Mercedes azon törekvése, hogy újra futamgyőzelmekért és a bajnoki címért küzdhessen, valószínűleg Hamilton pályafutásának utolsó nagy kihívása lesz. A brit ugyan jelezte, hogy 40 éves kora után is maradni akar a sportágban, amit korábban még kizárnak tartott.
Shovlin úgy véli, Hamilton elkötelezettsége a csapat számára is lökést adott.

A szezon végére a Mercedes javulást mutat a Ferrarihoz és a Red Bullhoz képestForrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Lewis is láthatja, hogy határozottan jó irányba haladunk- mondta.
Egyértelműen kitapostuk az utat ahhoz, hogy visszatérjünk arra a pontra, ahol a pole pozíciókért és a győzelmekért küzdhetünk. Lewis elkötelezettsége a csapat iránt annál inkább növekszik, minél közelebb kerülünk ehhez a célhoz. A maga részéről pedig rengeteg munkát fektet abba, hogy megpróbáljon segíteni e célok elérésében.

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK