Társoldalunk:
Hírlevél

Csapatfőnökük nélkül felfordult a Ferrari és a Mercedes nyitónapja

2022.10.07. 13:02

A Japán Nagydíj esős péntekjén nehéz kiindulni a szabadedzésekből, de a lényegesebb és hosszabb második edzésen a Mercedes egyértelműen a Ferrari fölé kerekedett. A két csapat pilótái közül mégis a Leclerc-Sainz páros nyilatkozott bizakodóbban, miután Russelléknek ötletük sincs arról, miben reménykedhetnek a folytatásban.

Mattia Binotto és Toto Wolff sem utazott el Szuzukába (inkább a főhadiszálláson maradtak a következő évi autóval kapcsolatos munkák miatt, de online természetesen folyamatosan kapcsolatban állnak a helyszíni stábbal), ez pedig egyelőre úgy tűnik, a Ferrarira van negatívabb hatással. Az első szabadedzésen ugyan Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. is az élmezőnyben zárt, a reprezentatívabb második gyakorláson mindkét pilóta hibá(ka)t követett el, és jelentős lemaradással zárt. Ennek ellenére a monacói és a spanyol is bizakodva áll a hétvége folytatása előtt.

Leclerc mindkét edzésen megjárta a kavicságyatForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Az FP1 szórakoztató volt, de az FP2-re nem maradtak abroncsok, miután a gumik teljesen elkoptak, így kevésbé volt az. Bőven van mit tanulni a mai napból, különösen a versenyre,de összességében egész jó nap volt, jól éreztem magam az autóban mondta Leclerc. – Holnap teljesen más lesz, mert a körülmények sokat változnak majd. Az FP3 így arról szól majd, hogy a lehető leggyorsabban alkalmazkodjunk ezekhez az új feltételekhez, és meglátjuk, mire leszünk képesek."

Sainz örült annak, hogy ilyen volt az időjárás, mert így a Ferrarinak is tudott értékes adatot gyűjteni és a szingapúritól teljesen eltérő aszfaltcsíkon is sikerült ráéreznie a ritmusára.
„Ideálisak nem, de legalább egyformák voltak a körülmények, ez pedig lehetővé tette néhány olyan teszt elvégzését, amelyeket máskor nem tudunk futtatni – nyilatkozta Sainz. – Mindig szoktam körözni a vizes aszfalton, mert úgy érzem, mindig lehet tanulni valamit a vezetésből, és ez Szingapúr után különösen igaz, mert újra rá kellett találni a ritmusomra, ez pedig sikerült is. A Red Bull mindenhol gyors, (...) de mi is azok vagyunk, szóval nagy kérdés lesz, hogy ki lesz képes egy-két tizedet találni a másikhoz képest."

A Mercedes kettőse az élen zárta a második szabadedzést, ennek ellenére a nyilatkozataikból úgy tűnt, kevésbé elégedettek, mint a ferrarisok. Ráadásul George Russell és Lewis Hamilton sem tudta megmondani, mire lehetnek képesek a hétvége folytatásában.

A négyszeres szuzukai győztes Hamilton az idei hétvégét is jól kezdte a pályánForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Nem érdemes következtetéseket levonni [az eredményből], de tanulásnak mindenképpen jó volt a jövőre nézve. De mindig jó a lista élén zárni a napot, és határozottan javultunk az FP1-hez képest, amit a rangsor végét zártuk. Úgyhogy nem volt rossz ez a délután – nyilatkozta Russell. – Holnap száraz időt várunk és úgy gondolom, hogy ahogy mindig, ezúttal is a legjobb hat helyért harcolunk majd. Remélem, hogy sikerül minél előrébb végeznünk, de őszintén szólva nem tudom [mire lehetünk képesek]. Az FP3 mindenki számára kulcsfontosságú lesz."

Russell hétszeres világbajnok csapattársa szintén a tanácstalanságát fejezte ki a szombatra várható száraz körülmények között.
„Mindig van min javítani, a gumihőmérsékletet és az egyensúlyt a két edzés között sikerült is jóra beállítanunk. De minden bizonnyal még mindig van mit kihozni belőle, ha megvizsgáljuk az adatokat a leszorítóerőről és arról, hogy a többiek milyen szárnybeállításokat használtak – mondta Hamilton, majd arról kérdezték, hogy fog teljesíteni a Mercedes, ha felszárad a pálya. – Ötletem sincs, de tényleg, fogalmam sincs.

Szárazon a Red Bullok és a Ferrarik elég gyorsak lesznek, és remélem, hogy mi is azok leszünk. Ez a remény éltet minket minden hétvégén."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK