Társoldalunk:

Max Verstappen sokkoló bejelentése a visszavonulásáról

2022.10.16. 08:53

Max Verstappen valószínűnek tartja, hogy ha a jövőben is egyre több futam lesz a Forma-1-ben, akkor mostani szerződése lejárta után befejezi F1-es pályafutását. A holland pilótát nem érdeklik a rekordok, amit édesapja is megerősített.

Max Verstappen szinte minden fiatalsági rekordot átírt az F1-ben, vagy legalábbis nagyon előkelő pozícióban áll az adott ranglistán. Ebből adódóan jó esélye lenne rá, hogy megdöntse a jelenleg Fernando Alonso által tartott csúcsot, és ő induljon a legtöbb versenyen, és ehhez nem is kell 40 éves koráig maradnia az F1-ben, ahogyan azt a spanyol pilóta teszi, és amire a hírek szerint Lewis Hamilton is készül

Verstappen számos rekordot megdönthet, de nem kizárt, hogy idő előtt visszavonulForrás: AFP/Philip Fong

Arról nem is beszélve, hogy ha még pár évig a jelenlegi formájában versenyez, és persze az autó is ütőképes marad, akkor a brit pilóta győzelmi, illetve pole-rekordja, valamint a Michael Schumacherrel közösen tartott legtöbb világbajnoki címe is veszélybe kerülhet. Persze Verstappen ettől még nagyon messze van, de akkor sem ez fogja motiválni, amikor esetleg megközelíti a csúcsokat. A címvédő már korábban is beszélt az esetleges korai visszavonulásáról, most viszont már sokkal konkrétabban fogalmazott: lényegében kijelentette, hogy ha az F1 nem változtat az irányon, akkor az ő jelenlétére nem érdemes sokáig számítani.

Ez nem [csupán] a bajnoki címek számán vagy ilyesmin múlik, hanem az életminőségen is – nyilatkozta a Channel 4 műsorában. –Több futamra megyünk. 2028-ig van szerződésem, [akkor] harmincegy éves leszek, szóval ha ebbe az irányba haladunk egyre több és több futammal, elgondolkozom, hogy tényleg akarom-e folytatni ezt, amíg olyan harmincöt éves nem leszek. Valószínűleg nem, mert annyi más szórakoztató dolog van a Forma-1-en kívül, amit csinálni szeretnék, és nem akarok majdnem az egész évben utazgatni és távol lenni a családomtól, illetve a barátaimtól.”

A Forma-1-ben tavaly és idén is rekordot jelentő 22 futamot rendeztek, ráadásul az eredeti tervek szerint mindkét évben eggyel több forduló lett volna. Jövőre pedig 24-ig megy fel a számláló, ami sokak szerint közelít a tűréshatárhoz.

„Úgy vélem, hogy néhány évig még csinálom ezt, persze a szerződésem végéig mindenképpen maradok – folytatta Verstappen. – Aztán eldöntöm, hogy tényleg folytatni akarom-e ezt az életmódot, mert nagyon megterhelő. Nagyon szeretek otthon lenni, és néha kicsit fájdalmas, hogy ennyit vagyok távol.”

Nemcsak Verstappen beszélt a lehetséges korai visszavonulásról, hanem édesapja is. Jos Verstappen azt is elárulta, hogy fia hiába kíméletlen a pályán, amikor pihenőre vonul, teljesen másképp viselkedik. A holland exversenyző azt is meg tudja érteni, ha valaki a versenyek számát.

Verstappen sokallja a futamok jelenlegi számátForrás: Getty Images,/GETTY IMAGES/Clive Mason

„2028-ban újra számba vesszük a helyzetet – mondta a Formule 1 nevű holland lapnak. – Nem arról van szó, hogy a rekordokat kergeti. Az embernek időnként szüksége van a pihenésre, és Max [ilyenkor] teljesen ki tud kapcsolni. A szezon után vagy a nyári szünetben már nem is akar a Forma-1-ről beszélni. Az én időmben maximum tizennyolc futamunk volt. Most huszonkettő van, jövőre pedig huszonnégy lesz. Ez is lehet túl sok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK