Alonso: Amit Verstappen tud, azt nem lehet tanítani

Forma-1, Max Verstappen, Fernando Alonso, Kanadai Nagydíj 2022, szombat
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Second placed qualifier Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. Dan Mullan/Getty Images/AFP (Photo by Dan Mullan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerint Max Verstappen olyan képességekkel rendelkezik, amelyeket nem lehet tanítani, és kívánja, hogy a címvédőnek több szerencséje legyen, mint amennyi neki jutott. Válaszul a holland pilóta kijelentette, hogy a kétszeres F1-es világbajnok is sokkal többet ért volna el az előző évtized domináns autóival. 

Könnyen lehet, hogy Max Verstappen a soron következő Japán Nagydíj után már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Ha a dobogó tetején ünnepelve sikerül bebiztosítania a címvédést, akkor nemcsak az elsőségek, hanem a futamgyőzelmek számában is beéri a 32 diadallal rendelkező Fernando Alonsót.

Verstappen hamarosan vb-címek és győzelmek számában is utolérheti Alonsót Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

A spanyol pilóta korábban többször is méltatta a 25 éves versenyzőt, tavaly pedig nyíltan kijelentette, hogy neki szurkol Lewis Hamiltonnal szemben. A mezőny korelnökét most megkérdezték, hogy mit gondol a címvédő idei szezonjáról, és a dicsérő szavak ezúttal sem maradtak el.

Nem volt nagy küzdelem

nyilatkozta. – A Red Bull és Max kiválóan teljesítettek. Nem volt harc, talán azért, mert jobbak voltak a többieknél. Ugyanakkor nem volt annyira domináns autójuk, szerintem a Ferrari ugyanolyan vagy jobb kocsival rendelkezik.”

Verstappen egyik szembetűnő tulajdonsága, hogy a hétvége elején általában mindenkinél sokkal gyorsabb. Az első szabadedzéseken rendszeresen előfordul, hogy valamivel később megy ki a többieknél, de első mért körével máris az élre áll, nem ritkán három abszolút leggyorsabb szektort autózva.

Ezt nem lehet tanítani, ennek magától kell jönnie – magyarázta Alonso. – Vannak olyan pilóták, akiknek több időre van szükségük, hogy tanulmányozzák az adatokat, egész hétvégén elemezniük kell. Ezeket összehasonlítják a csapattárséval, és lassan apró lépéseket tesznek, amíg száz százalékig készen nem állnak az időmérőre. Mások pedig már az első szabadedzésen száz százalékosak. Szerintem Max is ilyen, és ő mindig is ilyen volt, a gokartozástól kezdve egészen mostanáig.

Szóval senkit nem érhet meglepetésként [hogy hamarosan kétszeres világbajnok lehet].”

Hacsak nem következik be az F1 történetének messze legnagyobb fordulata, akkor Verstappen átveszi a második helyet Alonsótól a legfiatalabb kétszeres világbajnokok ranglistáján, és csak Sebastian Vettel lesz előtte. Ahogyan most az éllovasnak, úgy akkoriban a spanyol pilótának is jó néhány világbajnoki címet jósoltak még, de ő 16 év elteltével sem növelte végső győzelmeinek számát. A 41 esztendős versenyző bízik benne, hogy ifjú kollégája ebben a tekintetben nem követi őt.

Verstappen most hasonló helyzetben van, mint amilyenben Alonso volt 16 éve Forrás: Getty Images,/GETTY IMAGES/Clive Mason

„Szerintem igen – felelte arra a kérdésre, hogy Verstappen minden idők egyik legnagyobbjává válhat-e. – Huszonnégy vagy huszonöt éves, nem? Szóval még sok minden áll előtte, mindenesetre több szerencsét kívánok neki, mint amennyi nekem volt, mert ebben a korban nekem is két bajnoki címem volt, és most, negyven esztendősen még mindig ennyi. A dolgok állása alapján biztos vagyok benne, hogy helyzete csak még jobb lesz.”

Verstappentől nem maradt el a válasz a szép szavakra. Amióta Alonso megnyerte második világbajnoki címét, legfeljebb a következő évre lehet mondani, hogy a legjobb autóban ült, utána viszont egyszer sem, hiába harcolt kétszer is az utolsó futamig a Ferrarival. Ellentétben Vettellel és Hamiltonnal, akik négy, illetve hét elsőségig jutottak, nem ritkán úgy, hogy messze az övék volt a leggyorsabb versenygép, aktuális csapattársuk pedig nem tudta velük felvenni a versenyt. A holland versenyző szerint ezekre az eredményekre az Alpine pilótája is képes lett volna.

Az F1-ben szükség van egy kis szerencsére, hogy az ember jó döntést hozzon, aztán hosszú ideig domináns autója legyen

fogalmazott. – Nyilvánvaló, hogy ha Fernando olyan autókban ül, amelyekkel mások bajnokságokat nyertek, ő is ugyanezt tette volna. Az F1 viszont nem így működik. Végső soron így is szerzett két bajnoki címet, úgyhogy szerintem remekül szerepelt. Ráadásul nagyszerű fickó és kiváló személyiség az F1 számára.”