Társoldalunk:

Leclerc és a hazaiak kedvence is önhibáján kívül okozott csalódást

2022.10.30. 08:35

Charles Leclerc-t és Sergio Pérezt is technikai gondok hátráltatták az időmérőn, emiatt múlták alul a várakozásokat. A monacói pilóta pesszimista a futamot illetően, riválisa azonban így is nyerni szeretne.

Charles Leclerc és Sergio Pérez egyaránt csalódást keltően szerepelt a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén. Előbbi hetedik helyével kapcsolatban nem is lehet kérdés, hogy rossz eredmény; utóbbi negyedik pozíciója önmagában nem tragikus, de a Red Bull versenyzője jobban akart szerepelni hazai közönség előtt. 

Leclerc-t még egy középmezőnybeli autó is megelőzte - galériaForrás: AFP/Rodrigo Arangua

Leclerc zsinórban másodszor kapott ki kvalifikáción csapattársától, Carlos Sainztól, ráadásul rajta kívül nemcsak a Red Bull és a Mercedes pilótái előzték meg, hanem Valtteri Bottas is. A monacói pilóta azonban elárulta, nem volt tökéletes az autója.

Meg kell vizsgálnunk [a kocsit] – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –. Az időmérőn elég sokat vesztettem az egyenesekben. A harmadik szabadedzés sem volt túl jó, úgyhogy meg kell néznünk. Valamiért sok problémánk volt a motorral, az összes nagy sebességű kanyarban nagyon rossz volt a vezethetőség, és az autó nem igazán reagált arra, amit a gázpedállal csináltam. Az egyenesekben pedig rendkívül lassúak voltunk.”

Leclerc-nek ráadásul a versenyt illetően sincs oka az optimizmusra, hiszen a Ferrari az utóbbi időszakban mindig egy körön szerepelt jobban. Ráadásul könnyen lehet, hogy a probléma továbbra is fenn fog állni.

„Nem igazán tudom – válaszolta arra a kérdésre, hogy mik a lehetőségei. – Most beszélnem kell a csapattal arról, hogy mit lehet csinálni, de

nyilvánvalóan nem sokat tudunk változtatni, úgyhogy nem tudom, mit tehetünk.”  

Ami Pérezt illeti, a mexikói versenyző látványosan szenvedett a kvalifikáción. A Q1-ben és a Q2-ben futott első köre sem volt elég jó, így mindkétszer meglegyintette őt a kiesés szele, noha aztán időben, és ami még fontosabb, eleget tudott javítani. Végül csupán 353 ezreddel maradt el Max Verstappentől, a Mercedesekhez képest pedig fél tizeden belül volt, pedig az ő autója sem volt tökéletes.

Pérez a technikai problémája ellenére sem szerepelt rosszul hazai pályánForrás: AFP/Rodrigo Arangua

„Teljes volt a káosz – jelentette ki. – Már az elejétől kezdve elektromos gondjaink voltak. Visszatekintve az időmérőre, a Q1-ben és a Q2-ben is majdnem kiestem. Nem volt referenciám az előrelépéshez, nem voltak köridőim, néha a fékerő-eloszlást illetően sem tudtam rájönni, hol állok, szóval teljes volt a zűrzavar. A negyedik hely szerintem nem tragédia, de biztosan végezhettünk volna előrébb.”

Pérez szempontjából a lehető legrosszabbkor jött elő a probléma, hiszen hazai pályán nyilvánvalóan jól akart szerepelni. Emellett az is bosszanthatja, hogy a problémák ellenére sem kapott túlságosan sokat csapattársától, a Mercedesektől pedig pláne.

Nyilvánvaló, hogy ha van időmérő, ahol mindent tökéletesen szeretnék csinálni, akkor ez az – folytatta. – Különösen annak fényében, hogy milyen közel voltunk a pole-hoz, úgy gondolom, sokkal nagyobb mértékben is előreléphettünk volna.”

Leclerc-rel ellentétben viszont Pérez optimistán várja a futamot. A két versenyző harcban áll egymással a bajnoki második helyért, jelenleg a Ferrari pilótája vezet 2 ponttal, de ellenfelét nem ez a csata motiválja.

Úgy vélem, sok mindent tehetünk a futamra, szóval megtesszük, ami tőlünk telik – fogadkozott Pérez. – Egyszerűen nyerni akarok, és a legjobbamat fogom nyújtani az első kanyarban, aztán meglátjuk, mi történik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK