Társoldalunk:

Reagált az FIA a Red Bullt és az Aston Martint ért sajtóvádakra

2022.10.01. 08:56

Bár csak a jövő héten zárulnak le a csapatokat érintő könyvelési vizsgálatok, elterjedt a hír, hogy a Red Bull és az Aston Martin túllépte a költségvetési keretet 2021-ben. A Nemzetközi Automobil Szövetség megalapozatlan találgatásokról ír friss közleményében.

Jövő szerdán, október 5-én tájékoztatja a csapatokat az FIA arról, hogy megfeleltek-e 2021-ben a 145 millió dolláros költségvetési keret előírásainak. A mértéktelen költekezés visszaszorítását és a mezőnyt kiegyenlíteni hivatott szabályt tavaly vezették be, és a megsértéséért kiszabható büntetések tárháza igen széles: a nyilvános megrovástól és a pénzbírságtól kezdve egészen szigorú tételekig, a pontlevonásig és a kizárásig terjed.

Az FIA most közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy jelenleg véglegesítik a csapatok által benyújtott adatokat, ha pedig valaki megsértette a pénzügyi szabályokat, azzal szemben a szabályzatban meghatározott formális eljárás keretében fognak eljárni. A sajtóban megjelent találgatásokat a testület megalapoztatlannak nevezte.

A Mercedesnek kapóra jönne egy botrány

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nem merte megnevezni a Red Bullt mint konkrét szabálysértőt, ugyanakkor arról beszélt, tudomása szerint egy csapat kisebb, egy másik nagyobb mértékben lépte túl az engedélyezett pénzügyi keretet. A csapatvezető szerint - aki látványosan nehezen fogadta a tavalyi vereségüket - ez "nyílt titok" a bokszutcában. Mint ismert, a Mercedes idén nagyon gyenge szezont fut, egyetlen futamot sem tudtak megnyerni még, a csapat első számú sztárját, Lewis Hamiltont pedig rendszeresen megveri a Mercedesnél újoncnak számító, a korábbi években a seregható Williamsnél, a mezőny végén versenyző fiatal tehetség, George Russell, és egész évben előtte áll a pontversenyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK