Társoldalunk:

Új helyszínre költözhet a Spanyol Nagydíj

2022.09.26. 15:04

Pontosabban egy korábban az F1-ben már használt pályára, a Madridhoz közeli Jaramába térhet vissza. A helyszínt 40-50 millió euróból újítanák fel.

A Marcainformációi szerint a spanyol motorsport szövetség elnöke, Carmelo Sanz de Barros találkozott az FIA és az F1 menedzsmentjének legmagasabb rangú képviselőjével annak kapcsán, hogy 2026 után a tulajdonához tartozó jaramai versenypályára költöztessék a Spanyol Nagydíjat. Ezt jelenleg a Barcelonához közeli Circuit de Catalunyán tartják, de az infrastruktúra állapota több szempontból nem éri el a kívánt szintet, az idei futam után is rengetegen panaszkodtak a szervezési hiányosságokra és a tumultusra a közlekedésben és a kiszolgáló létesítményeknél.

A jaramai pálya nagyjából 30 kilométerre fekszik Madridtól, 1968 és 1981 között kilenc alkalommal már rendeztek rajta F1-es nagydíjat. A spanyol sportlap úgy tudja, 40-50 millió euróból tervezik megújítani és néhány száz méterrel meghosszabbítani (3,8 km-ről 4,1-re), amit a zandvoorti felújítást végző Dromo cég intézne.

Lehet, hogy Barcelona már nem sokáig lesz F1-es házigazdaForrás: AFP/Manu Fernandez

„Nem tiszta lappal indulunk, inkább megpróbálunk minden rendelkezésre álló tényezőt hasznosítani, hogy megtartsuk a pálya lelkét és egyéniségét" – nyilatkozta a Dromo vezetője, Jarno Zaffelli.

A felújításnak viszont keresztbe tehetnek a zaj miatt tiltakozó környékbeliek. Korábban felmerült, hogy Madridban egy utcai helyszínre vigyék a Spanyol Nagydíjat, de ez túl drága volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK