Társoldalunk:

Hihetetlen, először saját csapata sem tudta, hogy Verstappen világbajnok lett

2022.10.09. 13:17

A Japán Nagydíjon a második világbajnoki címét megszerző Max Verstappen kiemelte, hogy mennyire hamar visszajöttek az első futamok nehézségei után. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, a befutó pillanatában ők sem tudták, hogy pilótájuk matematikailag is megvédte címét.

Max Verstappen hihetetlen körülmények között szerezte meg második világbajnoki címét a Japán Nagydíjon. A címvédő Charles Leclerc büntetésének köszönhetően biztosította be második elsőségét, miután így vele szemben 114, míg Sergio Pérez előtt 113 ponttal vezet, és legfeljebb már csak 112-t lehet gyűjteni. 

Verstappen bebiztosította bajnoki címét Japánban - galériaForrás: Getty Images/2022 Getty Images/Clive Mason

Verstappen az F1 történetének negyedik versenyzője, aki minimum négy futammal a vége előtt bebiztosította világbajnoki címét. Pedig az idény elején nagyon nem úgy tűnt, hogy diadalmenet lesz a szezonból, hiszen az első három futamból kétszer is kiesett.

Hihetetlen szezon volt, sok jó eredményt értünk el, és nagyon élvezetes volt a csapattal – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Nehezen indult, de minden nagyon hamar megfordult, és folyamatosan hajtottunk és fejlődtünk. Mindenki számára elképesztő érzés itt állni, miután megnyertük a bajnokságot, különösen a japán szurkolók és a Honda számára.”

A 25 éves pilóta tavaly és idén is kiváló teljesítményt nyújtott, és gyorsasága mellett nagyon keveset hibázott, még akkor is, ha a legutóbbi meglehetősen friss emlék. Felmerül a kérdés, hogy van-e még ennél is feljebb számára, de ezzel nem foglalkozik. „Nem gondolok ilyesmire – szögezte le. – Persze az ember mindig jobb akar lenni, de ez az idény során szerzett tapasztalatoktól függ, és attól, hogy ebből mit alkalmazunk.”

Ahogyan tavaly, úgy Péreznek idén is kulcsszerepe volt azon a futamon, amelyen csapattársa bebiztosította a vb-címét. A futam végén ugyanis a mexikói pilóta keményen támadta Leclerc-t, hibára kényszerítve ezzel a Ferrari versenyzőjét, ami világbajnoki címet eredményezett.

Checo a bajnokság második helyéért küzd Charles-lal – fogalmazott. – Meg akarta előzni, nyilván nyomást helyezett rá, és ez jelentette az öt másodperces büntetést és számomra a vb-címet. Checónak jó szezonja van, és összességében remek a csapatmunka.”

Hornerék sem tudták, hogy Leclerc büntetése esetén Verstappen világbajnok leszForrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke természetesen szintén kamerák elé állt. A brit szakember elárulta, hogy a világ nagy részéhez hasonlóan ők sem tudták, hogy a Pérez és Leclerc közötti helycsere világbajnoki címet eredményezhet anélkül, hogy Verstappen megfutja a leggyorsabb kört.

„Azt hittük, hogy nem kapunk teljes pontokat – árulta el. – Úgy gondoltuk, hogy egy pont hiányzik, ezért a bokszba akartuk hívni a leggyorsabb kör miatt. Ez azonban minden álmunkat felülmúlta. Max tényleg dominált. Ez a tizennegyedik győzelmünk [a szezonban], ami rekordot jelent a csapat számára. Az első néhány versenyen tapasztalt nehézségek után visszajöttünk. Ő és a csapat újabb szintre emelte a lécet. Minden elismerésem a Milton Keynes-ben dolgozó férfiaké és nőké, akik a hatalmas nyomás alatt is mindent megtettek.”

Ezzel a forgatókönyvvel ráadásul a Red Bull, illetve a Honda nem titkolt álma is teljesült, és a motorszállító hazájában tettek pontot a küzdelem végére. Horner Pérezt is méltatta, akinek kulcsszerepe volt az események alakulásában. „Az is nagyon különleges, hogy itt, Japánban nyertük meg a Hondával – folytatta. – Charles hibázott a végén, és megkapta a büntetését. Checo pedig fantasztikus munkát végzett.”

Az idény előtt kérdéses volt, hogy a Red Bull mire lehet képes az új korszakban, hiszen tavaly nagy csatát vívtak a Mercedesszel a bajnoki címért, így későn álltak át az idei autó fejlesztésére. Ennek ellenére a lehető legjobban jöttek ki az elmúlt két évből.

„Fenomenális teljesítmény volt mindenkitől a mérnöki csapatból, ahogyan az új szabályokhoz alkalmazkodtunk – dicsérte csapatát Horner. – Mi voltunk az utolsók, akik a tavalyi nyomás után átváltottunk az idei [autóra], és az egész csapat hihetetlen munkát végzett. Minden arról szól, hogy egy csapat vagyunk, amely egy bizonyos végcélért dolgozik. Ezt tettük ma is.”

A 48 éves szakember név szerint is kiemelt néhány embert, többek között Pierre Wache-t, a Red Bull technikai igazgatóját, valamint még néhány vezető mérnököt. Emellett Dietrich Mateschitznek, a Red Bull tulajdonosának is köszönetet mondott. Az osztrák üzletember állapota a hírek szerint jelentősen megromlott, nemrég még a halálhírét is keltették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK ÉS GALÉRIA