A pályán eltévedő pilóta elárulta, mi okozta vicces hibáját

Forma-1, Nicholas Latifi, Williams, Japán Nagydíj 2022, péntek
Williams' Canadian driver Nicholas Latifi takes part in the second practice session ahead of the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka, Mie prefecture on October 7, 2022. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Nicholas Latifi teljes mértékben magára vállalta a felelősséget, miután a Japán Nagydíj második szabadedzésén korábban fordult be a kelleténél. A Williams versenyzője ugyanakkor hozzátette, hogy a hiba utáni rádióüzenete félreérthető volt.

A Japán Nagydíj hétvégájének egyik legmókásabb pillanatát szolgáltatta Nicholas Latifi, aki még a pénteki második szabadedzésen „eltévedt” a pályán, miután rossz helyen akart befordulni a célegyenes előtti sikánba. A kanadai versenyző véletlenül abba a kanyarba ment be, amely a Dunlop-kanyar utáni résszel köti össze ezt a szakaszt, vagyis egy jóval rövidebb vonalvezetést biztosít. Persze most le volt zárva, így a 27 esztendős versenyző hamar rájött, hogy hibázott.

Latifi vicces hibát követett el, de a rádiózását félreérthető módon játszották be

Ha nem is mentség, de némileg enyhítő körülmény, hogy Latifi először szerepel Szuzukában, hiszen ugyan 2020-ban debütált a Forma-1-ben, a koronavírus-járvány tavaly és tavalyelőtt sem tette lehetővé a versenyzést Japánban. A Williams pilótája magára vállalta a felelősséget, ám hozzátette, hogy az azt követő rádiózását félreérthető módon játszották be.

Az a rádióüzenet, amelyben azt mondtam, hogy furcsa volt, kicsit késett a tévében

nyilatkozta már az időmérő után. – Teljes mértékben az én hibám volt, ugyanakkor kaptam néhány instrukciót a mérnökömtől. Úgy volt, hogy még egy kört megyünk, de aztán az utolsó pillanatban kihívtak minket a bokszba, ezért valamit módosítottam a kormányomon. Lefelé néztem, és amikor felpillantottam, megláttam a kanyart, amely nyilván nem a jó kanyar volt. Mivel még nem volt rendes köröm, nem ismertem ki magam a pályán. Befordultam, és mivel ez nem a megfelelő jobb kanyar volt, amit nem vettem észre azonnal, hanem egy élesebb, az autó egyszerűen alulkormányzottá vált és egyenesen ment tovább.”

Latifi erre megkérdezte, hogy mi folyik itt, és a közvetítés alapján úgy tűnt, hogy az autóra fogja azt, ami nyilvánvalóan az ő hibája volt. „Az én vicces hibám volt, a rádióüzenet [viszont] kicsit el lett ferdítve” – fogalmazott,

majd hozzátette, hogy később a személyi edzője is ugratta ezzel.

Latifi 5 rajthelyes büntetést hozott magával Szingapúrból, ahol ütközött Csou Kuan-jüvel és őt ítélték hibásnak. Ennek azonban semmi jelentősége nincs, ugyanis az időmérőn a huszadik helyet szerezte meg, két tizedmásodperccel lemaradva csapattársától, Alexander Albontól. Az év végén a Williamstől távozó pilóta szerint azonban nem volt egyszerű dolga.

Latifi az utolsó helyet szerezte meg az időmérőn Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/David Mareuil

„Elégedett vagyok azzal a fejlődéssel, amit a harmadik szabadedzés és a kvalifikáció között mutattam, mert ezen a pályán nem könnyű hamar felgyorsulni szárazon, különösen úgy, hogy a harmadik gyakorláson csak két reprezentatív kört teljesítettem – magyarázta. – Az autó tempója is trükkös itt, különösen a nagy sebességű kanyarokban, de az egyenesekben rendkívül gyorsak vagyunk. Szóval ha holnap sikerül bekerülnünk néhány kocsi közé, az érdekes lehet.”