Vágólapra másolva!
Mike Elliott a Mercedes technikai igazgatója szerint nagy veszteség a náluk tesztpilótai szerepet betöltő Nyck de Vries távozása, ugyanakkor örül, hogy a holland pilóta lehetőséget kap. George Russell szintén megérdemeltnek tartja a 27 éves versenyző F1-es ülését, és biztos benne, hogy kiválóan fog teljesíteni.

Nyck de Vries hosszú évek várakozása után jövőre állandó versenyzői üléshez jut a Forma-1-ben. A holland pilótát az AlphaTauri igazolta le, miután az Olasz Nagydíjon parádésan helyettesítette a vakbélműtéten áteső Alexander Albont.

Mivel a Red Bull-családhoz igazol, De Vries távozik a Mercedes kötelékéből Forrás: AFP/Ciro De Luca

A 27 éves versenyző már jó ideje a Mercedes kötelékében van, jelenleg a konstruktőri címvédő tartalékpilótájaként tevékenykedik. Év végén viszont a felek útjai elválnak, amit a brackley-ieknél nagy veszteségnek tartanak, másfelől viszont örülnek De Vries sikerének.

nyilatkozta Mike Elliott, a Mercedes technikai igazgatója. – Ő egy igazán kedves, de nagy tudású srác, aki érti a sportágat, valamint a mérnöki munkát és az autót. Úgy vélem, csapatként számunkra nagy kár, hogy elmegy, ugyanakkor nagyon örülünk, hogy megkapta az esélyt, mert jó látni, hogy egy olyan tehetséges pilóta, mint ő, lehetőséghez jut.”

Bár a monzai bemutatkozása kétségtelenül biztató volt, De Vriesnek nyilvánvalóan nem lesz könnyű dolga, hogy hozzászokjon az új autóhoz, illetve egy másik munkakörnyezethez. Elliott azonban nem félti a holland versenyzőt.

„Csak beül az autóba és máris ráérez, nem hibázik – jelentette ki a brit szakember. – Gyorsan eljut arra a pontra, ahol a legjobbat hozza ki a kocsiból, emellett jó visszajelzéseket ad.

A Mercedesnél versenyző George Russell szintén jól ismeri kollégáját, hiszen útjaik többször is keresztezték egymást. Amellett, hogy most ugyanannál a csapatnál keresik kenyerüket, a 2018-as Forma-2-es idényben is versenyeztek egymás ellen, amit a brit pilóta Lando Norris, Alexander Albon, valamint De Vries előtt nyert meg. Ismertségük azonban ennél is régebbre nyúlik vissza.

De Vires (balra) és Russell (középen) ismeretsége az F2-es időszaknál is jóval régebbre nyúlik vissza Forrás: DPPI via AFP/Sebastiaan Rozendaal

„A gokartos fiúk közül Nyck volt az egyetlen, aki nem jutott be az F1-be, de alighanem megérdemelte volna – válaszolta azAutosport kérdésére.– Szóval azon öt versenyző közül, akik között ott voltam én, Alex, Max [Verstappen], Charles [Leclerc] és Nyck, illetve akik 2011-ben és 2012-ben versenyeztek egymás ellen, Nyck volt az egyetlen, akinek nem jött össze, szóval örülök, hogy most itt van.”

Most, hogy Russell a Mercedeshez igazolt, még jobban megismerhette De Vriest nemcsak emberi, hanem szakmai értelemben is. A 24 éves pilóta azonban leszögezte, mindez már nem változtatott azon, hogy mennyire tartja nagyra a holland versenyzőt.

– fogalmazott. – A gokartban őt kellett legyőzni. Akkor soha nem versenyeztem vele, de talán ő volt a legsikeresebb mindannyiunk közül. Úgy vélem, ahhoz, hogy az ember bekerüljön a Forma-1-be, a megfelelő időben kell elvégeznie a munkát, amikor van lehetőség a rajtrácson, de néha nem állnak jól ezek a csillagok. Azonban az, hogy Monzában annyi csillag állt jól, vélhetően kárpótolta őt a néhány évvel ezelőtti balszerencséért.”

De Vriesnek jövőre Cunoda Jukival kell felvennie a versenyt, aki bár javult a tavalyi idényhez képest, továbbra sem váltotta meg a világot. Elliotthoz hasonlóan Russell is optimista a 27 esztendős pilóta első teljes szezonját illetően.

– mondta. – Nincs kétségem afelől, hogy jól fog teljesíteni, minden lehetősége megvan arra, hogy nagyszerű F1-es pilóta legyen. Biztos vagyok benne, hogy remekül fog szerepelni.”