Vettel: Ostobaság lenne elvenni Verstappen világbajnoki címét

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Sebastian Vettel, Max Verstappen
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Sebastian Vettel of Germany and Aston Martin F1 Team walk out for the F1 drivers parade prior to the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel szerint nincs értelme elvenni Max Verstappen világbajnoki címét a Red Bull szabálysértése miatt, a négyszeres világbajnok ugyanakkor átláthatóságot követel az FIA-tól. Lewis Hamilton és Carlos Sainz egyaránt kemény büntetést szorgalmaz.

Bár a botrány már három hete kirobbant a nemzetközi sajtó által, csak a Japán Nagydíjat követő napon vált hivatalossá, hogy a Red Bull tavaly átlépte a költségplafont. Ennek következtében a versenyzők csak most, az austini hétvégét megelőző sajtótájékoztatón tudtak széles körben reagálni a történtekre.

Vettel semmiképpen sem venné el Verstappen tavalyi vb-címét Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a büntetés, az FIA a hírek szerint mostanában tett ajánlatot a bikásoknak ezzel kapcsolatban. Elméletben lehetséges, hogy pontlevonás következtében Max Verstappen elveszíti a 2021-es vb-címét, de ez a forgatókönyv egyáltalán nem tűnik valószínűnek, és Sebastian Vettel szerint sem lenne értelme.

– nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – Szerintem senki nem vonja kétségbe, hogy ő volt 2021 bajnoka.”

Az eset kapcsán sokak szerint probléma, hogy a szabálykönyv nem fogalmaz elég világosan a lehetséges szankciókkal kapcsolatban. Bár felsorolják a szóba jöhető következményeket, konkrétummal nem szolgálnak, így a közvélemény is csak találgatni tud. Vettel úgy véli, hogy ezen változtatni kell.

„Azt csinálnak, amit akarnak, ők tartatják be a szabályokat – jelentette ki. – Ezzel együtt szerintem olyan korban élünk, amikor az átláthatóság egyre inkább általánossá válik, és nem hiszem, hogy a sportot ki kellene venni ebből. Úgy gondolom, hogy az lesz a legjobb, ha átláthatóak leszünk, hogy mindenki láthassa, mi történt. Máskülönben csak rengeteg ember beszél és spekulál, és azt hiszem, ezen a korszakon már túl vagyunk.”

Az ügy kapcsán természetesen Lewis Hamiltont is megkérdezték, aki korábban elmondta, hogy ha ők is átlépik a költségvetési limitet, akkor megnyerhette volna a tavalyi pontversenyt.

A brit pilóta nem akar túlságosan belefolyni az ügybe, de azért bízik a számára elfogadható döntésben.

„Nem igazán tudok válaszolni, mert semmi hasznosat nem tudok mondani – kezdte. – Feltételezhetjük, hogy mi történhet, és mi nem, szóval ebbe nem fektetek energiát. Arra koncentrálok, hogy továbbra is próbáljam hajtani a csapatot. Igyekszem átlendíteni az autót, és olyasmiken dolgozom, amiket képes vagyok irányítani. Ahogyan már korábban is mondtam, Mohammed [bin Szulajm, az FIA elnöke] és csapata remélhetőleg jó döntéseket hoz majd a sportág integritása szempontjából. Hinnem kell ebben, és természetesen a legjobbat kell feltételeznem róluk.”

Hamilton kemény büntetést szeretne látni Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Többen azon az állásponton vannak, hogy a Red Bullnak súlyos büntetést kell adni, egyfajta példastatuálás céljából. Hamilton is ezen a véleményen van, és hozzátette, máskülönben nincs sok értelme a pénzügyi előírásnak.

„Úgy vélem, a sportágnak tennie kell valamit ez ügyben – folytatta. – Ha lazán kezelik ezeket a szabályokat, akkor a jövőben az összes csapat átlépi [a költségplafont], és még több milliót költ. Nyilvánvalóan nem tesz jót a sportágnak, ha csak egy megdorgálás jár.

A hétszeres világbajnokhoz csatlakozott Carlos Sainz, a Red Bull idei legnagyobb ellenfelének bizonyuló Ferrari versenyzője. A spanyol pilóta hangsúlyozta, fontos, hogy az ítélet mindenkit elrettentsen a jövőbeli szabélysértéstől.

„Szerintem minden csapat és pilóta tisztánlátást szeretne elsősorban – fogalmazott. – Emellett méltányosságot [akarunk]. Mindannyian tudjuk, hogy egy-két-három-négy millió mennyit jelenthet az autófejlesztés és a sebesség terén. Ez az oka, hogy évekkel ezelőtt a három élcsapat 350 millió dollárt költött, most pedig 150-et, hogy kordában tartsuk ezeket a dolgokat. Ha lesz büntetés, akkor elég fontos, hogy elvegye a kedvet attól, hogy két-három millióval többet költsünk a jövő évi autóra, mert úgy gondoljuk, hogy megéri. Ennek mindenki számára egyértelműnek kell lennie.

Valtteri Bottas egyetértett az előtte szólókkal. A tavaly még a Mercedesnél versenyző pilóta kiemelte, hogy a Red Bull túlköltekezésének óriási jelentősége lehetett. „Pár ponttal maradtunk le az egyéni világbajnoki címről, és néhány millió nagyon sokat számíthat.”