Vágólapra másolva!
Max Verstappen nem vont le túl sok következtetést a Japán Nagydíj esős pénteki napjából, de Sergio Pérez is inkább a szurkolókat sajnálta, minthogy a tempóhátrányon bosszankodott volna. Christian Horner ráadásul tudta is a magyarázatot a Mercedesszel szembeni időkülönbségre.

Ugyan fél órával több idejük volt pénteken a pilótáknak a két év szünet után visszakerült szuzukai pálya tesztelésére, az időjárási körülmények miatt nem tudtak túl sok hasznos kört tenni a csapatok. Az első szabadedzésen alig próbálkozó Red Bullnál emiatt nem is igazán bosszankodtak a Mercedesszel szembeni, második edzésen összegyűjtött közel egymásodperces hátrány miatt.

Verstappen pénteken több időt töltött el a bokszban, mint a pályán Forrás: AFP/Philip Fong

„Jobban szerettem volna, ha reprezentatívabb [a két edzés], de mindig jó itt lenni. Szerencsére nem volt totális katasztrófa az időjárás miatt, és tudtunk körözni egy keveset. Nehéz megállapítani, hogy hol tartunk a tempó tekintetében – mondta Verstappen a Sky Sportsnak. –

Verstappen csapattársa, a szingapúri győztes Pérez is inkább a szép számban megjelent közönséget sajnálta az időjárás miatt, illetve azt, hogy a "világ legjobb pályáján" nem tudott érdemi köridőket autózni.

„Sajnálom a rajongókat az időjárás miatt, de holnapra sokkal jobb időt jósolnak, szóval remélhetőleg sok akció lesz, és a vasárnap is remek nap lehet a szurkolók számára – nyilatkozta Pérez. –

De azt hiszem, elég jól éreztük magunkat ilyen körülmények között is, és világos elképzelésünk van arról, hogy mit fogunk tenni, szóval bizakodó vagyok."

Christian Horner csapatfőnök a magyarázatot is megadta arra, hogy miért előzte meg őket ennyivel George Russell és Lewis Hamilton. A brit szakember azt is várja, hogy a pénteken szenvedő Ferrari is előrelép a folytatásban.

„Trükkösek voltak [a körülmények], és ezen a pályán egyébként is nehéz bánni a gumikkal.

Nem akarok túl sok következtetést levonni, de látni lehetett, hogy az első abroncsok hamar romlanak, szóval sok adatot kell majd kielemeznie a stábnak – magyarázta Horner. –

Az biztos, hogy érdekes lesz. Határozottan nagy előnyt jelent egy új garnitúra, különösen az első szektorban. Noha a mai idők nem reprezentatívak, de [a Mercedes] határozottan versenyképesnek tűnik, a ma lemaradó Ferrari pedig szerintem feljebb fog zárkózni."