Elvehetik Verstappen világbajnoki címét

Forma-1,Sebastian Vettel, Aston Martin,  Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj 2021, szombat
Sebastian Vettel of Aston Martin Cognizant F1 Team drive his AMR21 single-seater during qualifying of Dutch Grand Prix, 13th round of Formula 1 World Championship in CM.com Circuit Zandvoort, North Holland, Netherlands, 4 September 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn közzétette a 2021-es költségekkel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit, amelyből kiderül, hogy az Aston Martin és a Red Bull is túllépte a keretet.

A 145 millió dolláros költési korláttal mind a tíz csapat benyújtotta elszámolását az FIA-nak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek az új szabályozásnak.

Az Aston Martin azonban eljárásbeli szabálysértést követett el, míg a Red Bull emellett egy túlköltekezési szabályt is megszegett.

A felülvizsgálat befejezésekor közzétett nyilatkozatában az FIA nem utal arra, hogy a Red Bull pontosan mennyivel költött többet a kelleténél a 2021-es szezonban, csak azt tudni, hogy

a túllépés a 145 millió dolláros limit 5 százalékán belül van.

Az Aston Martin és a Red Bull is szabályt szegett 2021-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A megfelelőségi tanúsítványt hét csapat – a Mercedes, a Ferrari, az Alpine, a McLaren, az AlphaTauri, a Haas és az Alfa Romeo – kapta meg, a Williams ugyanis idén követett el egy eljárásbeli szabálysértést – egy nappal elmulasztották a papírmunka benyújtásának dátumát –, amiért a csapatot pénzbírsággal sújtották.

A közleményben az FIA megköszönte a csapatoknak „teljes támogatásukat a pénzügyi helyzetük felméréséhez szükséges információk rendelkezésre bocsátásában a Pénzügyi Szabályzat első évében", és hogy „minden csapat a jóhiszeműség szellemében cselekedett".

A Red Bull számára a túlköltekezés miatt kiszabható büntetés akár utólagos pontlevonás vagy a 2021-es bajnokságból való végső kizárás is lehet,

bár ezek elég valószínűtlenek. Valószínűbb a bírság, a fejlesztési idő csökkentése vagy a következő időszakra vonatkozó költségplafon csökkentése. Az Aston Martinra is büntetés vár, ám mindkét istállóra vonatkozó szankciót csak a „megfelelő lépések" meghatározása után fogják nyilvánosságra hozni.

A Red Bull nem sokkal a közlemény megjelenése után így reagált a Twitter-oldalán:
„Meglepetten és csalódottan vettük tudomásul az FIA megállapításait, amelyek a »pénzügyi szabályok kisebb túlköltekezésére« vonatkoznak. A 2021-es beadványunk a költségplafon alatt volt, ezért alaposan át kell tekintenünk az FIA megállapításait, mivel

Mások sejtései és álláspontja ellenére természetesen van egy folyamat az FIA-val kötött szabályzat értelmében, amelyet tisztelettel követünk, miközben mérlegelünk minden rendelkezésünkre álló lehetőséget."