Társoldalunk:

Hamilton elnézést kért hibájáért, Russell szerint nyerhettek is volna

2022.10.02. 19:09

Lewis Hamilton nyilvánosan bocsánatot kért csapatától a Szingapúri Nagydíjon elkövetett hibájáért, amely minden bizonnyal minimum a negyedik helyébe került. George Russell úgy véli, a Mercedes ezen a hétvégén győzelemre alkalmas autóval rendelkezett.

Bár az esetek többségében kifejezetten jól működött a Mercedes autója a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén, a futamon finoman szólva sem jött ki a lépés számukra. George Russell eleve a bokszból rajtolt a balul sikerült időmérő után, Lewis Hamilton sorsa pedig önhibájából pecsételődött meg.

Hamilton hibája nagyon sokba került

A hétszeres világbajnok a rajtnál elvesztette a harmadik helyet Carlos Sainzcal szemben, ám a negyedik pozíciót magabiztosan tartotta. Egészen a 34. körig, amikor a 7-es kanyarban elfékezte magát, majd viszonylag nagy tempóval a falba csapódott. Ennek következtében le kellett cserélni az első szárnyát, így visszaesett Sebastian Vettel mögé. Végül kilencedikként intették le, miután az előzési kísérlete olyannyira balul sült el, hogy a szintén óriási baki után felzárkózó Max Verstappen is elment mellette.

Szerintem elég jól indult a hétvégénk, de a végén nagyon szerencsétlenül alakult – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Próbálkoztam, ám nehéz volt előzni, és a hetes kanyarban blokkoltam a kerekeimet. Ilyen dolgok előfordulnak. Az ember egy kicsit elszomorodik, de újra feláll és megpróbálja. Megpróbáltam megelőzni Sebet, de nem sikerült, mert kívül vizes volt. Ez nem a jobb napok közé tartozott, de már alig várom a holnapot.”

Hamilton alighanem minimum a negyedik helyen ért volna célba a hiba nélkül, de a dobogó sem tűnt elérhetetlennek, miután Sainz kifejezetten rossz tempót produkált a köztes esőgumikon. A brit versenyző szerint a szerencse dönthetett volna közöttük.

Nem hiszem, talán csak elévágással – válaszolta arra a kérdésre, hogy megelőzhette volna-e a spanyol pilótát. – Minden azon múlt volna, hogy ki vált előbb slickekre, szóval a szerencse döntött volna. Ebben reménykedtem és erre törekedtem, de minden elszállt, amikor blokkoltam a kerekeket. Elnézést kérek a csapattól, fel fogok állni.”

Russellnek még annyi sem jutott, mint csapattársának. A brit pilótának előbb Valtteri Bottasszal, később Mick Schumacherrel volt egy incidense, és mindkétszer pórul járt. A kettő között elsőként váltott slickekre, és bár az elején nagyon küszködött, akár ki is fizetődhetett volna neki a bátor taktika. 

Russell volt az első, aki slickekre váltott - galériaForrás: AFP/Mohd Rasfan

„Őszintén szólva a senki földén voltunk, de talán igen, mert az újraindítás után egy kör alatt két-három embert is megelőztünk – válaszolta az F1TV-nek arra a felvetésre, hogy megérte-e kockáztatni. – Volt egy kis gubanc Mickkel, ott nem tudom, mi történt, úgy érzem, rengeteg helyet hagytam neki. Pontszerző pozícióban végezhettünk volna, mert valósággal repültünk, és több mint két másodperces különbséggel megfutottuk a leggyorsabb kört. Amiatt elégedett vagyok, hogy a tegnapi problémákat szerintem jól orvosoltuk, és a magabiztosságomból is visszajött valamennyi. Persze nem vesztettem el, nem a képesség hiánya miatt voltam három másodperccel lassabb. Ezen a hétvégén győzelemre képes autóval rendelkeztünk.”

Bár a Mercedes számára a végeredmény ellenére is bőven akad pozitívum a hétvégében, azt is hozzá kell tenni, hogy megszakadt Russell remek sorozata. A 24 éves pilóta idén először ért célba úgy, hogy nem az első öt hely valamelyikén intették le, és a Brit Nagydíj után másodszor fordult elő, hogy nem szerzett pontot.

Csapatként rengeteget fejlődtünk, amire büszke vagyok – folytatta. – Azért vagyunk itt, hogy futamokat nyerjünk. Az eredményeket tekintve remek sorozatban voltunk, és Silverstone óta most először hasaltunk el, engem is beleértve.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK