Ismét magára haragította az F1-es szurkolókat az FIA

FIA logo
The logo of the FIA (Federazione Internazionale dell'Automobili) is pictured at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 5, 2019 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az FIA jövő hétre halasztotta a tavalyi költségvetési plafonnal kapcsolatos vizsgálatok eredményének közzétételét. Sajtóértesülések szerint egyik csapat sem számíthat komoly büntetésre.

A Forma-1 közössége egy emberként várta, hogy az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az FIA szerdán nyilvánosságra hozza a 2021-es költségvetési korlátot érintő vizsgálatainak eredményét. Egy közlemény végül érkezett, ám korántsem az, amit mindenki remélt.

Az FIA hétfőre halasztotta a sokak által várt bejelentést Forrás: AFP/Miguel Medina

A sajtóban kora délután megjelent, hogy két órán belül érkezik egy bejelentés a Nemzetközi Automobobil Szövetség részéről, ami nem történt meg. Nem sokkal később Andrew Benson, a BBC tudósítója a csatorna forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy „valószínűtlen”, hogy a héten lesznek érdemi fejlemények.

Ez utóbbi végül be is jött,

ugyanis az FIA egy rövid közleményben arról számolt be, hogy október 10-ére, azaz jövő hét hétfőre halasztották az eredmény közzétételét. A szövetség azzal indokolta a döntést, hogy ez egy „hosszú és komplex, jelenleg is tartó folyamat”, és megismételte, hogy a „korábban megjelent spekulációk alaptalanok”.

A szervezet a múlt hét pénteken kirobbant, a német és az olasz sajtóban megjelent hírre célzott, miszerint a Red Bull és az Aston Martin átlépte az akkor 145 millió dolláros költségplafont, ráadásul előbbi jelentős, az 5 százalékos küszöböt meghaladó mértékben.

Ez esetben pedig súlyos büntetésre lehetne számítani.

A Sky Sports viszont azóta úgy értesült, hogy az előzetes feltételezések túlzónak bizonyultak, és csak enyhe szabálysértések merültek fel. Mindez azt jelenti, hogy a Red Bullnak nem kell tartania attól, hogy elveszik Max Verstappen világbajnoki címét, vagy éppen kizárják őket a konstruktőri pontversenyből.

Állítólag Verstappennek és a Red Bullnak sem kell tartania a komoly büntetéstől Forrás: Getty Images,/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz büntetés: a lehetséges szankciók között szerepel a kisebb mértékű pontlevonás, egy vagy több szabadedzésről történő eltiltás, az aerodinamikai vagy egyéb tesztek korlátozása, valamint az érintett istálló jövő évi költségplafonjának csökkentése.