Társoldalunk:

A Mercedes főnöke szerint csapata harcban lehet a szingapúri győzelemért

2022.09.30. 17:46

Toto Wolff elárulta, a Mercedes pilótái nem voltak maradéktalanul elégedettek az autóval a Szingapúri Nagydíj pénteki napján, ráadásul külső tényezők is hátráltatták őket. A konstruktőri címvédő csapatfőnöke visszafogott optimizmussal várja a hétvége hátralévő részét.

A Mercedesnél előzetesen arra számítottak, hogy Szingapúrban a megszokottnál közelebb lesznek a Red Bullhoz és a Ferrarihoz. Az első szabadedzés bizakodásra adott okot, hiszen Lewis Hamilton az idény során először az élen zárt, és a látszat ellenére a második gyakorlás sem volt rossz. 

Hamilton az élen zárta az első szabadedzést, a másodikon viszont feltartották - galériaForrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Bár George Russell 324, míg a hétszeres világbajnok további 271 ezreddel elmaradt Carlos Sainz legjobb idejétől, a látszat ezúttal csal, hiszen egyik versenyző sem autózott ideális kört. Hamiltont feltartották első lágy gumis próbálkozása közben, csapattársa pedig csúnyán elfékezte magát az egyik kanyarban. Ráadásul az autóval sem működött tökéletesen, vagyis még van hova fejlődni.

Az első két gyorskör nem volt jó, a versenyzők nem voltak különösebben elégedettek az autóval – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak. –A sárga zászlók miatt a harmadik próbálkozás [számított]. Szóval összességében nem vagyunk messze. Mindketten azt mondták, hogy rossz a vezethetőség, túl merev az autó. A hetes kanyarban látszik, hogy a kocsinknak rossz a vezethetősége, amíg ténylegesen be nem fordulunk. A többieké is merev, de megáll, amikor rálépnek a fékre.”

A három élcsapat közül a Mercedes volt az egyetlen, ahol egyik autóval sem akadt komolyabb probléma. A Ferrarinál Charles Leclerc versenygépével akadtak gondok, míg a Red Bullnál mindkét kocsival megszenvedtek, amire Wolff annyit mondott, hogy „most legalább megdolgoznak a pénzükért”. Az osztrák üzletember annak ellenére is optimista, hogy az egyenetlen aszfalt nem nekik kedvez, és azt sem lehet tudni, hogy a monacói versenyző, valamint Max Verstappen milyen versenytempóra képes.

Tudtuk, hogy ez a pálya jobban fekszik az autónknak, de azt nem, hogy a huplik valójában mekkora hatással lesznek ránk – jelentette ki. – Szerintem a Red Bull kicsit bajban van. Nem tudom, mit csináltak a beállításokkal, esetleg más téren [volt gond]. Úgy vélem, harcban lehetünk [a győzelemért]. A hosszú etapokon nagyon versenyképesek voltunk Sainzcal szemben, de Leclerc-t és Maxot még nem láttuk.” 

Wolff szerint a Mercedes harcban lehet a győzelemértForrás: AFP/Roslan Rahman

A Mercedesnek idén még nincs futamgyőzelme, és már zsinórban tizenhét verseny óta nyeretlenek, ami természetesen még soha nem fordult elő velük a hibrid korszakban. Könnyen lehet, hogy a brackley-i istállónak ebben az évben a Szingapúri Nagydíj lesz a legnagyobb lehetősége, hogy megtörje a rossz sorozatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK