Társoldalunk:

Ismét magára haragította az F1-es szurkolókat az FIA

2022.10.05. 18:20

Az FIA jövő hétre halasztotta a tavalyi költségvetési plafonnal kapcsolatos vizsgálatok eredményének közzétételét. Sajtóértesülések szerint egyik csapat sem számíthat komoly büntetésre.

A Forma-1 közössége egy emberként várta, hogy az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az FIA szerdán nyilvánosságra hozza a 2021-es költségvetési korlátot érintő vizsgálatainak eredményét. Egy közlemény végül érkezett, ám korántsem az, amit mindenki remélt. 

Az FIA hétfőre halasztotta a sokak által várt bejelentéstForrás: AFP/Miguel Medina

A sajtóban kora délután megjelent, hogy két órán belül érkezik egy bejelentés a Nemzetközi Automobobil Szövetség részéről, ami nem történt meg. Nem sokkal később Andrew Benson, a BBC tudósítója a csatorna forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy „valószínűtlen”, hogy a héten lesznek érdemi fejlemények.

Ez utóbbi végül be is jött, ugyanis az FIA egy rövid közleményben arról számolt be, hogy október 10-ére, azaz jövő hét hétfőre halasztották az eredmény közzétételét. A szövetség azzal indokolta a döntést, hogy ez egy „hosszú és komplex, jelenleg is tartó folyamat”, és megismételte, hogy a „korábban megjelent spekulációk alaptalanok”.

A szervezet a múlt hét pénteken kirobbant, a német és az olasz sajtóban megjelent hírre célzott, miszerint a Red Bull és az Aston Martin átlépte az akkor 145 millió dolláros költségplafont, ráadásul előbbi jelentős, az 5 százalékos küszöböt meghaladó mértékben. Ez esetben pedig súlyos büntetésre lehetne számítani.

A Sky Sports viszont azóta úgy értesült, hogy az előzetes feltételezések túlzónak bizonyultak, és csak enyhe szabálysértések merültek fel. Mindez azt jelenti, hogy a Red Bullnak nem kell tartania attól, hogy elveszik Max Verstappen világbajnoki címét, vagy éppen kizárják őket a konstruktőri pontversenyből. 

Állítólag Verstappennek és a Red Bullnak sem kell tartania a komoly büntetéstőlForrás: Getty Images,/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz büntetés: a lehetséges szankciók között szerepel a kisebb mértékű pontlevonás, egy vagy több szabadedzésről történő eltiltás, az aerodinamikai vagy egyéb tesztek korlátozása, valamint az érintett istálló jövő évi költségplafonjának csökkentése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK