Társoldalunk:

Teljes káosz volt a leintés után Japánban

2022.10.09. 11:19

Leclerc büntetése és egy szabály kellett a címvédés korai bebiztosításához Max Verstappennek. Csak az volt a kérdés, hogy melyik futamon lesz újra világbajnok a holland csúcspilóta.

Elképesztő jeleneteknek lehettünk szemtanúi a Japán Nagydíj leintése után. A befutó alapján Max Verstappen nem biztosította be a világbajnoki címét, hiszen Charles Leclerc lett a második, és a holland pilóta nem futotta meg a leggyorsabb kört. 

Verstappen hihetetlen körülmények között lett kétszeres világbajnok - galériaForrás: AFP/Philip Fong

Ám az interjúk közben hivatalossá vált, hogy a monacói pilótát 5 másodpercre megbüntették, így változott a sorrend, Sergio Pérez lett a második, Leclerc a harmadik. Ugyanakkor mindenki azt gondolta, hogy mivel nem osztottak teljes pontokat és nem Verstappené lett a bónuszpont, mindketten 111 ponttal vannak lemaradva a bajnokavatáshoz szükséges 112 helyett.

Ennek ellenére a helyszínen bejelentették, hogy Verstappen ezzel megszerezte második világbajnoki címét. Ekkor elkezdődött az ünneplés, de a közösségi médiában sokan nem értették, hogy ennek mi az oka, és a Sky Sports közvetítésében is végig csökkentett pontokról beszéltek.

Később kiderült, hogy a csökkentett pontok csak akkor vannak érvényben, ha a versenyt félbeszakítják, és már nem indítják újra.

Most nem ez volt a helyzet, hiszen bár az idő korlátozó tényező volt, a mezőny eljutott a kockás zászlóig, és a sportszabályzat szerint ekkor teljes pontokat kell osztani. Ezt az FIA is megerősítette, úgyhogy hivatalosnak tekinthető, hogy Max Verstappen a mai naptól kezdve kétszeres világbajnok.

Mit mondhatnék? Hihetetlen – nyilatkozta a leintést követő interjúk során, miután bejelentették, hogy mégis világbajnok lett. – Nagyon különleges, hogy itt, a japán szurkolók előtt, illetve a Honda otthonában sikerült.”

Verstappen az elsőnél is szebbnek tartja mostani diadalátForrás: AFP/Philip Fong

Bár Verstappen sokkal simábban nyerte meg a bajnokságot, mint tavaly, a lezárás ezúttal is emlékezetesre sikeredett. A holland pilótát a 2021-es évzáróhoz hasonlóan a dobogós ceremónia után is meginterjúvolta Jenson Button.

„Ez őrület – jelentette ki. – Nagyon vegyes érzelmeim vannak a futam megnyerése, illetve a visszatekintés után. Hihetetlen évünk volt. Ezt nem tudtuk elképzelni a tavalyi év után, amikor a végsőkig harcoltunk. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez, nemcsak itt, hanem a gyárban is teljes erőbedobással dolgoztak. A Hondával végzett munka a folyamatos fejlődés érdekében és az, hogy most kétszer nyertünk velük, nagyon érzelmes. Ahogyan az is, hogy itt nyerhettünk velük, amikor figyeltek, ami nyomást helyez az emberre, de szórakoztató nyomást.”

Természetesen nem maradhatott el a kérdés, hogy mi a különbség a tavalyi, illetve a mostani világbajnoki cím között. „Az első érzelmesebb, de a második még szebb – árulta el Verstappen. – A szezonunkkal, a csapatmunkával és azzal, hogy vezetjük a konstruktőri tabellát. Erre akarunk koncentrálni, és ezt szeretnénk bebiztosítani. Nagyon különleges volt, és úgy vélem, erre emlékeztetni kell magunkat, mert ilyen évek nincsenek olyan gyakran.”

Bár az idény első futamain úgy tűnt, hogy Leclerc is nagy eséllyel pályázhat a bajnoki címre, ettől végül nagyon messze volt. A monacói pilóta természetesen gratulált vele egykorú ellenfelének a diadalhoz.

Csak idő kérdése volt, hogy Max [megszerezze] az idei bajnoki címet – kezdte. – Tudtuk és számítottunk rá, hogy megnyeri, de most arra kell felhasználnunk az utolsó futamokat, hogy jobb csapattá váljunk, és jövőre remélhetőleg nagyobb kihívást tudunk jelenteni.”

Pérez kiemelte, hogy ez nagyszerű nap a Red Bull, illetve a Honda számára, emellett természetesen Verstappennek is sokat jelent, hiszen megszerezte második vb-címét. A mexikói versenyző egyébként megelőzte Leclerc-t a táblázaton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK