Társoldalunk:

Lewis Hamilton új titkos fegyvere: Közel egymillió forintot érő high-tech szenzoron alszik

2022.09.29. 17:38

A 2100 fontba kerülő intelligens matracbetétben található legmodernebb érzékelők figyelik a szívritmusát, a légzését, a mozgását és szabályozzák a testhőmérsékletét, hogy javítsák az alvást, ami segíti a regenerálódást és a fittséget.

Hamilton és csapattársa, George Russell a high-tech "kapszulán" hajtják fejüket álomra, hogy a pályán aztán még jobb teljesítményt tudjanak nyújtani. Az eszköz a miami székhelyű Eight Sleep cég ötlete, a vállalat társalapítója, az ex-síző Matteo Franceschetti pedig azt állítja, hogy az egészségügyi előnyei miatt olyan, mintha "egy sztetoszkópon aludnánk".
Toto Wolff, a Mercedes főnöke így nyilatkozott: Csapatunk több mint 2000 emberből áll, akik mindannyian minden nap a legjobb teljesítményt nyújtják egy olyan sportban, ahol minden egyes részlet számít. Ahhoz, hogy elérjük a szükséges teljesítményszintet, fáradhatatlanul kutatjuk az összes lehetséges optimalizálási lehetőséget, beleértve az alvást is.

A 37 éves brit hétszeres világbajnok Hamilton eddig minden F1-es szezonjában nyert futamot, de az idei évben ezt még nem sikerült teljesítenie. A csapat szerelői azonban drasztikusan javítottak a "vezethetetlenül" poroszkáló autón, amely majdnem tönkretette a hátát, hogy a hátralévő hat futamon esélyt adjanak neki a győzelemre. A Mercedes pedig reméli, hogy az Eight Sleep technológia előnyhöz juttatja versenyzőit a hétvégi Szingapúri GP-n.
A 24 éves Russell máris javulást tapasztalt a kondíciójában a kapszula használatától. A brit teljesítményedzője, Aleix Casanovas így nyilatkozott: Az alvás az egyik legfontosabb tényező a teljesítmény szempontjából, különösen számunkra. Nagyon sokat utazunk, váltogatjuk az időzónákat. Amióta George elkezdte használni az Eight Sleepet, a pulzusvariabilitása megnőtt, és a pulzusszáma is csökkent, amit örömmel látok. Jobban tudjuk őt hajtani az edzéseken, ha jól alszik.Az olasz Franceschetti, aki autóversenyző is volt, azt állítja, hogy az ágya a végső alvásfitness gép, a kísérletek szerint a felhasználók akár 32 százalékos javulást tapasztaltak az alvásminőségben és 19 százalékos növekedést a regenerálódásban.Világszerte több mint 200 élsportoló használja, köztük a Chelsea sztárja, Trevoh Chalobah, Skócia legerősebb embere, Tom Stoltman, valamint számos NFL játékos és kosárlabdázó is.

A hétvégi futamot hét nappal később a Japán Nagydíj követi majd. A Mercedes orvosa, Luke Bennett ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek az egymás utáni röpködések "a legbrutálisabbak a naptárban". Több mint 30 F1-es pilótával dolgozott már együtt, és tanácsokat ad az alvásidőzítésről, a napszemüveg viseléséről, a melatonin-kiegészítőkről és még arról is, hogy a következő két GP "egyedülálló fiziológiai stresszének" leküzdése érdekében a repülőgép melyik oldalán kell ülni. Bennett maga is használta a kapszulát, és azt állítja, hogy segít csökkenteni a jetlag hatásait.

Így nyilatkozott: Az alvás rendkívül fontos, nem csak a versenyzők, hanem az egész csapat számára. Az F1 magas fittségi és kognitív szintet igényel, az alvás pedig nagyon fontos az agy és az idegrendszer számára. Ezért olyan nagyszerű eszköz az Eight Sleep.

Franceschetti azt állítja, hogy az ágya javította a pilóták reakcióidejét, mentális tisztaságát, kognitív teljesítményét, sőt még a stresszt is csökkentette. Franceschetti kifejtette: "Öt éven belül úgy gondoljuk, hogy a technológiánk teljes testvizsgálatot biztosíthat - mintha otthon, alvás közben MRI-vizsgálatot végeznénk".
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK