Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint egy "egészségtelen kapcsolat" volt az egyik fő oka annak, hogy 2016-ban Carlos Sainz Jr. helyett Max Verstappent léptették elő Toro Rossótól a Red Bullhoz. Az osztrák nyíltan beszélt a csapaton belül zajló rivalizálásról.

Mindkét pilóta 2015-ben debütált az F1-ben, Verstappen 49 ponttal végzett az egyéni világbajnoki pontversenyben, szemben Sainz 27 pontjáv.al, aki többször is feladni kényszerült futamokat a szezonban.

Alig négy futammal a 2016-os idény után Marko úgy döntött, hogy változtat az eredeti tervein, és Max Verstappent előlépteti a Red Bullhoz

Danill Kvyat helyére - aki visszatért Sainz partnereként a Toro Rossóhoz.
Sainz 2017 végén hagyta el a Red Bull családot, ahonnan a Renault-hoz, majd 2019-ben a McLarenhez, 2022-ben pedig a Ferrarihoz szerződött. Marko azonban elárulta, hogy a színfalak mögött komoly feszültségek bontakoztak ki, amelyek közrejátszottak a döntésében.

A nézőknek talán fel sem tűnt mekkora feszültség is uralkodott valójában a két pilóta között a Toro Rosso csapatánál. Forrás: AFP/Peter Fox

Kvyat és Verstappen cseréjének oka
A 2016-os Orosz Nagydíj után Kvyatot lefokozták, Verstappen pedig az első Red Bullos versenyén megnyerte a Spanyol Nagydíjat, miután Lewis Hamilton és Nico Rosberg Mercedesei összeütköztek.
Kvyat lefokozása a Szocsiban mutatott pocsék teljesítményére érkezett a csapattól válaszul, ahol kétszer is nekiment Sebastian Vettelnek az első körben.
Marko azonban az Auto Motor und Sportnak elmondta, hogy valójában mi állt a háttérben.
"Kvyat gyorsabb volt, mint Daniel Ricciardo az első évében a Red Bullnál" - mondta.
"A második évben, az első tesztnaptól kezdve a fejébe vette, hogy gond van a fékekkel.

Először a sebességge esett vissza, aztán jöttek a balesetek. Hirtelen bizonytalannak tűnt az autóban, így reagálnunk kellett."

Feszültségek a Toro Rossónál

Nagyjából ugyanekkor a Toro Rossónál is fortyogtak a feszültségek - többek között az Ausztrál Nagydíjon, ahol a frusztrált Verstappen nekiment Sainznak.
Miközben a pilóták egymással harcoltak, mindkettőjük édesapja is beszállt a konfliktusba. A rali-világbajnok Carlos Sainz és az egyszer F1-es dobogón álló Jos Verstappen is.

"Amikor Sainz és Verstappen egyszerre volt nálunk, nem volt egészséges a kapcsolat a Toro Rossónál a két pilóta között"

- mondta Marko.


Forrás