Társoldalunk:

Alonso elárulta, hogyan lehet Verstappenből minden idők legjobb pilótája

2022.10.21. 14:56

A spanyol az immár hozzá hasonlóan kétszeres világbajnok holland magasztalása mellett a Red Bull szabályszegéséről is elmondta a véleményét.

Ahogyan Fernando Alonso, úgy Max Verstappen is kétszeres világbajnokká vált 25 esztendős korára. Ám míg a spanyol 2006 óta nem tudta gyarapítani a címei számát, addig a hollandnak erre minden esélye megvan a következő szezonokban. A két pilóta egyaránt 32 futamgyőzelemmel rendelkezik, Alonso szerint pedig Verstappen megfelelő háttérrel ezt akár sokszorosíthatja is a későbbiekben.

Jelenleg statisztikailag teljesen egyformán áll a két pilóta, ám Verstappenben nagyobb potenciál lehet a folytatásbanForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

Ha továbbra is így teljesít és jó autót raknak alá, akkor igen – válaszolta Alonso arra a kérdésre, hogy válhat-e minden idők legnagyszerűbb pilótájává a holland. – Ha azonban valamilyen okból a Red Bull nem tud győztes autót építeni a következő években, akkor két vb-címmel fogja befejezni [a karrierjét]."

A spanyol már 2005-ben megtapasztalta, milyen érzés bebiztosított vb-címmel a markában versenyezni az utolsó hétvégéken. Ennek apropóján Alonso elmondta, hogy a hátralévő, Verstappen számára már lényegében tét nélküli négy futamon mennyire nehéz lesz megőriznie a koncentrációt.

"Ez ilyenkor más, nincsen rajta nyomás, szóval kissé lazábban kezdi a hétvégét és készen áll arra, hogy egy kicsit többet kockáztasson - magyarázta az Alpine pilótája. – Bizonyos értelemben azt gondolom, hogy Max a teljesítményét tekintve még jobb lesz a következő négy versenyen, mert nem lesz miért aggódnia. Szabadon kockáztathat és felhasználhatja az autóban és önmagában rejlő összes potenciált."

Alonso szerint a Red Bull ugyanúgy egy kiskaput használt ki, mint a legtöbb bajnokcsapat a közelmúltbanForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A csütörtöki sajtótájékoztatón Alonso reagált arra is, hogy a Red Bull 2021-ben túllépte a költségkeretet 1,8 millió dollárral. A spanyol szerint ebben semmi meglepetés nincsen, ugyanis az elmúlt években az aktuális világbajnok istállók mindig megpróbáltak trükközni valamilyen szabállyal.

Azok a csapatok, akik világbajnokságot nyertek, mindig valamilyen kiskapu kihasználásával tették – nyilatkozta Alonso. – A többi csapat később lemásolja, majd eljutunk odáig, hogy betiltanak egy olyan megoldást, amit korábban engedélyeztek néhány futamon. Ilyen a Forma-1 természete. Nem emlékszem olyan bajnokcsapatra, amely ne használt volna ki egy olyan szabályt, amivel meg tudta lepni a többi istállót. A Brawn GP, a Red Bull és a Mercedes mind-mind kihasználtak valamilyen változást."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK