Hamilton cselekvésre szólította fel a Forma-1 vezetését

Forma-1, Lewis Hamilton, USA Nagydíj 2022, csütörtök
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 20: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes attends the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 20, 2022 in Austin, Texas. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton úgy véli, az F1-nek, illetve a Liberty Mediának közbe kellene lépnie, hogy segítsen a csőd szélén álló W Seriesen. A hétszeres világbajnok szerint a növekvő bevételekből könnyen életben tudnák tartani a kizárólag nők számára kiírt sorozatot.

Az eredeti tervek szerint az USA Nagydíj hétvégéjén a W Series mezőnye is versenyezne, ahogyan a jövő heti mexikóvárosi forduló során is. Azonban a széria utolsó két futamát törölték, ugyanis a kizárólag női pilóták számára megrendezett sorozat pénzügyileg óriási bajba került, mivel hatalmas összegekkel tartozik a hitelezőknek, és a fennmaradása is kérdésessé vált.

Nagy bajba került a W Series Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Ennek kapcsán Lewis Hamilton is megszólalt, aki köztudottan törekszik a diverzitás növelésére az autósport világában, így a női versenyzők előrejutását is próbálja segíteni. A hétszeres világbajnok szerint az F1-nek közbe kell lépnie annak érdekében, hogy a W Series ne menjen csődbe.

– válaszolta az FIA sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a csúcskategória vezetésének van-e felelőssége a betétsorozatok életben tartásában. – A Forma-1 eddigi történetében nem volt elég hangsúly a nőkön. Most sincsen, nem nagyítják fel eléggé azt a nagyszerű munkát, ami ott folyik. Nem mindenki rendelkezik elég nagy képviselettel az iparágunkban. Nem igazán létezik olyan útvonal, amelyen ezek a fiatal, csodálatos versenyzők eljuthatnak a Forma-1-be. Emellett vannak olyanok, akik azt mondják, hogy »soha nem fogunk női F1-es pilótát látni«. Ez nem jó narratíva. Úgy gondolom, hogy többet kell tennünk.”

Hamilton a mondandója utolsó részével egyértelműen Stefano Domenicalira célzott. Az F1 elnök-vezérigazgatója még nyáron tett egy kijelentést, miszerint öt éven belül nem számít női versenyzőre a Forma-1-ben. Ennek kapcsán korábban Sebastian Vettel is megszólalt, aki arra biztatta a nőket, hogy cáfoljanak rá erre a mondatra.

Az F1, illetve a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media bevételei (a koronavírus-járvány időszakát leszámítva) jelentősen megnőttek az elmúlt években.

Hamilton szerint ennek köszönhetően könnyű lenne megmenteni a W Seriest. „Azzal, hogy a Forma-1-nek és a Libertynek ennyire jól megy, nem kerül sokba, hogy ezen a téren tudjanak segíteni – magyarázta. – Többet kell tennünk a fiatal nők ösztönzéséért.”

Hamilton szerint az F1-nek cselekednie kell Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Hamilton a Mercedes által 2020-ban indított, Accelerate 25 elnevezésű ötéves kezdeményezéssel példálózott. Ennek célja, hogy növelje a diverzitást a márkán belül, így nem véletlen, hogy a 37 éves versenyző is aktívan részt vesz a programban. „Azzal a munkával, amit a Mercedesszel együtt próbálok végezni, például nyolcezer fiatal lányt igyekszem bevonni a sportágba – jelentette ki. – Minden csapatnak ezt kellene tennie.”