Az FIA változtat a Verstappen vb-címét eredményező szabályon

Forma-1, Charles Leclerc, Max Verstappen, Japán Nagydíj 2022, futam
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 09: Race winner and 2022 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Third placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka International Racing Course on October 09, 2022 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az FIA bejelentette, hogy felülvizsgálja azt a szabályt, aminek köszönhetően Max Verstappen már Japánban megszerezte a világbajnoki címet. Charles Leclerc úgy véli, bizonyos területeken javulnia kell a sportágnak, mert Szuzukában hatalmas volt a káosz a leintés után.

Max Verstappen a Japán Nagydíjon megszerezte második világbajnoki címét, ám ezt egy ideig lényegében senki nem tudta, és miután bejelentették, nem mindenki hitte el. Egy ideig a holland pilóta is váltig állította, hogy matematikailag még nem biztos az elsősége, ahogyan a csapatok és elismert újságírók, illetve kommentátorok sem tudták, hogy mi a helyzet.

Verstappen egy furcsa szabály miatt lett már Szuzukában világbajnok, de az FIA módosítani fog az előírásokon Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mint később kiderült, a félreértést egy alig ismert szabály okozta. A verseny során mindenki töredékpontokkal számolt, pedig a sportszabályzat szerint ez csak akkor lép érvénybe, ha a verseny piros zászlóval ér véget. Könnyen lehet, hogy ez a részlet teljesen véletlenül maradt benne a dokumentumban, és ezt az elméletet erősíti, hogy az FIA változtatni fog ezen az előíráson.

– olvasható a szövetség közleményében. – Az előírás szövegezését azonban felülvizsgálják, hogy a sportszabályzat következő verziója egyértelműbb legyen.”

A pontozásra vonatkozó szabály mellett Charles Leclerc büntetése is kellett ahhoz, hogy Verstappen már Japánban ünnepelhessen. A monacói pilóta elmondása alapján mindketten meg voltak zavarodva, amikor Johnny Herbert közölte a Red Bull versenyzőjével, hogy megszerezte a világbajnoki címet.

„Kicsit furcsa volt, mert azt hiszem, amikor Maxnak először szóltak, hogy világbajnok, ő rám nézett és azt mondta, hogy »nem, valójában nem vagyok az« – emlékezett vissza. – Én pedig azt válaszoltam, hogy »talán mégis az vagy, mert ezt mondják«. Szóval egyikünk számára sem volt világos.

Az FIA-t sokan kritizálták a történtek után, és a szervezetet, illetve ezáltal a sportágat többször is bírálat érte a folyamatok miatt. Leclerc azonban meg van győződve arról, hogy a közeljövőben együtt képesek lesznek a jó irányba mozdulni.

Verstappen és Leclerc sem volt biztos benne, hogy mi az igazság Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

„Úgy vélem, ebben még javulnunk kell – szögezte le. – Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a következő néhány futamon lesznek megbeszélések annak érdekében, hogy előrelépjünk és jobbak legyünk.”