Vágólapra másolva!
Pierre Gasly súlyos kritikával illette saját istállóját, az Alpha Taurit, miután egy taktikai hibának köszönhetően visszaesett a Szingapúri Nagydíjon, csapata pedig csak a Williamst előzi meg a konstruktőri bajnokságban. Könnyen lehet, hogy a francia pilóta már az átigazolás tudatában engedte meg mindezt magának.

Pierre Gasly, illetve az Alpha Tauri a tavalyi idény egyik kellemes meglepetése volt, idén viszont a pilóta és a csapat is sokszor szenved. A Szingapúri Nagydíjon azonban összejöhetett volna egy jó eredmény, ám egy taktikai hibával elszalasztották a lehetőséget.

Gasly túl korán állt ki, amivel rengeteg pozíciót és ezzel pontot bukott Forrás: Getty Images,/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

A francia versenyző a hetedik helyen haladt, ám George Russellt leszámítva mindenkinél korábban, a 34. körben váltott slickekre. A húzás nem jött be, így a két Aston Martin, valamint a biztonsági autós fázis alatt váltó Daniel Ricciardo is átugrotta. Az újraindítás után Max Verstappen visszaesett mögé, de a címvédő a végén ismét elé került, így csak a tizedik pozícióban látta meg a kockás zászlót. Gasly szokatlanul kemény hangnemben kritizálta csapatát.

nyilatkozta. – Hetedikek voltunk, a két Aston Martint megelőzve, minden a kezünkben volt, és eldobtuk, mert úgy döntöttünk, hogy túl korán állunk ki. Nem volt kommunikáció, nem volt párbeszéd, nem teljesen értem, hogy miért. Egy olyan pillanatban kockáztattunk, amikor nem kellett volna. Kereket cseréltünk, [miközben] mindenki kint maradt a pályán, és négy autó is megelőzött minket.”

A faenzai istállót ráadásul ezzel megelőzte az Aston Martin a konstruktőri bajnokságban, és bár a Haasszal szemben pontszámban egyenlítettek, megelőzni nem tudták az amerikai istállót, így csupán a kilencedik helyen állnak. Mindez egyértelmű visszalépés az elmúlt három év szereplése után.

Nyilvánvalóan nagyon csalódott [vagyok] az egész csapat és mindannyiunk miatt, mert a kilencedik helyre estünk vissza a bajnokságban – jelentette ki Gasly. – Daniel messze mögöttünk volt, [de] kint maradt a pályán, ahogyan nekünk is kellett volna, és az ötödik pozícióban végzett. Ezzel kilenc pontot vesztettünk el, kilenc fontos pontot.

Egyszerűen szomorú vagyok, és nem vagyok elégedett a teljesítményünkkel.”

Az Azeri Nagydíj után Gaslynak másodszor lett volna lehetősége egy, a saját szintjükön kiemelkedő eredmény elérésére. A 26 éves versenyző azon is kesergett, hogy könnyen lehet, hogy idén ez volt az utolsó komoly esélyük hasonlóra.

Könnyen lehet, hogy Gasly már az átigazolás tudatában kritizálta jelenlegi csapatát Forrás: Getty Images,/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Egyértelmű volt, hogy túl korai [a kiállás], nem értem, miért tettünk így – fogalmazott. – Ezt nyilvánvalóan ki fogjuk vizsgálni. Megvolt rá az okuk, hogy ezt csinálják, de legalább kommunikálnunk kellett volna, ami nem történt meg. Abban a helyzetben, amiben voltunk, nem látom értelmét az ilyen rizikónak, és egyszerűen feladtuk a helyünket. Mikor lesz lehetőségünk [legközelebb] az ötödik pozíció megszerzésére? Idén tizennyolc futamból egyszer fordult elő. Frusztráló, mert mindannyian nagyon keményen hajtunk, de most szimplán nem megfelelően cselekedtünk.”

Gasly szokatlanul keményen állt bele csapatába, ám könnyen lehet, hogy ennek megvan az oka. Sajtóhírek szerint ugyanis akár már a héten bejelenthetik, hogy jövőre az Alpine-hoz igazol, helyére pedig Nyck de Vries érkezik, Úgy pedig nyilvánvalóan sokkal könnyebb ilyen kritikát megfogalmazni, hogy az ember tudja, hogy már csak öt futama van hátra mostani istállójával.