Társoldalunk:

Eldőlt, hány sprintfutamos hétvégét rendeznek 2023-ban

2022.09.27. 17:41

Kedden jóváhagyta a Motorsport Világtanács az előzetes terveket, így azoknak megfelelően a versenyhétvégék negyedében, azaz hat alkalommal lesz sprintfutam a 2023-as szezonban.

A sprinteket 2021-ben vezették be az F1-ben, amely a szokásos hétvégi formátum módosítását jelentette: a kvalifikációt péntekre hozták előre, a szombati programba pedig egy plusz 100 kilométeres futam – amelyen idén az első nyolc helyezett szerez pontot – került a vasárnapi nagydíj rajtrácsának meghatározásához. Tavaly és idén egyaránt három alkalommal került sor ilyen átalakított versenyhétvégére, pontosabban 2022-ben még a Brazil Nagydíjon szerepel sprintfutam is a menetrendbe, amellyel Interlagos ebből a szempontból egyedüliként duplázik a helyszínek közül.

Idén Imolában és Spielbergben is Max Verstappen nyerte a sprintfutamotForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

A sportág vezetői sikeresnek ítélték meg a sprintversenyek bevezetését, így már korábban jelezték, hogy megkétszereznék a számát egy szezonon belül, ebbe pedig kedden a Motorsport Világtanács is beleegyezett.

„Örülök, hogy megerősíthetjük, hogy 2023-tól hat sprint lesz a bajnokságban, a 2021-ben bevezetett új formátum sikerére építve – mondta Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója. – A sprintfutamos hétvégék három napon át kínálnak akciókat, hiszen a pilótáknak pedig a pénteki rajttól a vasárnapi főversenyig folytamatosan küzdeniük kell valamiért, így pedig még több drámát és izgalmat kapunk. A szurkolók, csapatok, promóterek és partnerek visszajelzései egyaránt nagyon pozitívak, a formátum pedig új dimenziót ad a Forma-1-nek, amelynek mindannyian szeretnénk biztosítani a sikerét a jövőben is."

Mohammed bin Szulajm (balra) és Stefano Domenicali (középen) is pozitívan értékeli a sprintfutamok 2021-es bevezetésétForrás: AFP/Hamad I Mohammed

Mohammed bin Szulajm, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke szintén elmondta a véleményét a hivatalos bejelentést követően:
„Az a megerősítés, hogy a 2023-as FIA Forma-1-es világbajnoki szezontól kezdődően hat versenyhétvégére kerül sor sprintre, egy újabb példája az autósport legmagasabb szintjén tapasztalható folyamatos növekedésnek és jólétnek. A Stefano Domenicalival és a FOM-nál [Formula One Management] dolgozó kollégáinkkal folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően alapos elemzést végeztünk a sprintfutamok hatásáról, és kiigazítottuk munkánk releváns paramétereit annak érdekében, hogy továbbra is a legmagasabb szintű szabályozást biztosítsuk. A sprintversenyek izgalmas lendületet adnak a versenyhétvége formátumának, és népszerűnek bizonyultak az elmúlt két szezonban. Biztos vagyok benne, hogy ez a pozitív tendencia folytatódni fog, ezért is örülök, hogy a Motorsport Világtanács ma jóváhagyta a terveket."

Noha a versenynaptár már múlt héten hivatalossá vált, a sprintfutamos helyszíneket egyelőre még titokban tartja a vezetőség, a hat érintett nagydíjat azonban ahogy írták, "időben nyilvánosságra hozzák".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK