Társoldalunk:

Bottas elárulta, milyen eredményt akar elérni a futamon

2022.10.30. 10:39

A Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén remekül szereplő Valtteri Bottas elárulta, nagyszeűen érezte magát az autóban, amit részben a fejlesztéseknek, részben a pályának tudott be. A finn pilóta bízik benne, hogy a futamon hasonló pozícióban fog célba érni.

Bár izgalmas csata zajlott a pole pozícióért a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén, Valtteri Bottas kicsit ellopta a show-t az élmezőny tagjaitól. Az Alfa Romeo versenyzője a hatodik helyre kvalifikálta magát, megelőzve Charles Leclerc-t, bár a monacói pilóta autója nem működött tökéletesen

Bottas váratlanul jól szerepelt az időmérőn - galériaForrás: AFP/Rodrigo Arangua

A finn versenyző, illetve csapata a Miami Nagydíj óta nem szerepelt ilyen jól az időmérőn. Az elmúlt időszakban kifejezetten visszaestek, így kissé váratlan a mostani jó eredmény, amelyet Bottas több tényezőre vezet vissza.

Az egész hétvége jól alakult nyilatkozta. – Az első szabadedzésen láttuk, hogy a legjobb tízben vagyunk, de nem tudtuk, hogy a többi csapat tempóhiánnyal küzd-e, vagy ilyesmi. Talán az elmúlt néhány versenyre érkezett fejlesztések itt kicsit jobban kidomborodtak. Remekül éreztem magam, jó köröket futottam, különösen a Q3 végén. Figyelembe véve a magasságot és a sima aszfaltot, tényleg jó érzés. Elég könnyű volt vezetni az autót, bizonyos szempontból a kerékvetők is jót tettek, és az első edzés óta megvolt az önbizalmam. Emellett a megfelelő beállításokkal kezdtünk, és csak finomhangolnunk kellett, vagyis egy jó edzésből építkeztünk.”

Az Alfa Romeo pilótái az elmúlt tizenegy futamon mindössze egyetlen pontot szereztek, és az sem Bottas, hanem Csou Kuan-jü nevéhez fűződik. Ennek tudatában minden bizonnyal a hangulat szempontjából is nagyon kellett egy kiugró szereplés.

„Régen volt már ilyen eredményünk az időmérőn, és szerintem ez az egész csapat számára nagyon felemelő – jelentette ki a tízszeres futamgyőztes. –

A hétvége eleje óta jól teljesítünk, és ezt tovább tudtuk vinni az első szabadedzés után.”  

Az Alfa Romeo előnye mindössze 3 pontra apadt az Aston Martinnal szemben a konstruktőri tabellán, és Sebastian Vettel is egyre közelebb kerül a tizedik pozícióban álló Bottashoz. Most azonban nagy esélyt kaptak, hogy mindkét fronton növeljék az előnyt: a silverstone-iak versenyzői már a Q1-ben kiestek, így nehéz lesz pontot szerezniük, úgyhogy a 33 éves versenyzőnek már csak ki kell használnia a lehetőséget.

Az Alfa Romeo konstruktőri és egyéni szinten is elléphet az Aston MartintólForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Daniel Cardenas

„Úgy vélem, jó alapokkal rendelkezünk, és láttuk, hogy a hosszú etapokon is megvan a tempónk – magyarázta. – Bízom benne, hogy mi leszünk a középmezőny legjobbjai, fogalmazzunk így. Tiszta első kör kell, és akkor remélhetőleg jó futamunk lesz. Az elvégzett szimulációk alapján úgy tűnik, hogy a hatodik-hetedik hely körül vagyunk, legyen szó alacsony vagy magas üzemanyagszintről. Remélem, vasárnap jó napunk lesz, mert szükségünk van néhány pontra.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK