Társoldalunk:

Alonso csapata bosszút állt a botrányt okozó pilótáján

2022.10.26. 07:03

Az Alpine akadémiájának tagja, Jack Doohan a Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésén debütál a Forma–1-ben, majd a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon is az ausztrál pilótát ülteti be az autóba a francia istálló.

Idén a csapatoktól megkövetelik, hogy legalább két szabadedzést biztosítsanak F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező versenyzőknek, az Alpine pedig még adós volt ennek a feltételnek a teljesítésével. Most azonban kiderült, jövőre a McLarenhez szerződő tesztpilótája, Oscar Piastri helyett a Forma–2-ben szereplő Jack Doohan kapja meg a lehetőséget az enstone-iaktól: elsőként Esteban Ocon helyére ül be Mexikóvárosban, pénteken.

„Rendkívül hálás vagyok az Alpine-nak, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy szabadedzésen vezessek Mexikóban – mondta az Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint lenyűgöző fejlődést produkáló és emiatt megérdemelten lehetőséget kapó Doohan. – Mindig óriási megtiszteltetés egy Forma-1-es autó vezetése, ezért is nagyon különleges a lehetőség. Végső soron az a cél, hogy ezt minden héten megtegyük, és ezzel egy újabb lépéssel közelebb kerülünk hozzá. A lehető legjobban felkészültem, és úgy gondolom, hogy nagyon izgalmas lesz megtapasztalni az autót egy ilyen típusú pályán, ahol nagy a [tengerszint feletti] magasság és hatalmas a végsebesség. Keményen fogok dolgozni azon a napon, mindent megteszek, hogy segítsem a csapatot, ugyanakkor élvezni szeretném a pillanatot, mivel tudom, hogy ez egy egyedülálló lehetőség lesz."

A 19 esztendős ausztrál tavaly másodikként zárt az F3-ban, idén pedig három futamgyőzelmének is köszönhetően harcban van a Forma–2 dobogójáért is. Az ötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok Mick Doohan fia a tavaly használt A521-essel több ízben is gyakorolhatott, Monzában pedig már az idei A522-est is tesztelhette, versenykörülmények között azonban a pénteki lesz az első lehetősége az F1-ben.A Mexikóvárosi Nagydíjon Doohanen kívül három további pilóta szereplése biztos az első szabadedzésen: az Alpha Taurinál Cunoda Jukit Liam Lawson, a Haasnál Mick Schumachert Pietro Fittipaldi, míg a Williamsnél Alexander Albont Logan Sargeant váltja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK