Állandó versenyzői ülést kaphat jövőre Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen, NASCAR
WATKINS GLEN, NEW YORK - AUGUST 20: Kimi Raikkonen, driver of the #91 Recogni Chevrolet, speaks to the media during a press conference prior to practice for the NASCAR Cup Series Go Bowling at The Glen at Watkins Glen International on August 20, 2022 in Watkins Glen, New York. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint az egyik IndyCar-csapat leigazolná Kimi Räikkönent. A finn pilóta három évtized után az első F1-es világbajnok lehetne, aki állandó jelleggel részt vesz a sorozatban, ám a hírek szerint feleségének nincs ínyére a szerződés.

A brazil UOL.com újságírójának, Fábio Seixasnak az értesülései szerint nem kizárt, hogy Kimi Räikkönen jövőre ismét versenyezni fog, ráadásul állandó jelleggel. A nemsokára a 43. születésnapját ünneplő pilótát állítólag a többek között Marcus Ericssont is foglalkoztató Chip Ganassi Racing csábítja.

Räikkönen jövőre az IndyCarban kaphat lehetőséget Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

A szerző azt is tudni véli, hogy a versenyző és a csapat közötti „hidat” Anton Stipinovich képezi. A dél-afrikai mérnök korábban a McLarennél, a Ferrarinál és a Red Bullnál tevékenykedett, majd létrehozta az AllinSports nevű céget. A vállalat professzionális szimulátort biztosít az arra igényt tartó versenyzőknek, Räikkönen mellett többek között Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Charles Leclerc otthonában az általuk gyártott felszerelés található.

Bár a finn pilóta állandó ülést kapna, ez nem jelenti azt, hogy minden futamon részt venne.

Az elképzelés szerint a legendás egykori NASCAR-versenyzővel, a sorozatban tavaly debütáló Jimmie Johnsonnal osztoznának az autón: az oválpályákon az amerikai versenyző ülne a volán mögött, a többi alkalommal Räikkönen.

A Ganassi állítólag nagyon eltökélt a szerződés tető alá hozásában, ám a hírek szerint egyvalakit mindenképpen meg kell győzni. Ez pedig Räikkönen felesége, Minttu, akivel két gyereket nevelnek közösen, és aki egyelőre nem akarja, hogy férje az IndyCarban versenyezzen.

Ha Räikkönen végül valóban az IndyCarba igazol, akkor 30 év után ő lesz az első F1-es világbajnok, aki a tengerentúli szériában rendszeresen szerepet kap.

Nigel Mansell azt követően igazolt oda 1993-ban, hogy előző évi vb-címe ellenére a továbbiakban nem tartottak igényt a szolgálataira a Williamsnél. Első idényében mindjárt meg is nyerte az összetettet, az Indy 500-on pedig a harmadik helyen ért célba, második szezonja ehhez képest felejthetőre sikeredett. Rajta kívül Alonso versenyzett ott világbajnokként, de a spanyol pilóta eddig csak a legendás indianapolisi futamon vett részt.

F1-es visszavonulása óta Räikkönen mindössze egy NASCAR-futamon indult Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Räikkönen tavaly fejezte be aForma-1-es pályafutását, és egészen a múlt heti Szingapúri Nagydíjig ő indult a legtöbb F1-es futamon, rekordját pont Alonso döntötte meg. 2007 világbajnoka azóta egyetlen NASCAR-versenyen vett részt Watkins Glenben augusztus végén, ám hiába zárkózott fel, végül nem tudta befejezni a viadalt.