Az FIA kiegyezhet a szabálytalan Red Bull-lal

Forma-1, Francia Nagydíj, Red Bull Racing logo
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 18: A general view of the Red Bull Racing logo on a truck in the Paddock prior to practice ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 18, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak a költségplafont érintő szabálysértés ügyében. Ezzel kapcsolatban Max Verstappen kijelentette, hogy az F1-ben mindenki képmutató.

Úgy tűnik, új fejezethez érkezett a Red Bull ügye. Mint ismert, az FIA vizsgálata alapján a bikások tavaly átlépték az újonnan létrehozott költségvetési korlátot, így büntetésre számíthatnak. A hírek szerint 1,8 millió dollárral költöttek többet a megengedett 145 milliónál, ami enyhe szabálysértésnek minősül.

Információk szerint most a Red Bullnál pattog a labda Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A RacingNews365.com úgy tudja, hogy az FIA lényegében ajánlatot tett a Red Bullnak. A szövetség állítólag benyújtott egy dokumentumot az energiaitalosoknak, miszerint elismerik a szabálysértés tényét, és elfogadják az abban megállapított büntetést. Sokaknak eszébe juthat, hogy a szervezet 2020 elején titkos megállapodást kötött a Ferrarival, miután a maranellóiak szinte biztosan csaltak a motorjukkal, de most más a helyzet, hiszen

a pénzügyi szabályzat lehetőséget ad ette a lépésre.

Hogy az FIA milyen büntetést javasolt, azt egyelőre nem tudni, de továbbra sem valószínű, hogy akár egyéni, akár konstruktőri pontokat vonnának le. Ennél sokkal reálisabb, hogy csökken a szélcsatornában történő tesztelésre felhasználható idő vagy a jövőbeli költségvetési limitjük, valamint a pénzbüntetés is szóba jöhet. Ez utóbbi az ügyhöz közel álló források szerint a szabálysértés mértékének a kétszerese, vagyis 3,6 millió dollár lehet.

Ha a Red Bull elfogadja a dokumentumban foglaltakat, akkor nincs fellebbezési joga a döntés ellen. Ha nem, akkor az ügy a költségplafon-elbíráló testület elé kerül, ahol eldöntik, hogy szükség van-e szankcióra, és ha igen, akkor milyen jellegűre, illetve mértékűre.

Ennek kapcsán a Red Bull magyar idő szerint szombat délutánra összehívott egy sajtótájékoztatót, de nemrég kiderült, hogy az esemény elmarad. Erik van Haren, a De Telegraaf újságírója úgy tudja, hogy Christian Horner csapatfőnök előbb beszélni akar Mohammed bin Szulajmmal, az FIA elnökével. Max Verstappen azonban megszólalt a témában.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak a holland pilóta, akinek tehát valószínűleg nem kell féltenie tavalyi vb-címét. – Szerintem nagyon világosan megmondtuk, hogy mit tartunk helyénvalónak, ezért van még folyamatban [az ügy]. Végső soron ez nem az én dolgom, hanem a csapaté és az FIA-é.”

Verstappen szerint az F1-ben mindenki képmutató Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

Miután a sajtó jóval a vizsgálat eredményének közzététele előtt kirobbantotta az ügyet, a riválisok súlyos büntetést követeltek, amióta pedig hivatalossá vált a szabályszegés, mindez hatványozottan igaz. Verstappen szerint az ellenfelek minden lehetséges módon hátráltatni akarják őket, de hozzátette, hogy ez természetes ebben a sportágban.

„Úgy vélem, ennek főként az az oka, hogy jól teljesítettünk – jelentette ki. – Minden lehetséges módon megpróbáltak lelassítani minket. Végül is így működik az F1, egy kicsit mindenki képmutató, és számomra ez rendben van. Nekünk csak a munkánkra kell koncentrálnunk.”