Társoldalunk:

Újabb ülés kelt el az F1-ben, de egy feltételnek teljesülnie kell

2022.10.22. 19:20

A Williams csapatfőnöke bejelentette, hogy Logan Sargeantet szánják Alexander Albon jövő évi csapattársának. Az amerikai pilótának azonban meg kell szereznie a szükséges pontszámot a szuperlicenchez.

Már csak egy kiadó ülés maradt a Forma-1 jövő évi rajtrácsára, ugyanis a Williams ülése lényegében elkelt. Jost Capiro, a grove-i istálló csapatfőnöke stílusosan az USA Nagydíj hétvégéjén jelentette be, hogy Logan Sargeant váltja az idény végén távozó Nicholas Latifit, amennyiben meglesz a szükséges pontszáma a szuperlicenchez.

Sargeant állandó ülést kap a WilliamsnélForrás: Richard Pardon

Ha ez megtörténik, akkor a Liberty Media hatalomátvétele óta először lesz amerikai pilóta a Forma-1-ben, ráadásul állandó jelleggel. Az utolsó versenyző az Egyesült Államokból Alexander Rossi volt, aki a 2015-os év második felében öt versenyt teljesített a Manor színeiben.

Sargeant szilveszter napján tölti be a 22. életévét, és már hetedik idényét teljesíti valamelyik együléses kategóriában. Nevét a 2020-ban ismerhette meg igazán a nagyközönség, amikor a Forma-3-as bajnokság utolsó futamáig harcban volt a bajnoki címért, de végül alulmaradt a jövőre szintén debütáló Oscar Piastrival, valamint Théo Pourchaire-rel szemben. Tavaly pedig, szinte napra pontosan egy éve csatlakozott a Williams akadémiájához.

Egy fordulóval a vége előtt a harmadik helyen áll a Forma-2-es bajnokságban. Alapesetben az ötödik helyet kellene megszereznie az összetettben, hogy meglegyen a szükséges pontszám a szuperlicenchez,de a Williams bejelentette, hogy a mostani után még két szabadedzésn részt vesz. Ez azért fontos, mert így a hatodik pozíció is elég lesz számára, amennyiben a gyakorlásokon legalább 100-100 kilométert megtesz.

Jelenleg 9 egység az előnye a közvetlenül mögötte azonos pontszámmal álló Jack Doohannel, Jehan Daruvalával, illetve Enzo Fittipaldival szemben, és további 3 a hetedik Liam Lawson előtt. Ha négyen is megelőzik, akkor 1 ponttal elmarad a szükséges 40-től.

Sargeant az USA Nagydíj első szabadedzésén F1-es hétvégén is bemutatkozhatott - galériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Ha Sargeant sikerrel jár, akkor Mick Schumachernek a Haas jelenti az egyetlen esélyt a Forma-1-ben maradásra. A német versenyző ülése maradt az egyetlen kiadó hely következő szezonra, de többen is pályáznak rá, és jelen állás szerint honfitársa, Nico Hülkenberg tűnik a favoritnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK