Társoldalunk:

Megbüntették a Szingapúri Nagydíj győztesét

2022.10.02. 19:52

Sergio Pérezt megbüntették, miután kétszer is túlságosan lemaradt a biztonsági autótól a Szingapúri Nagydíj alatt. A mexikói pilóta azonban megtarthatja a pályán elért győzelmét, mivel csupán 5 másodperccel szankcionálták és két megrovásban részesítették.

Ötmásodperces büntetésben és két megrovásban részesítették Sergio Pérezt, miután kétszer is tíz autónyival nagyobb távolság alakult ki a biztonsági autó és közte. A mexikói pilóta így megtarthatta a pályán elért győzelmét, ráadásul rajtbüntetéssel sem kell számolnia, mert eddig nem volt még megrovása.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A Ferrari a legutóbbi hasonló eset alapján számított rá, hogy Pérez időbüntetést fog kapni, a csapatfőnök Mattia Binotto azt sem értette, miért nem döntöttek már verseny közben a szankcióról. „Talán nem akarták elkapkodni a döntést" – találgatott a Sky olasz adásának nyilatkozva még korábban. A Red Bullt irányító Christian Horner azonban nem meglepő módon egészen más véleményen volt.

Nem tudom elhinni, hogy nem Checo lesz a győztes – mondta az F1TV-nek még bőven a vizsgálat eredményének megszületése előtt. –Számomra nem volt semmi probléma, ilyesmit rengetegszer láttunk már felvezető kör alatt vagy a biztonsági autó mögött, még hátrébb is a mezőnyben. Nagyon szigorú lenne emiatt megbüntetni őt. Ezért nyomtuk tövig a gázt a végén, de őszintén szólva sokkolna, ha gond lenne.”

A Red Bull nem először szenved el hasonló büntetést, a 2010-es Magyar Nagydíjon Sebastian Vettel ugyanilyen kihágást tett. Akkor még a futam alatt döntöttek, és áthajtásos büntetéssel sújtották a német versenyzőt.

Nem ez volt az egyetlen büntetés, amit kiosztottak a felügyelők: Nicholas Latifi 5 rajthelyes hátrasorolást fog kapni a következő versenyre, a Japán Nagydíjra, amiért a falhoz szorította Csou Kuan-jüt.

Latifi 5 rajthelyes büntetést kapott a Csouval történt ütközésért

A meghallgatás után, de még az ítélethirdetés előtt Pérezt megkérdezték, hogy mire számít. A mexikói pilóta szerint csupán félreértésről volt szó, és magabiztosan állította, hogy nem kap büntetést.

Volt egy kis félreértés – fogalmazott. – Ott, ahol tudtam tartani a lépést [a biztonsági autóval], nagyon lassú volt, ahol nem, ott pedig gyors. Szóval egy kis kommunikációs zavar. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ezek nem normál körülmények, és trükkös volt, amivel szembe kellett néznünk, főleg az utolsó szektorban. Szóval nem számítok további intézkedésre ebben az ügyben, mivel a sportfelügyelők számára kielégítő volt a magyarázatom, és megértettek.”

A vizsgálattól és annak eredményétől függetlenül Horner az egekig magasztalta Pérezt. Bár a 32 éves pilóta az utóbbi időszakban rengetegszer beleszürkült a mezőnybe, ezúttal nem lehetett panasz atempójára.

Kétségtelenül ez volt pályafutása legjobb versenye – jelentette ki a Sky Sportsnak. –A körülmények trükkösek [voltak]. Jól rajtolt, majd kényelmesen vezette a versenyt, és vigyázott az intermediate gumikra. A biztonsági autós [fázisok] jöttek és mentek. Az újraindításoknál mindig ura volt a helyzetnek, és nagyon laza volt. Utána slickekre váltottunk, és egyszerűen nem tudta leszakítani Charles-t. Mindent beleadtak. Charles megingása után aztán sikerült megtalálnia a lépést. Nagyon büszke vagyok rá. Világklasszis volt, egészen biztos, hogy ez volt a legnagyobb győzelme, és túlszárnyalja a monacói diadalát.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK