Társoldalunk:

Vettel: Ostobaság lenne elvenni Verstappen világbajnoki címét

2022.10.21. 11:36

Sebastian Vettel szerint nincs értelme elvenni Max Verstappen világbajnoki címét a Red Bull szabálysértése miatt, a négyszeres világbajnok ugyanakkor átláthatóságot követel az FIA-tól. Lewis Hamilton és Carlos Sainz egyaránt kemény büntetést szorgalmaz.

Bár a botrány már három hete kirobbant a nemzetközi sajtó által, csak a Japán Nagydíjat követő napon vált hivatalossá, hogy a Red Bull tavaly átlépte a költségplafont. Ennek következtében a versenyzők csak most, az austini hétvégét megelőző sajtótájékoztatón tudtak széles körben reagálni a történtekre. 

Vettel semmiképpen sem venné el Verstappen tavalyi vb-címétForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a büntetés, az FIA a hírek szerint mostanában tett ajánlatot a bikásoknak ezzel kapcsolatban. Elméletben lehetséges, hogy pontlevonás következtében Max Verstappen elveszíti a 2021-es vb-címét, de ez a forgatókönyv egyáltalán nem tűnik valószínűnek, és Sebastian Vettel szerint sem lenne értelme.

Az FIA-nak ezt nagyon gyorsan, nagyon hamar világossá kell tennie, mert [a pontlevonás] nyilvánvalóan kissé ostobaság – nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – Szerintem senki nem vonja kétségbe, hogy ő volt 2021 bajnoka.”

Az eset kapcsán sokak szerint probléma, hogy a szabálykönyv nem fogalmaz elég világosan a lehetséges szankciókkal kapcsolatban. Bár felsorolják a szóba jöhető következményeket, konkrétummal nem szolgálnak, így a közvélemény is csak találgatni tud. Vettel úgy véli, hogy ezen változtatni kell.

„Azt csinálnak, amit akarnak, ők tartatják be a szabályokat – jelentette ki. – Ezzel együtt szerintem olyan korban élünk, amikor az átláthatóság egyre inkább általánossá válik, és nem hiszem, hogy a sportot ki kellene venni ebből. Úgy gondolom, hogy az lesz a legjobb, ha átláthatóak leszünk, hogy mindenki láthassa, mi történt. Máskülönben csak rengeteg ember beszél és spekulál, és azt hiszem, ezen a korszakon már túl vagyunk.”

Az ügy kapcsán természetesen Lewis Hamiltont is megkérdezték, aki korábban elmondta, hogy ha ők is átlépik a költségvetési limitet, akkor megnyerhette volna a tavalyi pontversenyt. A brit pilóta nem akar túlságosan belefolyni az ügybe, de azért bízik a számára elfogadható döntésben.

„Nem igazán tudok válaszolni, mert semmi hasznosat nem tudok mondani – kezdte. – Feltételezhetjük, hogy mi történhet, és mi nem, szóval ebbe nem fektetek energiát. Arra koncentrálok, hogy továbbra is próbáljam hajtani a csapatot. Igyekszem átlendíteni az autót, és olyasmiken dolgozom, amiket képes vagyok irányítani. Ahogyan már korábban is mondtam, Mohammed [bin Szulajm, az FIA elnöke] és csapata remélhetőleg jó döntéseket hoz majd a sportág integritása szempontjából. Hinnem kell ebben, és természetesen a legjobbat kell feltételeznem róluk.”

Hamilton kemény büntetést szeretne látniForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Többen azon az állásponton vannak, hogy a Red Bullnak súlyos büntetést kell adni, egyfajta példastatuálás céljából. Hamilton is ezen a véleményen van, és hozzátette, máskülönben nincs sok értelme a pénzügyi előírásnak.

„Úgy vélem, a sportágnak tennie kell valamit ez ügyben – folytatta. – Ha lazán kezelik ezeket a szabályokat, akkor a jövőben az összes csapat átlépi [a költségplafont], és még több milliót költ. Nyilvánvalóan nem tesz jót a sportágnak, ha csak egy megdorgálás jár. [Ennyi erővel] a jövőben nincs is szükség költségplafonra.”

A hétszeres világbajnokhoz csatlakozott Carlos Sainz, a Red Bull idei legnagyobb ellenfelének bizonyuló Ferrari versenyzője. A spanyol pilóta hangsúlyozta, fontos, hogy az ítélet mindenkit elrettentsen a jövőbeli szabélysértéstől.

„Szerintem minden csapat és pilóta tisztánlátást szeretne elsősorban – fogalmazott. – Emellett méltányosságot [akarunk]. Mindannyian tudjuk, hogy egy-két-három-négy millió mennyit jelenthet az autófejlesztés és a sebesség terén. Ez az oka, hogy évekkel ezelőtt a három élcsapat 350 millió dollárt költött, most pedig 150-et, hogy kordában tartsuk ezeket a dolgokat. Ha lesz büntetés, akkor elég fontos, hogy elvegye a kedvet attól, hogy két-három millióval többet költsünk a jövő évi autóra, mert úgy gondoljuk, hogy megéri. Ennek mindenki számára egyértelműnek kell lennie. Ha van költségplafon, akkor azt be kell tartani, és én csak remélem, hogy az FIA meghozza a megfelelő döntéseket, hogy mindenki betartsa.”

Valtteri Bottas egyetértett az előtte szólókkal. A tavaly még a Mercedesnél versenyző pilóta kiemelte, hogy a Red Bull túlköltekezésének óriási jelentősége lehetett. „Pár ponttal maradtunk le az egyéni világbajnoki címről, és néhány millió nagyon sokat számíthat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK