Társoldalunk:

Hamilton cselekvésre szólította fel a Forma-1 vezetését

2022.10.21. 13:12

Lewis Hamilton úgy véli, az F1-nek, illetve a Liberty Mediának közbe kellene lépnie, hogy segítsen a csőd szélén álló W Seriesen. A hétszeres világbajnok szerint a növekvő bevételekből könnyen életben tudnák tartani a kizárólag nők számára kiírt sorozatot.

Az eredeti tervek szerint az USA Nagydíj hétvégéjén a W Series mezőnye is versenyezne, ahogyan a jövő heti mexikóvárosi forduló során is. Azonban a széria utolsó két futamát törölték, ugyanis a kizárólag női pilóták számára megrendezett sorozat pénzügyileg óriási bajba került, mivel hatalmas összegekkel tartozik a hitelezőknek, és a fennmaradása is kérdésessé vált. 

Nagy bajba került a W SeriesForrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Ennek kapcsán Lewis Hamilton is megszólalt, aki köztudottan törekszik a diverzitás növelésére az autósport világában, így a női versenyzők előrejutását is próbálja segíteni. A hétszeres világbajnok szerint az F1-nek közbe kell lépnie annak érdekében, hogy a W Series ne menjen csődbe.

Száz százalékban, különösen a W Series esetében – válaszolta az FIA sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a csúcskategória vezetésének van-e felelőssége a betétsorozatok életben tartásában. – A Forma-1 eddigi történetében nem volt elég hangsúly a nőkön. Most sincsen, nem nagyítják fel eléggé azt a nagyszerű munkát, ami ott folyik. Nem mindenki rendelkezik elég nagy képviselettel az iparágunkban. Nem igazán létezik olyan útvonal, amelyen ezek a fiatal, csodálatos versenyzők eljuthatnak a Forma-1-be. Emellett vannak olyanok, akik azt mondják, hogy »soha nem fogunk női F1-es pilótát látni«. Ez nem jó narratíva. Úgy gondolom, hogy többet kell tennünk.”

Hamilton a mondandója utolsó részével egyértelműen Stefano Domenicalira célzott. Az F1 elnök-vezérigazgatója még nyáron tett egy kijelentést, miszerint öt éven belül nem számít női versenyzőre a Forma-1-ben. Ennek kapcsán korábban Sebastian Vettel is megszólalt, aki arra biztatta a nőket, hogy cáfoljanak rá erre a mondatra.

Az F1, illetve a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media bevételei (a koronavírus-járvány időszakát leszámítva) jelentősen megnőttek az elmúlt években. Hamilton szerint ennek köszönhetően könnyű lenne megmenteni a W Seriest. „Azzal, hogy a Forma-1-nek és a Libertynek ennyire jól megy, nem kerül sokba, hogy ezen a téren tudjanak segíteni – magyarázta. – Többet kell tennünk a fiatal nők ösztönzéséért.”

Hamilton szerint az F1-nek cselekednie kellForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Hamilton a Mercedes által 2020-ban indított, Accelerate 25 elnevezésű ötéves kezdeményezéssel példálózott. Ennek célja, hogy növelje a diverzitást a márkán belül, így nem véletlen, hogy a 37 éves versenyző is aktívan részt vesz a programban. „Azzal a munkával, amit a Mercedesszel együtt próbálok végezni, például nyolcezer fiatal lányt igyekszem bevonni a sportágba – jelentette ki. – Minden csapatnak ezt kellene tennie.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK