Vágólapra másolva!
George Russell és Toto Wolff is megerősítette, hogy a brit pilóta műszaki hiba miatt volt a vártnál jóval lassabb a Szingapúri Nagydíj időmérőjén, amelyen már a Q2-ben búcsúzni kényszerült. A Mercedes csapatfőnöke bízik benne, hogy Lewis Hamiltonnal a győzelemért küzdhetnek a futamon. A hétszeres világbajnok megúszta a büntetést, az istálló viszont nem.

Bár a Mercedes számára akadtak pozitívumok a Szingapúri Nagydíj időmérőjén, hiszen az autó kifejezetten jól muzsikált, összességében nem lehetnek elégedettek az eredménnyel. Lewis Hamilton akár a pole pozíciót is megszerezhette volna, de végül szoros küzdelemben csak harmadik lett, míg George Russell már a Q2-ben kiesett.

Russell már a Q2-ben kiesett, de technikai hiba hátráltatta Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Az ifjabbik brit versenyző csak a tizenegyedik helyről rajtolhat, és nagyon nehéz lesz életben tartania a sorozatát, miszerint idén kivétel nélkül az első ötben végez, amikor célba ér. A nyolcszoros dobogós azonban nem magától volt ennyire lassú.

A fékekkel és a motorral kapcsolatban küszködtem valamivel, ami beletolt a kanyarokba, és úgy éreztem, mintha a gázon állnék, amikor bemegyek, pedig nem így volt

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Az volt az érzésem, hogy mindenhol tolt. Fékeztem a kanyarbejáratnál, és úgy tűnt, mintha hátulról valami lökne. Egyszerűen egyik kanyarba sem tudtam bemenni, alulkormányzott volt [az autó]. A probléma miatt nem hiszem, hogy a Q3-ban jobbak lehettünk volna. Az adatokból valamennyire láttuk, hogy miről van szó, de ez egy frusztráló dolog, tennünk kell valamit. Lewis nagyon gyorsnak tűnik, én viszont nem tudtam működésre bírni [a kocsit].”

Toto Wolffot szintén megkérdezték a történtekről, és kiderült, hogy a probléma nem először merült fel a hétvége során. Igaz, még a legelején szembesültek ezzel, így talán azt gondolhatták, hogy orvosolták a bajt.

Kár érte, az első szabadedzésen volt egy nyomatékkal kapcsolatos problémánk, amely az időmérőn jött elő újra – árulta el a Mercedes csapatfőnöke. –

A gázpedállal és a fékekkel is gond volt, szóval ma nem volt meg a megfelelő eszköze.”

Hamilton azonban viszonylag jó helyről rajtol, és egyértelmű, hogy a várakozásoknak megfelelően a Mercedesnek fekszik ez a pálya. Ugyanakkor nem igazán lehet tudni, hogy a többiekhez képest mire lehetnek képesek a futamon.

Wolff a győzelemért harcolna Hamiltonnal, ehhez többek között Leclerc-t is meg kellene előznie Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

„[Carlos] Sainz ellen jól nézett ki [a versenyszimuláció], de a többiek nem mentek, úgyhogy nem tudjuk – jelentette ki Wolff. – Azon múlik majd, hogy mi lesz a rajtnál, és ha az ember nincs elöl, akkor nehéz lesz. Reméljük, hogy ez a hétvége jól fog alakulni, mert a szimulációkból ez derült ki, és helyes a fejlesztési irányunk. A harmadik szabadedzés [lefelé] lógott ki, amit ki kell vizsgálnunk, de általánosságban a helyes irányba haladunk a jövő évre nézve.”

Russell két kiállással számol a versenyen, már persze ha száraz körülmények lesznek, ami egyáltalán nem garantált. A Mercedes nem örülne a csapadéknak, és Wolff bízik benne, hogy a dobogó legfelső fokáért küzdhetnek.

– fogalmazott. – Az eső viszont zűrzavart okozhat, ami szintén izgalmas. Szóval bármi is jön, el kell fogadnunk. Az a célunk, hogy megnyerjük, de óvatosnak kell lennünk az elvárásainkkal. A kvalifikáció alakulását látva reménykedtünk, hogy megszerezzük a pole pozíciót, de nem voltunk elég jók, és csalódottak vagyunk. Tettünk egy lépést a megfelelő irányba, és holnap remélhetőleg a győzelemért harcolhatunk.”

Hamilton mindössze 54 ezreddel maradt el Charles Leclerc pole pozíciót érő körétől. A brit versenyző ennek ellenére örült az eredménynek, hiszen az időmérőt megelőző szabadedzések nem alakultak jól a Mercedes szempontjából.

Óriási kihívás volt

– kezdte. – Nagyon boldog voltam, mert a második edzésen nem éreztem annyira jól magam az autóban, mint az elsőn. Éjszaka aztán változtattunk, és a harmadik gyakorlás egyikünknek sem alakult jól, de láttam, hogy harcoltunk az első sorért. Azt gondoltam, hogy »úristen, talán ma jön el az a nap«. Próbáltam mindent kipréselni magamból. Idén ez volt a legnagyobb reményem arra, hogy az első sorba kerüljek. Fél tized volt a lemaradásom, és fél tized határozottan benne maradt.”

Hamilton megúszta a büntetést az orrkarika miatt, csapata viszont nem Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Hamiltont a harmadik tréning után beidézték a sportfelügyelők, mert ismét orrkarikát viselt, amit az FIA Nemzetközi Sportkódexe tilt, és az év elején volt is belőle vita. A hétszeres világbajnok azonban megúszta a büntetést, mondván, egészségügyi okok miatt került vissza az ékszer. A Mercedest viszont 25 ezer euróra megbírságolták, mivel nem tudtak a változásról, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetséggel azt közölték, hogy versenyzőjük megfelel a szabályoknak.