Társoldalunk:

Reagált a csapata Alonso újabb fájdalmas kiesésére

2022.11.03. 12:14

Az Alpine szerint jobb így, mint egy megbízható, de gyengébb motorral menni, mivel a teljesítményt célzó fejlesztések most már tilosak egészen 2026-ig, az új erőforrások érkezéséig.

Az utolsó öt futamból hármat nem fejezett be Fernando Alonso motorhiba következtében, mindegyik alkalommal értékes pontszerző helyen haladva sújtott le rá a technika ördöge. A jövőre az Aston Martinhoz igazoló spanyol már nem is bosszankodik, csak vágja a centit. Az Alpine-nál alapvetően nem bánják, hogy maradtak üzemelési hiányosságok a motornál, mert ezen könnyebb változtatni, mint lóerőket varázsolni bele.

Alonso Mexikóban sem ért célbaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Daniel Cardenas

„Ne feledjük, az év elején a teljesítményre koncentráltunk, mert az erőforrások fejlesztését befagyasztják" – idézte a Racingnews365.com Otmar Szafnauer csapatfőnököt.

Tudatosan azt a döntést hoztuk, hogy a teljesítményt hajszoljuk, és a megbízhatósági gondokat majd akkor oldjuk meg, amikor előjönnek, hiszen az ilyen módosításokat engedi az FIA.

„Nem szándékosan hiányzik a megbízhatóság, de ha választani kell, inkább a teljesítmény felé hajlunk, mivel azon mostantól 2026-ig nem szabad változtatni. A megbízhatósági bajok viszont javíthatók, ezt megtehetjük a télen. Stratégiailag ez a helyes irány."

Az Alpine versenyzői már 6-6 belső égésű motort használtak a szezonban, a legtöbbet a mezőnyben (holtversenyben Charles Leclerc-rel és Valtteri Bottasszal). Könnyen lehet, hogy a 7.-et Alonsónak fogják először beszerelni, aki az idényben elsőként lépte túl az engedélyezett keretet.

Fernando Alonso és Esteban OconForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Szafnauer rámutatott, hogy „egyik meghibásodás sem fordult elő újra, mindegyiket kijavítottuk" vagyis legalább nem ugyanaz a probléma tér vissza rendszeresen. Azt sem látja a probléma okának, hogy Alonso esetleg másképp használná az erőforrást, mint csapattársa, Esteban Ocon.
Szerintem az egész a szerencsén múlik.– mondta. – Néha van ilyen, bár alacsony a valószínűsége, hogy mindig ugyanannál a pilótánál jön elő a probléma."

„Dolgoztam a Hondánál, és már nem is emlékszem pontosan, hány motor ment tönkre egy évben Szato Takumánál, talán 13, miközben Jenson Buttonnál egy sem. Akkor folyton azt kérdezték, Takuma másképp vezet-e, mint Jenson, hogy mindig nála van hiba."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK