Társoldalunk:

Verstappenék egyik kulcsembere okoz súlyos vitát a Red Bull szabálysértéséről?

2022.10.19. 08:22

Holland sajtóértesülés szerint Adrian Newey besorolásával nem ért egyet a csapat és az FIA, ezért gondolhatja úgy a szövetség, hogy a tervezőmérnök gázsija beleszámít a költségvetési keretbe, amit az első ítélet szerint túllépett a Red Bull.

Továbbra sincs fejlemény arról, valóban megszegte-e a költségvetési szabályokat a Red Bull 2021-ben és ha igen, ez milyen szankciót von maga után. Az első vizsgálatok alapján az FIA úgy találta, átlépték a 145 millió dolláros keretet, ám az istálló nem ért egyet ezzel és tovább egyeztet a szövetség képviselőivel bizonyos tételek elszámolásáról.

A Red Bull 2021-es diadalát a szabálytalanság vádja árnyékolja beForrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Az egyes csapatoknál – a versenyzőket leszámítva – a három legmagasabb fizetésű tag bére nem számít bele a keretbe, és a holland Ziggo Sport értesülése szerint itt van nézeteltérés a Red Bull és az FIA között: előbbi saját alkalmazottjának tekinti a legendás tervezőmérnököt, Adrian Newey-t, utóbbi viszont úgy véli, a saját cégén keresztül foglalkoztatják őt, így a bérét bele kell számolni a 145 millió dolláros költségkeretbe.

portré adrian newey-ról

A mérnökök fizetéséről ritkábban hallani információkat, mint a pilóták esetében, de egy Newey-hoz hasonló csúcskategóriás szakember évente akár 10 millió dollár nagyságrendű összeget is zsebre tehet. Korábban az merült fel, hogy a stáb ingyenes étkeztetése és a táppénz okozza a vitát az elszámolásban. Ennek kapcsán az Auto Motor und Sport rámutatott, hogy a pályán történő étkeztetés összege nem számít bele a keretbe, mert a szponzoroknak felszolgált finomságokkal bonyolult lenne megbontani a számlát, a gyári kantinban viszont nincs ilyen probléma és az bizony része a korlátozásba eső összegnek.

A rivális istállók értelemszerűen mérgesek és határozott fellépést várnak az FIA-tól. A mezőnynek 2021-ben kellett először maximalizált pénzösszegből versenyezni, és az első könyvvizsgálati ellenőrzés eredménye és a problémák kezelése rengeteg fog számítani a szövetség és a rendszer hitelességének megőrzésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK