Christian Horner: Max Verstappen címvédése a Japán Nagydíjon “hibás döntésnek köszönhető”

Christian Horner
Oracle Red Bull Racing team principal Christian Horner pictured during a practice session at the Grand Prix F1 of Belgium race, in Spa-Francorchamps, Friday 26 August 2022. The Spa-Francorchamps Formula One Grand Prix takes place this weekend, from August 26th to August 28th. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS (Photo by JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Két év kihagyás után óriási botránnyal tért vissza a szuzukai verseny, amelyre még évek múlva is biztosan emlékezni fogunk, és amely beárnyékolja némiképp Verstappen második világbajnoki címét is. 

Zűrzavar uralkodott a vasárnapi, esővel tarkított szuzukai futamon, amely után a hollandot úgy avatták bajnokká, hogy a verseny csak félig volt befejezve, és maga Verstappen is azt hitte, hogy még nem ünnepelheti a második világbajnoki címét.

A heves felhőszakadás miatt a futamot mindössze néhány körrel a rajt után piros zászlóval félbeszakították. Bár a korábbi évek tapasztalatai szerint pontlevonásnak kellett volna történnie, mivel a verseny nem teljes egészében zajlott le, a versenyzők a kockás zászló után a teljes pontszámot kapták. Ez a tavalyi, sokat bírált Belga Nagydíj után az F1 irányító testülete, az FIA által bevezetett szabályokban lévő nyilvánvaló hiányosság miatt történhetett meg. A futamgyőzelemért járó 25 pont így elég volt ahhoz, hogy Verstappent bajnokká koronázzák, miután a címvédő Charles Leclerc egy megkérdőjelezhető büntetés miatt elvesztette a 2. helyét.

Horner elismerte, hogy a zavarba ejtő látványosságnak nem lett volna szabad megtörténnie annak ellenére se, hogy a 25 éves pilótája így megszerezte a második világbajnoki címét.
A csapatfőnök a riportereknek nyilatkozott:

"Szóval úgy éreztük, hogy egy ponttal kevesebbet fogunk szerezni. De végül Checo (Sergio Pérez) megmozdulása Lerclerc-el szemben bebiztosította Max címvédését.

Szerintem látható volt a meglepettségünk, az egész csapat meglepettsége. De milyen csodálatos meglepetés volt ez!"

Verstappen maga is elismerte, hogy a bajnokká avatása "zavaros", "furcsa" és "elég vicces" volt.

A Red Bull pilótájának második bajnoki címe már hetek óta elkerülhetetlennek tűnt, miután sorozatos futamgyőzelmekkel fölényes előnyre tett szert riválisaival szemben.

A szabályok körüli zűrzavar azonban megismételte a tavalyi szezon sokkal ellentmondásosabb végét, amikor a biztonsági autókat helytelenül alkalmazták, és Lewis Hamilton elvesztette a nyolcadik világbajnoki címét.

A vasárnapi futam a pontok körüli zűrzavaron kívül is felháborodást keltett
Az Alpha Tauri versenyzője, Pierre Gasly dühös volt, miután egy munkagép hajtott a pályára még a verseny megszakítása előtt, ez pedig hatalmas balesetveszélyt jelentett néhány pilóta számára. A szabályok értelmében pedig ez nem történhetett volna meg. Pierre Gasly volt a legközelebb a munkagéphez, és a felzárkózása miatt a többiekhez képest nagyobb tempóval is ment a francia pilóta, így ő volt az, aki a legjobban kifakadt a honfitársa 2014-es balesetéhez hasonlító incidens után. A munkagépek behozatalára szigorú előírások vonatkoznak a 8 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédia miatt, így azok addig nem léphetnek a versenypályára, amíg az autók el nem hagyják azt.

– mondta Gasly a futam után a Sky Sports-nak.

Jules Bianchi életét vesztette, miután a 2014-es Japán Nagydíjon nedves körülmények között nagy sebességgel egy megcsúszás után becsapódott az Adrian Sutil autóját mentő munkagépbe.

Forrás