Verstappen hatalmasat tévedett, a Red Bull legnagyobb örömére

Forma-1, Japán Nagydíj 2022, vasárnap, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates on his car following his victory at the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka, Mie prefecture on October 9, 2022. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko visszautalt Max Verstappen szezon eleji pesszimizmusára, ami a csapat örömére nem vált valósággá. A Red Bull tanácsadója kijelentette, Sergio Pérez összetettbeli második helye jóval fontosabb a címvédő rekordjánál, a holland pilóta pedig már a hosszú távú célokról beszélt.

Max Verstappen a Japán Nagydíjon bebiztosította második világbajnoki címét, ráadásul (egyelőre Fernando Alonsóval holtversenyben) győzelmek tekintetében rögtön a legeredményesebbé vált a két elsőséggel rendelkező versenyzők közül. A szezon most már hosszú ideje a holland pilóta, illetve a Red Bull diadalmenetéről szól, pedig az eleje nagyon nem így nézett ki.

Miután Melbourne-ben már másodszor esett ki, Verstappen reményvesztetté vált, de mint kiderült, tévedett Forrás: AFP/William West

Három versenyt követően ugyanis 46 pontos hátrányba került Charles Leclerc-rel szemben, miután a Bahreini és az Ausztrál Nagydíjat is feladni kényszerült. Akkor saját elmondása szerint is feladta a címvédés reményét, de saját maga és csapata legnagyobb örömére pesszimista hozzáállása hatalmas tévedésnek bizonyult.

nyilatkozta Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Servus TV-nek. –Hála istennek gyorsabban megcsináltuk. Ez egy kiváló teljesítmény volt a csapattól. Döntőnek bizonyult, hogy jobb volt a megbízhatóságunk a Ferrariénál, de Max kitűnő teljesítménye is kellett. Soha nem fogom elfelejteni a Leclerc elleni manővert a szuzukai rajtnál.”

A Red Bull jó eséllyel a következő, austini futamon a konstruktőri elsőséget is be fogja biztosítani, de egy fontos céljuk még ezután is lesz. Sebastian Vettel világbajnoki címeinek idejében akkori csapattársa, Mark Webber egyszer sem tudott közvetlenül mögötte végezni, ahogyan tavaly Sergio Pérez is csak a negyedik pozícióban zárt. A mexikói versenyző most 1 ponttal vezet Leclerc előtt, így a Red Bullnak minden esélye megvan, hogy ebből a szempontból fennállásuk legjobb idényét produkálják.

„Amikor az ember nyer, mindig azt látja, hogy még jobb lehet, és rendre az optimalizálásra törekszik – magyarázta Marko. –

Emellett Verstappen egy fontos rekordot is átadhat a múltnak. 2022-ben eddig 12 győzelmet szerzett, és már csak 1-re van Michael Schumacher és Vettel csúcsától. Marko optimista a rekorddöntést illetően, de azt is hozzátette, hogy számukra ez másodlagos.

Verstappen rekordot dönthet, de a Red Bull számára nem ez a prioritás Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Biztos vagyok benne, hogy a tizenhárom győzelem összejön és talán a tizennégy is – jelentette ki. – Számunkra viszont sokkal fontosabb, hogy Pérez bebiztosítsa a második helyet.”

Verstappen persze nem csupán az egy szezonra vonatkozó csúcsokat írhatja át, hiszen innentől kezdve lényegében számára a határ a csillagos ég. Persze ehhez továbbra is adottnak kell lenniük a feltételeknek, de a 25 éves versenyző bizakodóan tekint a következő évekre.

viccelődött. – Remélem, hogy még pár évig versenyképesek leszünk. Még több futamot akarok nyerni, és ha lehetséges, akkor igyekszem még több bajnoki címet szerezni. Ugyanakkor természetesen ez nem változtat azon, amit már elértem, és erre nagyon büszke vagyok. A csapattagok és azok, akik velünk vannak még annál is többet érdemelnek, mint amit jelenleg mutatunk. Szerintem amíg együtt tudjuk őket tartani, még több nagyszerű szezonra leszünk képesek.”

Ehhez nyilvánvalóan szükség van a versenyképes autóra, de 2025-ig, vagyis a jelenlegi motorszabályok végéig ezzel aligha lesz komoly gond a Red Bullnál. Verstappen azonban egy másik fontos tényezőt is kiemelt.

– utalt a csapattagokra. – Ha együtt tartjuk őket, akkor úgy vélem, sokat elérhetnek. Ha versenyképes autóval rendelkezem, akkor magabiztos vagyok azt illetően, hogy mindezt tovább tudjuk vinni, de ez attól is függ, hogy a riválisok mivel rukkolnak elő. Igazán hiszek ebben a csapatban, és nagyon remélem, hogy a következő években még több győzelemnek és persze potenciálisan bajnoki címnek örülhetünk.”