Vettel finnyás: szerinte nem hoztak nagy változást az új szabályok

Forma-1, Belga Nagydíj, Sebastian Vettel, Aston Martin, Max Verstappen, Red Bull, Daniel Ricciardo, McLaren
action, Spa-Francorchamps, GP2214a, F1, GP, Belgium Sebastian Vettel, Aston Martin AMR22, leads Max Verstappen, Red Bull Racing RB18, and Daniel Ricciardo, McLaren MCL36
Vágólapra másolva!
Azok közé tartozik, akik nem látnak jelentős javulást, bár azt sem akarta kijelenteni, hogy egyáltalán nem váltak be az új műszaki szabályok.

2022-re teljesen új műszaki keretrendszerben kellett F1-es autókat építeni, amitől azt várták, hogy az aerodinamikában tett változtatásoknak köszönhetően nem lesz annyira nehéz előzni, mint korábban. Miközben elég gyakori vélekedés, hogy jól sikerültek az újítások, Sebastian Vettel kritikus véleményt fogalmazott meg velük kapcsolatban.

Vettel nem elégedett az új műszaki szabályokkal Forrás: Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: [email protected]/Sam Bloxham

Azt nem jelentette ki, hogy egyáltalán nem működnek, csak szerinte a valóság és az elképzelések távol állnak egymástól.

– nyilatkozta Szingapúrban. – Közelebb tudunk haladni másokhoz, de a légellenállás is csökkent, ezért közelebb kell kerülni az előzés kivitelezéséhez. A gumikkal is az volt a cél, hogy javuljon a versenyzés, de itt sem érzem azt, hogy nagy változás történt volna."

„Nem akarom kijelenteni, hogy nem váltak be [az új szabályok], viszont rengeteget foglalkoztak velük, és nem minden valósult meg, amit elterveztek."

Vettel visszavonul az idény végén Forrás: AFP/Miguel Medina

A nem túl hízelgő véleményében nyilván szerepet játszhat, hogy az Aston Martin idei autója nem sikerült jól és azzal nem javult annyira más autók követési lehetősége, mint más csapatok esetében. Az idény végén visszavonuló Vettel az F1 környezetvédelmi tevékenységét is ostorozni szokta, és ezúttal a sprintfutamos hétvégékre is tett egy negatív megjegyzést.

„Nem nagyon izgalmas vezetni egy sprintfutamon. Még mindig a hagyományos versenyre figyelünk, a sprinten csak megpróbálunk javítani egy kicsit a pozíciónkon, de főleg arra koncentrálunk, hogy ne veszítsünk pozíciókat" – vélte.

„Egy verseny nyilván érdekesebb mint egy gyakorlás, többen nézik."

A tavaly bevezetett formátumból eddig évente három volt, jövőre viszont már hat lesz.