Vágólapra másolva!
Az FIA a 2021-re vonatkozó elszámolások ellenőrzése során eljárási szabálysértést állapított meg a csapatnál, de vizsgálat eredménye szerint nem lépték túl a 145 millió dolláros költségvetési limitet.

Az Aston Martin a Red Bull-lal együtt megsértette a Forma-1 költségplafonra vonatkozó szabályait, derült ki az FIA 2021-es szezonra vonatkozó pénzügyi ellenőrzésének eredményeiből.

Bár az Aston Martin nem lépte túl a költségplafon 145 millió dolláros kiadási limitjét, azt megállapították, hogy "eljárási szabálysértést" követtek el az előírásokkal szemben.

A RacingNews365 úgy tudja, hogy

az Aston Martin eljárási szabálysértése számos adminisztratív könyvelési protokollra vonatkozott.

Ez az összetett szabályértelmezés eredménye volt. Nem ők az egyedüli csapat, akik azért követtek el vétséget, mert rosszul értelmezték a kacifántosan megfogalmazott szabálykönyvet.

Az FIA kijelentette, hogy csapat nem költött túl sokat, és nem szerzett versenyelőnyt a szabálysértés elkövetésével.

Az eljárási szabálysértések közé tartozhat az időközi dokumentumok leadásának elmulasztása, vagy azoknak a késedelmes benyújtása, az FIA Cost Cap Administration írásbeli kéréseivel való együttműködés hézagossága, illetve a pontatlannak, hiányosnak vagy félrevezetőnek ítélt dokumentumok beküldése.

Az FIA korábban már megbírságolta a Williamst eljárási szabálysértés miatt
A szabálysértés miatt az Aston Martin nem kapott megfelelőségi tanúsítványt, így a szabályok értelmében büntetést kell fizetnie. Az év elején a Williams szintén 25 000 dolláros büntetést kapott ugyanezért a vétségért, náluk a probléma forrása abból eredt, hogy a csapat hibásan értelmezte a bonyolult szabályrendszert.

A Williams akkor beismerte az elkövetett vétségeket az FIA szabályrendszerével szemben. Bár a csapat időben benyújtotta a beadványát, a büntetést azért szabták ki, mert a könyvvizsgálójuk késve nyújtotta be a szükséges dokumentumokat.