Brawn az önfeláldozó Schumacherhez hasonlította Hamiltont

Forma-1, Lewis Hamilton, Olasz Nagydíj 2022, szombat
Mercedes' British driver Lewis Hamilton leaves after the qualifying session ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 10, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Ross Brawn párhuzamot lát Michael Schumacher Mercedesben töltött időszaka és Lewis Hamilton mostani szezonja között. A csapatot 2010 és 2013 között irányító szakember úgy véli, a brit pilóta vissza fog térni a sikerek útjára.

Lewis Hamilton jelen állás szerint pályafutása legrosszabb évét teljesíti, legalábbis statisztikailag mindenképpen. A hétszeres világbajnokkal tizenhatodik F1-es idényében először fordulhat elő, hogy egyetlen futamot sem nyer (sőt, eddig rendre legalább kétszer győzött), ráadásul már hat futammal a szezon vége előtt matematikailag is lemondhatott a vb-címről, ami szintén negatív egyéni rekord.

Hamilton egyelőre F1-es pályafutása eddigi legeredménytelenebb idényét teljesíti Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ha ez nem lenne elég, csapattársa, George Russell eddig 35 ponttal többet gyűjtött nála. Bár ebben van némi szerepe a szerencsefaktornak, és a különbség teljes mértékben az év elején elért eredményeknek tudható be, ez nyilvánvalóan nem mutat jól a 37 éves versenyző szempontjából. Ugyanakkor egykori főnöke, Ross Brawn látni véli ennek az okát.

Lewis a karrierje alkonyán van, de ez nem jelenti azt, hogy itt a vége

– nyilatkozta az F1-Insider.com-nak az F1 sportigazgatója, aki 2010 és 2013 között a Mercedes csapatfőnökeként tevékenykedett, így Hamilton első ottani évében vele is dolgozhatott. – Idén hosszú idő óta olyan autóval rendelkezik, amellyel nem tud nyerni, úgyhogy rengeteg energiát fektet abba, hogy ezen változtasson. Számára ez az időszak egyfajta jellempróba. Lehetséges, hogy csapattársa, George Russell emiatt éhesebb a futamokon.”

Szerdán volt 10 éve, hogy a brit pilóta aláírt a Mercedeshez, ahol a másik hétszeres világbajnokot, Michael Schumachert váltotta. A német legenda 2010-ben tért vissza az F1-be, ám három idény alatt mindössze egyetlen dobogóig jutott, ám a közvélekedés szerint az ő hozzájárulása is kellett a brackley-i alakulat későbbi sikersorozatához. Brawn ebben a tekintetben párhuzamot lát a két versenyző között.

Lewis helyzetét valamelyest Michael Mercedeshez való visszatéréséhez lehet hasonlítani – jelentette ki. – Versenyzőként az embernek mindig el kell döntenie, hogy a megoldás vagy a probléma része akar lenni. Michael akkor újraértelmezte a szerepét, így a megoldás része lett, és segített felépíteni azt a csapatot, amelyik aztán zsinórban nyolc konstruktőri bajnoki címet nyert.

Mondhatni, feláldozta magát a csapat jövőjéért, és döntő szerepet játszott a siker megalapozásában.”

A brit szakember szerint azonban mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Hamiltonnak végleg leáldozott. Saját példájából kiindulva úgy véli, Hamilton, illetve a Mercedes újra rá fog lépni a sikerek útjára.

Schumacher fontos szerepet játszott a Mercedes sikerkorszakának megalapozásában Forrás: AFP/William West

„Lewis vissza fog térni, akárcsak a csapata, erről meg vagyok győződve – szögezte le. – Azon a véleményen vagyok, hogy a leküzdendő gyenge időszakok még erősebbé teszik az embert. Ezt a saját tapasztalatomból tudom.”