Max Verstappen sokkoló bejelentése a visszavonulásáról

Forma-1, Max Verstappen, Szingapúri Nagydíj 2022, futam
SINGAPORE, SINGAPORE - OCTOBER 02: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing looks on after the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on October 02, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Clive Mason/Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen valószínűnek tartja, hogy ha a jövőben is egyre több futam lesz a Forma-1-ben, akkor mostani szerződése lejárta után befejezi F1-es pályafutását. A holland pilótát nem érdeklik a rekordok, amit édesapja is megerősített.

Max Verstappen szinte minden fiatalsági rekordot átírt az F1-ben, vagy legalábbis nagyon előkelő pozícióban áll az adott ranglistán. Ebből adódóan jó esélye lenne rá, hogy megdöntse a jelenleg Fernando Alonso által tartott csúcsot, és ő induljon a legtöbb versenyen, és ehhez nem is kell 40 éves koráig maradnia az F1-ben, ahogyan azt a spanyol pilóta teszi, és amire a hírek szerint Lewis Hamilton is készül.

Verstappen számos rekordot megdönthet, de nem kizárt, hogy idő előtt visszavonul Forrás: AFP/Philip Fong

Arról nem is beszélve, hogy ha még pár évig a jelenlegi formájában versenyez, és persze az autó is ütőképes marad, akkor a brit pilóta győzelmi, illetve pole-rekordja, valamint a Michael Schumacherrel közösen tartott legtöbb világbajnoki címe is veszélybe kerülhet. Persze Verstappen ettől még nagyon messze van, de akkor sem ez fogja motiválni, amikor esetleg megközelíti a csúcsokat. A címvédő már korábban is beszélt az esetleges korai visszavonulásáról, most viszont már sokkal konkrétabban fogalmazott: lényegében kijelentette, hogy ha az F1 nem változtat az irányon, akkor az ő jelenlétére nem érdemes sokáig számítani.

– nyilatkozta a Channel 4 műsorában. –Több futamra megyünk. 2028-ig van szerződésem, [akkor] harmincegy éves leszek, szóval ha ebbe az irányba haladunk egyre több és több futammal, elgondolkozom, hogy tényleg akarom-e folytatni ezt, amíg olyan harmincöt éves nem leszek. Valószínűleg nem, mert annyi más szórakoztató dolog van a Forma-1-en kívül, amit csinálni szeretnék, és nem akarok majdnem az egész évben utazgatni és távol lenni a családomtól, illetve a barátaimtól.”

A Forma-1-ben tavaly és idén is rekordot jelentő 22 futamot rendeztek, ráadásul az eredeti tervek szerint mindkét évben eggyel több forduló lett volna. Jövőre pedig 24-ig megy fel a számláló, ami sokak szerint közelít a tűréshatárhoz.

„Úgy vélem, hogy néhány évig még csinálom ezt, persze a szerződésem végéig mindenképpen maradok – folytatta Verstappen. – Aztán eldöntöm, hogy tényleg folytatni akarom-e ezt az életmódot, mert nagyon megterhelő.

Nemcsak Verstappen beszélt a lehetséges korai visszavonulásról, hanem édesapja is. Jos Verstappen azt is elárulta, hogy fia hiába kíméletlen a pályán, amikor pihenőre vonul, teljesen másképp viselkedik. A holland exversenyző azt is meg tudja érteni, ha valaki a versenyek számát.

Verstappen sokallja a futamok jelenlegi számát Forrás: Getty Images,/GETTY IMAGES/Clive Mason

„2028-ban újra számba vesszük a helyzetet – mondta a Formule 1 nevű holland lapnak. – Nem arról van szó, hogy a rekordokat kergeti. Az embernek időnként szüksége van a pihenésre, és Max [ilyenkor] teljesen ki tud kapcsolni. A szezon után vagy a nyári szünetben már nem is akar a Forma-1-ről beszélni. Az én időmben maximum tizennyolc futamunk volt. Most huszonkettő van, jövőre pedig huszonnégy lesz. Ez is lehet túl sok.”