Új helyszínre költözhet a Spanyol Nagydíj

Forma-1, Spanyol Nagydíj
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen crosses the finish line in first place during the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 21, 2022 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona. (Photo by Manu Fernandez / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Pontosabban egy korábban az F1-ben már használt pályára, a Madridhoz közeli Jaramába térhet vissza. A helyszínt 40-50 millió euróból újítanák fel.

A Marcainformációi szerint a spanyol motorsport szövetség elnöke, Carmelo Sanz de Barros találkozott az FIA és az F1 menedzsmentjének legmagasabb rangú képviselőjével annak kapcsán, hogy 2026 után a tulajdonához tartozó jaramai versenypályára költöztessék a Spanyol Nagydíjat. Ezt jelenleg a Barcelonához közeli Circuit de Catalunyán tartják, de az infrastruktúra állapota több szempontból nem éri el a kívánt szintet, az idei futam után is rengetegen panaszkodtak a szervezési hiányosságokra és a tumultusra a közlekedésben és a kiszolgáló létesítményeknél.

A jaramai pálya nagyjából 30 kilométerre fekszik Madridtól, 1968 és 1981 között kilenc alkalommal már rendeztek rajta F1-es nagydíjat.

A spanyol sportlap úgy tudja, 40-50 millió euróból tervezik megújítani és néhány száz méterrel meghosszabbítani

(3,8 km-ről 4,1-re), amit a zandvoorti felújítást végző Dromo cég intézne.

Lehet, hogy Barcelona már nem sokáig lesz F1-es házigazda Forrás: AFP/Manu Fernandez

„Nem tiszta lappal indulunk, inkább megpróbálunk minden rendelkezésre álló tényezőt hasznosítani, hogy megtartsuk a pálya lelkét és egyéniségét" – nyilatkozta a Dromo vezetője, Jarno Zaffelli.

A felújításnak viszont keresztbe tehetnek a zaj miatt tiltakozó környékbeliek. Korábban felmerült, hogy Madridban egy utcai helyszínre vigyék a Spanyol Nagydíjat, de ez túl drága volna.