Hamiltonéhoz hasonlította saját pályafutását az F1 újonca

Forma-1, Osztrák Nagydíj 2022, csütörtök, Lewis Hamilton, Csou Kuan-jü
Lewis Hamilton of Mercedes and Zhou Guanyu of Alfa Romeo-Ferrari talk ahead of the Formula 1 Austrian Grand Prix at Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 7, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csou Kuan-jü úgy véli, sok szempontból hasonló kihívásokkal szembesült, mint Lewis Hamilton. A kínai pilóta elárulta, a hétszeres világbajnok támogatja őt, és van egy közös érdeklődési körük is.

Csou Kuan-jü az idei évben mutatkozott be a Forma-1-ben, és a szezon közepére sikerült felvennie a ritmust, bár szerinte ez nem látszik. A kínai versenyző egyelőre jó esetben is csak a pontokért küzd, de úgy véli, eddigi pályafutása bizonyos értelemben hasonlít Lewis Hamiltonéra.

Csou szerint saját pályafutása bizonyos pontokon megegyezik Hamiltonéval Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Valamilyen értelemben mindkét pilóta úttörőnek számít, hiszen a hétszeres világbajnok a sportág történetének első és eddigi egyetlen színes bőrű versenyzője, az Alfa Romeo újonca pedig az első kínai pilóta. Ennek következtében mindketten kénytelenek voltak elszenvedni az ezzel járó nyomást, illetve megnyilvánulásokat, de Hamilton így is hatalmas sikereket ért el, amit Csou nagyra becsül.

Ő a motorsport történetének egyik legnagyobbja

– nyilatkozta aCrash.net-nek. –Őrületes, ahogyan kezelte a nyomást. Úgy érzem, hogy amit Lewis néhány ponton átélt, azt én is megtapasztaltam az év elején, az első futam előtt. Szóval átérzem, milyen kemény [időszakon] ment keresztül. Ő is átesett ezen, miközben az F1-es címekért küzdött. Ami engem illet, tudom, hogy nem a bajnoki címért fogok harcolni, hanem talán azért, hogy pontokat szerezzek, és a lehető legtöbbet hozzam ki az autómból. Szóval nagy tisztelet jár neki. Különösen az F1-ben, a legkeményebb versenyben őrületes hét évet megnyerni. Nem számít, hogy neki van a legjobb autója, akkor sem könnyű győzni.”

A két versenyzőt Ausztriában lehetett együtt látni, közvetlenül a Brit Nagydíjat követő hétvégén, amikor Csou horrorisztikus balesetet szenvedett. A 23 éves versenyző elárulta, hogy Hamilton valamilyen szinten segíti őt.

Bahrein után gratulált nekem, és néha kapcsolatban vagyunk – jelentette ki. – Nem régóta ismerem őt, szerintem idén ismerkedtem meg vele ténylegesen. Nyilvánvalóan nem adna nekem tanácsot, hiszen ez egy verseny.

Hamilton többször is beszélt arról, hogy korábban rendszeresen érték rasszista támadások, és nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon a nagyobb diverzitáshoz az autósporton belül. Csounak szintén szembe kellett néznie hasonló jellegű megnyilvánulásokkal, éppen ezért tiszteli a Mercedes versenyzőjét, hogy felszólal ezekben az ügyekben.

Csout rasszista támadások érték F1-es bemutatkozása előtt Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

„Úgy érzem, átéltem azt, amit ő talán két évvel ezelőtt, amikor kiállt, és rengeteg rasszista megjegyzést kapott, főleg tavaly – fogalmazott. – Ugyanebben az időszakban én is megtapasztaltam ezt, de karrierem egy másik szakaszában, szóval ezek a dolgok hasonlóak. Úgy vélem, idén mindketten megmutathatjuk az embereknek, hogy mit érdemlünk. Szerintem az F1 egy nagyon családias sportág, úgyhogy az a helyes út a jövőre nézve, ha ezt mindenki megérti és pozitívan áll hozzá. Lewis a pilóták vezére, és megpróbálja egy szebb jövőbe vezetni a sportágat, amiért az összes versenyző tiszteli őt.”

Emellett ráadásul még egy közös érdeklődési körük is van. Az utóbbi években Hamilton szinte mindig feltűnő ruházatban érkezik meg a paddockba, amivel bátorította Csout, akinek hasonló az ízlése a divat terén.

– mondta. – Idén megpróbáltam abban mutatkozni, amit általában szeretek viselni. A múltban, talán húsz évvel ezelőtt a pilóták csak versenyeztek, nekünk viszont megvannak a személyes dolgaink, és szerintem nagyszerű, hogy ezt csütörtökönként megmutathatjuk. Nyilván ő volt az első, aki ilyen módon nyitottnak bizonyult, és ez nem volt könnyű. Tisztán emlékszem az első alkalomra, amikor megtette. Sokan azt mondták, hogy »miért visel ilyet?«, de én azok közé tartoztam, akiknek tetszett a divatérzéke. Amikor megérkeztem az F1-be, csak önmagam akartam lenni, akár a pályán, akár azon kívül, úgyhogy erre törekedtem. Nagyszerű, hogy most már többen használják a saját ruháikat a paddockban.”

Hamilton egyébként már saját ruhakollekcióval is rendelkezik. Elmondása alapján Csou ebben is követni akarja a hétszeres világbajnokot, és hangsúlyozta, hogy tervei szerint a jövőben ő is létrehoz egy saját divatmárkát.