Társoldalunk:

Az FIA kiegyezhet a szabálytalan Red Bull-lal

2022.10.21. 08:59

Sajtóértesülések szerint az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak a költségplafont érintő szabálysértés ügyében. Ezzel kapcsolatban Max Verstappen kijelentette, hogy az F1-ben mindenki képmutató.

Úgy tűnik, új fejezethez érkezett a Red Bull ügye. Mint ismert, az FIA vizsgálata alapján a bikások tavaly átlépték az újonnan létrehozott költségvetési korlátot, így büntetésre számíthatnak. A hírek szerint 1,8 millió dollárral költöttek többet a megengedett 145 milliónál, ami enyhe szabálysértésnek minősül. 

Információk szerint most a Red Bullnál pattog a labdaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A RacingNews365.com úgy tudja, hogy az FIA lényegében ajánlatot tett a Red Bullnak. A szövetség állítólag benyújtott egy dokumentumot az energiaitalosoknak, miszerint elismerik a szabálysértés tényét, és elfogadják az abban megállapított büntetést. Sokaknak eszébe juthat, hogy a szervezet 2020 elején titkos megállapodást kötött a Ferrarival, miután a maranellóiak szinte biztosan csaltak a motorjukkal, de most más a helyzet, hiszen a pénzügyi szabályzat lehetőséget ad ette a lépésre.

Hogy az FIA milyen büntetést javasolt, azt egyelőre nem tudni, de továbbra sem valószínű, hogy akár egyéni, akár konstruktőri pontokat vonnának le. Ennél sokkal reálisabb, hogy csökken a szélcsatornában történő tesztelésre felhasználható idő vagy a jövőbeli költségvetési limitjük, valamint a pénzbüntetés is szóba jöhet. Ez utóbbi az ügyhöz közel álló források szerint a szabálysértés mértékének a kétszerese, vagyis 3,6 millió dollár lehet.

Ha a Red Bull elfogadja a dokumentumban foglaltakat, akkor nincs fellebbezési joga a döntés ellen. Ha nem, akkor az ügy a költségplafon-elbíráló testület elé kerül, ahol eldöntik, hogy szükség van-e szankcióra, és ha igen, akkor milyen jellegűre, illetve mértékűre.

Ennek kapcsán a Red Bull magyar idő szerint szombat délutánra összehívott egy sajtótájékoztatót, de nemrég kiderült, hogy az esemény elmarad. Erik van Haren, a De Telegraaf újságírója úgy tudja, hogy Christian Horner csapatfőnök előbb beszélni akar Mohammed bin Szulajmmal, az FIA elnökével. Max Verstappen azonban megszólalt a témában.

Még semmi sem biztos, de csapatként tudjuk, hogy mit kell megoldanunk – nyilatkozta a Sky Sportsnak a holland pilóta, akinek tehát valószínűleg nem kell féltenie tavalyi vb-címét. –Szerintem nagyon világosan megmondtuk, hogy mit tartunk helyénvalónak, ezért van még folyamatban [az ügy]. Végső soron ez nem az én dolgom, hanem a csapaté és az FIA-é.”

Verstappen szerint az F1-ben mindenki képmutatóForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

Miután a sajtó jóval a vizsgálat eredményének közzététele előtt kirobbantotta az ügyet, a riválisok súlyos büntetést követeltek, amióta pedig hivatalossá vált a szabályszegés, mindez hatványozottan igaz. Verstappen szerint az ellenfelek minden lehetséges módon hátráltatni akarják őket, de hozzátette, hogy ez természetes ebben a sportágban.

„Úgy vélem, ennek főként az az oka, hogy jól teljesítettünk – jelentette ki. – Minden lehetséges módon megpróbáltak lelassítani minket. Végül is így működik az F1, egy kicsit mindenki képmutató, és számomra ez rendben van. Nekünk csak a munkánkra kell koncentrálnunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK