A Red Bull visszavág a gyalázkodásért, ha a riválisok nem vonják vissza a vádakat

Forma-1, Red Bull, Szingapúri Nagydíj 2022, csütörtök
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 29: The Red Bull Racing team practice pitstops during previews ahead of the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 29, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke válaszlépéseket ígér a túlköltekezésre vonatkozó vádakra, amennyiben a vetélytársak nem vonják vissza azokat. Szerinte nem véletlen, hogy pont akkor jött elő a téma, amikor az idényt uraló Max Verstappen először biztosíthatja be az idei bajnoki címet.

Kényes ügy van kibontakozóban a Forma-1-ben a költségvetési plafon kapcsán. Bár a könyvelési vizsgálat csak a jövő héten zárul le, több forrás állítja, az egyik csapat jelentős (5%-nál nagyobb mértékben) túllépte 2021-ben a 145 millió dolláros keretet, ami komoly büntetéseket (szélsőséges esetben kizárást, pontlevonást) vonhat maga után, amennyiben tényleg így történt.

Konkrétan egyik csapat tagja sem nevezte meg, hogy az érintett istálló a Red Bull, ezt a szaksajtó szellőztette meg, de

a Ferrari és a Mercedes részéről kijelentették, hogy határozott lépéseket és teljes átláthatóságot várnak az FIA-tól az ügyben.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pénteken tagadta, hogy tudomása lenne problémáról, és hangsúlyozta, hogy az ellenőrzés még folyamatban van, majd szombaton jogi válaszlépéseket lebegtetett be a riválisoknak a vádak miatt.

A Red Bull reagált a vádakra Forrás: Getty Images,/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Ha nem vonják vissza a kijelentéseiket, azt nagyon komolyan fogjuk venni és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak" – mondta.

„A beadványok bizalmasak az egyes csapatok és az FIA között. Honnan ismerik [a többiek] a miénk részleteit? Honnak tudnák, hogy szabálysértés történt vagy sem? Még mi sem tudjuk, hogy szabályt sértettünk-e. Jövő hétig, a folyamat lezárásig nem is fogjuk tudni."

Megzavarhatják az ünneplést Forrás: Red Bull

Utóbbi kérdésével vélhetően azt sugallja, hogy valamivel mesterségesen érdeklődést kell generálni, illetve esetleg megzavarhatják Verstappent.

Más kérdés, hogy a többi csapat tagjai nem vádolták nyíltan a Red Bullt, inkább az újságírók és riporterek által feltett kérdésekre válaszoltak, és az esetleges szabálysértésre vonatkozó véleményüket fogalmazták meg.

Mivel 2021 az első érintett év a költségvetési korlátozással, sok részlet még nem kristályosodott ki a könyvelési tételekkel, ez bonyolítja az ügyet. Szintén probléma az infláció miatti keretbővítés a különböző devizák változó árfolyama miatt.

Helmut Marko az ORF-nek arról nyilatkozott, hogy tárgyalnak az FIA-val arról, bizonyos (vélhetően egyes beszállítóknál dolgozó) személyek beletartoznak-e a keret hatályába, ugyanis a Red Bull nem számolta bele ezeknek az illetőknek a bérét.