Társoldalunk:

Vettel győzelemként ünnepelte zseniális utolsó körös előzését - videó

2022.10.24. 16:01

Sebastian Vettel az USA Nagydíj utolsó körében, fantasztikus manőverrel előzte meg Kevin Magnussent, majd diadalittasan üvöltött bele a rádióba. A négyszeres világbajnoknak hiányozni fognak ezek a pillanatok a visszavonulása után.

Sebastian Vettelt választották a nézők a nap versenyzőjének az USA Nagydíjon, és bár lett volna még jelentkező, ő sem érdemtelenül nyerte el a címet. A német pilóta még vezette is a futamot, majd egy elrontott bokszkiállás után szép felzárkózást mutatott be, amit az utolsó körben Kevin Magnussen megelőzésével koronázott meg.

Vettel látványos csatában előzte meg Magnussent az utolsó körben

A négyszeres világbajnok az utolsó, technikás szektorban, utasította maga mögé a dán versenyzőt. Magára az előzésre az elnyújtott 16-18-as kanyarban került sor, de már előtte is test a test elleni csatát vívtak. Vettel ezzel megszerezte a nyolcadik helyet (ebből Fernando Alonso bünettése miatt később hetedik pozíció lett), majd a célvonalat átszelve diadalittasan belekiabált a rádióba, szinte mintha győzelmet vagy legalábbis dobogót szerzett volna. Hozzátette, hogy tele van adrenalinnal, később pedig az is egyértelműen kiderült, hogy visszavonulása után jó szívvel fog visszagondolni ezekre a párharcokra.

Nyilván hiányozni fognak ezek a pillanatok, ez nem titoknyilatkozta. – Azonban hosszasan és alaposan megfontoltam a döntést, és ezekre a momentumokra is gondoltam: hiányozni fog az adrenalin meg minden. Magától értetődő, hogy egy részem nagyon fogja ezeket hiányolni, más részem viszont már nagyon várja, ami most jön.”

Bár az Aston Martin szemmel látható módon előrelépett az idény során, még ennek a tudatában is váratlan volt, amit ezen a hétvégén produkált. Mindkét versenyző könnyedén végezhetett volna erős pontszerző helyen, ám Lance Stroll Alonsóval ütközött, míg Vettel kerékcseréjét elrontották. A 35 éves versenyző azonban a baki pozitív hozadékát is látja.

„Teljes mértékben meglepett minket, hogy gyorsabbak voltunk a McLarennél és az Alpine-nál – jelentette ki. – Óvtuk a gumikat, de nem hiszem, hogy ez lenne a legfőbb tényező. Nyilvánvaló, hogy a lassú bokszkiállás nélkül kétszer annyi pontot gyűjtöttünk volna. Cserébe viszont legalább szórakoztató futamom volt a végén, és néhány egységet vissza tudtunk szerezni.”

Bár az autó jól muzsikált, ez nem az egyenesekben mutatkozott meg, ahol hátrányban voltak a többiekhez képest. Éppen ezért Vettel nem tudta kihasználni szélárnyék, illetve a DRS adta lehetőségeket, így máshol kellett kísérleteznie. Korábban hasonló módon előzte meg Alexander Albont, a Magnussen elleni csata pedig mindennek a csúcsa volt számára.

Vetteléket meglepte az Aston Martin remek tempója - galériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

„Sajnos az egyenesekben nem volt meg a tempónk ahhoz, hogy kényelmesen előzzünk, így valami szokatlant kellett megpróbálnom vagy a fékekkel, vagy pedig olyan módon, hogy szokatlan helyen [előzök] – magyarázta. – Ezt meg is tettem, és legtöbbször bejött. Határozottan jól éreztem magam, és szoros csatákat vívtam, különösen Kevinnel a végén. Ez egyfajta tetőpontot jelentett, ő az egyik legnehezebben megelőzhető pilóta az egész mezőnyben. Azonban éppen elég helyet hagyott, és mindkettőnk számára jó móka volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK