Vágólapra másolva!
Az Alpine fellebbezett a Haas ellen, miután az Egyesült Államok Nagydíjának első óvása Fernando Alonso pontszerző helyezésébe került. A csapatokat csütörtökre beidézték a stewardok mexikóvárosi ülésére az Amerikai Nagydíjon történtek miatt.

A Haas panaszt nyújtott be a stewardoknál az austini futam után, amelyen Fernando Alonso a hetedik helyen végzett, miután nagy sebességgel ütközött Lance Stroll Aston Martinjával, nem sokkal a Safety Car újraindítása után. A csapat azt kifogásolta, hogy Alonso a szélben csapkodó külső tükörrel folytathatta a versenyt anélkül, hogy a versenyirányítás fekete-narancssárga zászlós bokszutca-parancsot adott volna.

Kevin Magnussent 2022-ben már többször intették ki a pályáról hasonló szabálytalanságok miatt, ezért a csapat nem hagyta szó nélkül az esetet.

A meghallgatáson Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke kiemelte, hogy Peter Crolla csapatmenedzser kétszer is jelentette a versenyirányításnak, hogy az Alpine nem elég biztonságos. A csapat erre azt a választ kapta, hogy vizsgálják az ügyet, ám ítélet nem született a futam alatt.

A stewardok egyetértettek azzal, hogy Alonso autója nem volt biztonságos, és 10 másodperces stop/go büntetést szabtak ki rá - ez a legsúlyosabb büntetés a kizáráson kívül, de mivel a verseny már véget ért, ezt 30 másodperces időbüntetéssé alakították át - ezzel Alonso a 15. helyre esett vissza.

Az eredmény után az Alpine jelezte saját szándékát, hogy fellebbez a Haas eredeti óvása ellen. Az austini futamot követő vasárnapi közleményükben a stewardok megjegyezték, hogy Haas óvása 24 perccel a leintés után érkezett, de a Nemzetközi Sportkódex szerinti hatáskörükkel élve elfogadhatónak ítélték azt. Az Alpine azzal az indokkal tiltakozott az óvás ellen, hogy az későn érkezett.

Mindkét csapatot október 27-én, helyi idő szerint 18:00 órára hívták be a stewardok Mexikóba, hogy eldöntsék, hogy az Alpine fellebbezésének van-e alapja.

Amennyiben úgy ítélik meg, hogy igen, akkor egy újabb meghallgatást hívnak össze, hogy a csapat ténylegesen a stewardok elé terjessze az ügyét, hogy esetleg Alonso büntetését megsemmisítsék vagy csökkentsék.

Alonso közben nyomást gyakorol az FIA-ra a közösségi médián keresztül. A spanyol az Instagramon közzétett bejegyzésében megköszönte a szurkolók támogatását, és hangot adott annak a véleményének, hogy a stewardok meghallgatásának eredménye fontos lesz a sportág számára.

- írta a spanyol hétfő este.

Forrás