Társoldalunk:

Ismét életet menthetett a glória Alonsóék ijesztő baleseténél - videó

2022.10.24. 06:31

Lance Strollt három rajthellyel megbüntették a következő futamra, miután ütközött Fernando Alonsóval, és a sportfelügyelők őt találták felelősnek a balesetért, amely sokkal rosszabbul is végződhetett volna. A fantasztikus felzárkózást bemutató spanyol pilóta eredményét megóvta egy másik csapat. Frissítés: megbüntették, Alonso elveszítette a pontjait.

Hatalmas baleset történt az USA Nagydíj 22. körében, amikor Fernando Alonso hátulról eltalálta Lance Strollt, és autója a levegőbe emelkedett, majd eltalálta a korlátot. A kanadai pilóta autója csúnyán összetört, ám jövő évi csapattársa csodával határos módon folytatni tudta a versenyt, és végül a hetedik helyen zárt.

Sokkal rosszabbul is végződhetett volna Stroll és Alonso balesete

A sportfelügyelők a közvélemény túlnyomó részéhez hasonlóan Strollt látták hibásnak, vagy ahogyan az erről szóló dokumentumban fogalmaznak, a 24 éves versenyzőt terheli nagyobb felelősség. Mivel kiesett, ezért a következő, Mexikóvárosi Nagydíjon fog bűnhődni, ahol három hellyel hátra fogják sorolni a rajtrácson.

Valószínűleg sokan enyhének tartják a szankciót, mivel a baleset minden érintett számára alakulhatott volna sokkal rosszabbul. Ha Alonso autója felfordul, akkor akár a pályát elválasztó kerítésen túl is kiköthetett volna, ami nemcsak a kétszeres F1-es világbajnok testi épségét, hanem az ott állók életét is veszélyeztethette volna.

Stroll azonban saját magát és a mögöttük haladókat is nagy veszélynek tette ki, hiszen egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy mindenki ki tudja kerülni a forgó Aston Martint. Sőt, könnyen lehet, hogy öt éve még tragikus kimenetelű lett volna a baleset: az egykor szintén a Forma-1-ben versenyző Paul di Resta a Sky Sports műsorában felhívta a figyelmet, hogy egy lerepülő karbonelem telibe találta volna Lando Norrist, ha nincs a glória. Szerencsére a brit versenyző így nem sérült meg, de saját elmondása szerint az autója igen.

„Fernando jól gyorsított ki a tizenegyes kanyarból, én pedig elkezdtem védekezni – nyilatkozta Stroll a brit televíziós csatornának. – Nagy volt a sebességkülönbség, gyorsabb volt nálam. Utána szerintem mindketten rosszul mértük fel a helyzetet. Azt hiszem, hagytam neki helyet a bal oldalon, de kicsit talán én is későn mozdultam. Versenybaleset volt.”

Ezután kissé mókás párbeszéd zajlott le a riporter és Stroll között: Rachel Brookes egy pillanatra megfeledkezett arról, hogy Alonso még versenyben van, ezért megkérdezte a háromszoros dobogóst, hogy beszélt-e már vele az eset óta. „Beszéltem-e vele? – kérdezett vissza meglepetten. –Még mindig az autóban ül! Majd szólok neki a rádión…”

Alonso fantasztikus felzárkózást mutatott be, de eredményét megóvták - galériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

Alonso egyelőre még nem nyilatkozott, így az ő véleményét még nem ismerjük, mindenesetre a rádióban kijelentette, hogy Stroll későn mozdult be. A 41 éves versenyző bravúros vezetéssel a hatodik helyig zárkózott fel, de a futam végén Norris megelőzte őt, ami kulcsfontosságú lehet az Alpine és a McLaren párharcában a konstruktőri negyedik helyért.

Alonso eredménye azonban még nem hivatalos, ugyanis a Haas megóvta a végeredményt. Az amerikai istálló a spanyol versenyző mellett Sergio Pérez negyedik helyét nem akarja elfogadni, ugyanis mindketten sérült autóval versenyeztek. A Haasnak ez azért szúrja a szemét, mert Kevin Magnussent a szezon folyamán már háromszor is a bokszba parancsolták, mondván, veszélyes autóval közlekedik, ám ilyesmi ezúttal egyik esetben sem történt.

A sportfelügyelők befogadták a technikai szabálysértésre hivatkozó óvást, így az Alpine és a Red Bull képviselőinek meg kell jelenniük előttük. Más kérdés, hogy utólag lehet-e bármit is tenni, hiszen itt valójában nem büntetést kellett volna adni, ha egyáltalán kellett volna. Ami viszont biztos, hogy Alexander Albon idejéhez utólag hozzáadtak 5 másodpercet, aminek következtében visszaesett a tizenharmadik helyre, Csou Kuan-jü mögé. Frissítés: Alonso 10 másodperces stop/go büntetést kap, amit 30 másodperces időbüntetéssé alakítottak át, így a spanyol a 15. helyre esett vissza, elbukta a vb-pontokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK