Társoldalunk:

Verstappenék nem aggódnak a lemaradásuk miatt

2022.10.07. 11:31

Max Verstappen nem vont le túl sok következtetést a Japán Nagydíj esős pénteki napjából, de Sergio Pérez is inkább a szurkolókat sajnálta, minthogy a tempóhátrányon bosszankodott volna. Christian Horner ráadásul tudta is a magyarázatot a Mercedesszel szembeni időkülönbségre.

Ugyan fél órával több idejük volt pénteken a pilótáknak a két év szünet után visszakerült szuzukai pálya tesztelésére, az időjárási körülmények miatt nem tudtak túl sok hasznos kört tenni a csapatok. Az első szabadedzésen alig próbálkozó Red Bullnál emiatt nem is igazán bosszankodtak a Mercedesszel szembeni, második edzésen összegyűjtött közel egymásodperces hátrány miatt.

Verstappen pénteken több időt töltött el a bokszban, mint a pályánForrás: AFP/Philip Fong

„Jobban szerettem volna, ha reprezentatívabb [a két edzés], de mindig jó itt lenni. Szerencsére nem volt totális katasztrófa az időjárás miatt, és tudtunk körözni egy keveset. Nehéz megállapítani, hogy hol tartunk a tempó tekintetében – mondta Verstappen a Sky Sportsnak. – Ezért is várom a holnapot, hogy meglássam, hogyan teljesítünk a száraz [gumikon] az időmérőn, amikor mindenki nulláról indul."

Verstappen csapattársa, a szingapúri győztes Pérez is inkább a szép számban megjelent közönséget sajnálta az időjárás miatt, illetve azt, hogy a "világ legjobb pályáján" nem tudott érdemi köridőket autózni.

„Sajnálom a rajongókat az időjárás miatt, de holnapra sokkal jobb időt jósolnak, szóval remélhetőleg sok akció lesz, és a vasárnap is remek nap lehet a szurkolók számára – nyilatkozta Pérez. – Ez a világ legjobb pályája, ami vizes állapotában is kihívást jelent. De azt hiszem, elég jól éreztük magunkat ilyen körülmények között is, és világos elképzelésünk van arról, hogy mit fogunk tenni, szóval bizakodó vagyok."

Christian Horner csapatfőnök a magyarázatot is megadta arra, hogy miért előzte meg őket ennyivel George Russell és Lewis Hamilton. A brit szakember azt is várja, hogy a pénteken szenvedő Ferrari is előrelép a folytatásban.

„Trükkösek voltak [a körülmények], és ezen a pályán egyébként is nehéz bánni a gumikkal. Mi csak egy etapot futottunk az intermediate-eken, míg szerintem a Mercedes hármat, szóval ezzel magyarázható a tempókülönbség. Nem akarok túl sok következtetést levonni, de látni lehetett, hogy az első abroncsok hamar romlanak, szóval sok adatot kell majd kielemeznie a stábnak – magyarázta Horner. – Megpróbáljuk megtalálni a megfelelő beállításokat, ami a leszorítóerőnél például valószínűleg valahol a középúton lesz, hiszen a holnap száraznak, a vasárnap pedig vizesnek ígérkezik. Az biztos, hogy érdekes lesz. Határozottan nagy előnyt jelent egy új garnitúra, különösen az első szektorban. Noha a mai idők nem reprezentatívak, de [a Mercedes] határozottan versenyképesnek tűnik, a ma lemaradó Ferrari pedig szerintem feljebb fog zárkózni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK