Társoldalunk:

Hamilton: Még mindig itt vagyok, és a csúcsra tudom vinni az autót

2022.10.24. 13:31

Lewis Hamilton úgy véli, Max Verstappen elsősorban az egyenesekben volt gyorsabb nála az USA Nagydíj végén, és azt is elárulta, miért volt nehéz védekeznie. A hétszeres világbajnok kijelentette, hogy még mindig képes csúcsra járatni az autót.

Carlos Sainz kiesésével Lewis Hamiltonnak lényegében semmit nem kellett tennie a második helyért az USA Nagydíjon. Sőt, egy ponton úgy tűnt, hogy a brit pilóta idénybeli első győzelmét is megszerezheti, miután Max Verstappen második kerékcseréje sokkal hosszabbra nyúlt a tervezettnél. 

Hamilton előtt a győzelem esélye is felcsillant, de végül nem volt esélye Verstappen ellen - galériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

A címvédő azonban ledolgozta a 6 másodperc feletti hátrányát, ráadásul eközben még Charles Leclerc-t is maga mögé kellett utasítania. Hamilton elárulta, hogy a padlógázas szakaszokon nem tudott mit tenni a Red Bull tempója ellen, a védekezést pedig egy körülmény tette még nehezebbé.

Most közelebb voltunk [a Red Bullhoz] – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Sajnálom, hogy nem sikerült megszereznem a győzelmet, pedig mindent beleadtam. Láttam, hogy [Verstappen] körönként egy másodpercet zárkózik, én pedig egy ideig nem tudtam válaszolni, és ő csak úgy jött az egyenesben. Szerintem ott tíz kilométer per órával gyorsabbak voltak. Az egyenes végén a tükreim nagyon rezegtek, szóval nem tudtam, hol van, nehéz volt védekezni.”

A Mercedes láthatóan rengeteget fejlődött az év során, és ezzel párhuzamosan Hamilton teljesítménye is feljavult, különösen csapattársáéhoz, George Russelléhez képest. Bár hátrányuk még mindig 53 pont a Ferrarihoz képest, minimális esély még mutatkozik arra, hogy megelőzzék a maranellóiakat. Hamilton ennek is nagyon örülne, ami pedig a hosszabb távú jövőt illeti, mindenkit figyelmeztetett, hogy még nem szabad őt leírni.

„Nem tudom szavakba önteni, mit jelentene a csapatnak, ha megszereznénk a konstruktőri második helyet, különösen azok után, ami a tavalyi utolsó futamon, illetve ami az [idei] teljesítményünket illetően történt – fogalmazott. – Egy győzelem nagyon örömteli lenne, de most beérem annyival, hogy jó volt a tempónk. Még mindig itt vagyok, és tudom, hogy amikor [jó] autót építenek, csúcsra tudom vinni. Csak tovább kell dolgoznunk.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ugyancsak elégedetten nyilatkozott. A mostani hétvége alapján a csapat újításai egyértelműen működnek, és az osztrák üzletember szerint volt olyan szakasza a versenynek, amikor még Verstappen sem tudott jobb tempót produkálni náluk.

Hamilton egyértelműsítette, hogy még mindig számolni kell veleForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

„Realistának kell lennünk, most már sokkal közelebb vagyunk – jelentette ki. – A fejlesztések beváltak, és a győzelemért versenyeztünk. A második etapban valószínűleg a miénk volt a leggyorsabb autó a kemény gumikon, és talán Max. Amikor feltettük a közepeseket, akkor már nem volt szél.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK