Társoldalunk:

Alonso nagyon keményen odaszúrt Hamiltonnak

2022.10.29. 14:54

A spanyol pilóta szerint a hozzá hasonlóan kétszeres világbajnok Max Verstappen hiába marad el jelenleg öt vb-címmel Lewis Hamilton – és Michael Schumacher – mögött, a mennyiség nem feltétlenül múlja felül a minőséget.

Alonso ugyanis azt sugallta, hogy Verstappen F1-es címei nagyobb értéket képviselnek, mint Lewis Hamiltoné a verseny akkori jellege miatt. A holland címvédő az Amerikai Nagydíjon aratott sikerével a futamgyőzelmek számában megelőzte a spanyolt, ez is közrejátszott abban, hogy a múlt héthez hasonlóan ezúttal is magasztalta a Red Bullt vezető riválisát.

Alonso nagyra becsüli Verstappen eredményeitForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

„Eleinte sok kritika érte Verstappent, amiért már tizenhét évesen helyet kapott [az F1-ben]. Ezt én már akkor nonszensznek gondoltam, mert nem szabad az életkoruk alapján megítélnünk a versenyzőket. Ha jobban teljesítenek, mint mások, akkor miért ne versenyezhetnének a Forma–1-ben? Tulajdonképpen tetszett is, hogy ilyen fiatal versenyzőnk volt a rajtrácson" – nyilatkozta Alonso a De Telegraaf című holland lapnak.

Alonso pályafutása addigra már lefelé ívelt, amikor Verstappen megjelent a mezőnyben, a spanyol azonban reméli, hogy 2023-tól, amikor az Aston Martin pilótája lesz, tudnak majd egy célért küzdeni.

„Valójában eddig alig harcoltunk egymással, ami nagyon sajnálatos, hiszen én a legjobb versenyzőkkel szeretnék küzdeni és Max is egy közülük – magyarázta Alonso. – A múltban volt szerencsém Sebastian Vettellel, Lewis Hamiltonnal és Michael Schumacherrel is harcolni, de Maxszal szemben még soha nem volt ilyen lehetőségem. Remélhetőleg ez a következő években megtörténik majd, amikor az Aston Martinnál vezetek."

Hamiltonnal már sokszor, köztük az idei Belga Nagydíjon is összeakaszkodott a spanyol a pályán és azon kívül isForrás: AFP/John Thys

Noha Alonso tiszteli Hamilton eredményeit, úgy véli, hogy Verstappen címei nagyobb értéket képviselnek, mivel csapattársán kívül más versenyzőkkel is szembenéz.

"Nagyon tisztelem Lewist, de mégis más a helyzet, amikor úgy nyersz hét világbajnoki címet, hogy csak a csapattársaddal kell megküzdened. Azt gondolom, hogy ekkor egy bajnokságnak kisebb az értéke, mint amikor kevesebb címed van, de más versenyzőkkel is meg kell küzdened érte, akiknek ugyanolyan vagy még jobb autója van – mondta Alonso. – 2005-ben és 2006-ban magam is jól kezdtem az évet, és sikerült is végig megőriznem a vezetést. Lehet, hogy másoknak jobb autójuk volt, de én tudtam kezelni [a szezon folytatásában] ezt a különbséget. Nekem soha nem a csapattársammal kellett harcolnom, hogy megnyerjem ezeket a címeket, ahogy Max [Sergio] Pérezzel vagy [Alexander] Albonnal küzdött a versenyek megnyeréséért. De Schumacher elsősorban a csapattársával harcolt, hogy zsinórban ötször bajnok legyen, Hamilton pedig [Nico] Rosberggel és [Valtteri] Bottassal, így pedig szerintem más [világbajnokságot nyerni]."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK