Társoldalunk:

Az FIA változtat a Verstappen vb-címét eredményező szabályon

2022.10.22. 22:32

Az FIA bejelentette, hogy felülvizsgálja azt a szabályt, aminek köszönhetően Max Verstappen már Japánban megszerezte a világbajnoki címet. Charles Leclerc úgy véli, bizonyos területeken javulnia kell a sportágnak, mert Szuzukában hatalmas volt a káosz a leintés után.

Max Verstappen a Japán Nagydíjon megszerezte második világbajnoki címét, ám ezt egy ideig lényegében senki nem tudta, és miután bejelentették, nem mindenki hitte el. Egy ideig a holland pilóta is váltig állította, hogy matematikailag még nem biztos az elsősége, ahogyan a csapatok és elismert újságírók, illetve kommentátorok sem tudták, hogy mi a helyzet. 

Verstappen egy furcsa szabály miatt lett már Szuzukában világbajnok, de az FIA módosítani fog az előírásokonForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mint később kiderült, a félreértést egy alig ismert szabály okozta. A verseny során mindenki töredékpontokkal számolt, pedig a sportszabályzat szerint ez csak akkor lép érvénybe, ha a verseny piros zászlóval ér véget. Könnyen lehet, hogy ez a részlet teljesen véletlenül maradt benne a dokumentumban, és ezt az elméletet erősíti, hogy az FIA változtatni fog ezen az előíráson.

A Japán Nagydíjon helyesen alkalmazták a Forma-1 sportszabályzatának 6.5-ös cikkelyét, amely a versenyidőlimitre és a pontok kiosztására vonatkozik – olvasható a szövetség közleményében. – Az előírás szövegezését azonban felülvizsgálják, hogy a sportszabályzat következő verziója egyértelműbb legyen.”

A pontozásra vonatkozó szabály mellett Charles Leclerc büntetése is kellett ahhoz, hogy Verstappen már Japánban ünnepelhessen. A monacói pilóta elmondása alapján mindketten meg voltak zavarodva, amikor Johnny Herbert közölte a Red Bull versenyzőjével, hogy megszerezte a világbajnoki címet.

„Kicsit furcsa volt, mert azt hiszem, amikor Maxnak először szóltak, hogy világbajnok, ő rám nézett és azt mondta, hogy »nem, valójában nem vagyok az« – emlékezett vissza. – Én pedig azt válaszoltam, hogy »talán mégis az vagy, mert ezt mondják«. Szóval egyikünk számára sem volt világos. Annyi minden nem [volt] egyértelmű: teljes pontokat [kapunk] vagy nem, lesz büntetés vagy nem?”

Az FIA-t sokan kritizálták a történtek után, és a szervezetet, illetve ezáltal a sportágat többször is bírálat érte a folyamatok miatt. Leclerc azonban meg van győződve arról, hogy a közeljövőben együtt képesek lesznek a jó irányba mozdulni.

Verstappen és Leclerc sem volt biztos benne, hogy mi az igazságForrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

„Úgy vélem, ebben még javulnunk kell – szögezte le. – Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a következő néhány futamon lesznek megbeszélések annak érdekében, hogy előrelépjünk és jobbak legyünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK