A Red Bull bánja, hogy nem csapott le a botrányt okozó Piastrira

Forma-3, Mugello, Oscar Piastri, Mark Webber
SCARPERIA, ITALY - SEPTEMBER 13: Championship winner Oscar Piastri of Australia and Prema Racing poses for a photo with former F1 driver Mark Webber in parc ferme during the Formula 3 Championship Second Race at Mugello Circuit on September 13, 2020 in Scarperia, Italy. (Photo by Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner csapatánál is versenyzett régebben a tehetséges pilóta, s bár fontolóra vették a leigazolását, ez elmaradt. A Red Bull karmestere bánja a döntést, ugyanakkor biztos benne, hogy Piastri jól fog szerepelni a Forma-1-ben.

Nagy perpatvar után mutatkozik be 2023-ban a Forma-1-ben Oscar Piastri, aki Charles Leclerc és George Russell karrierívét másolva első próbálkozásra megnyerte az F3 és az F2 bajnokságát. A két említett pilótával ellentétben őt azonban nem ültette át egyből az F1-be a támogatója, az Alpine-nak ugyanis nem nincs motorvásárló ügyfele.

Piastri végül nem is velük, hanem a McLarennel debütál majd, de egy alternatív valóságban mindez a Red Bullnál is megtörténhetne, hiszen Christian Horner elárulta, annak idején ők is fontolóra vették a leigazolását, amikor Piastri az általa irányított Arden istállónál vezetett a brit F4 és a Formula Renault Eurocup sorozatban.

Piastri és menedzsere, a korábban a Red Bullnál versenyző Mark Webber Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock - Formula 1

„Értelemszerűen kiemelkedő tehetség volt – jelentette ki Horner a Beyond The Grid podcast adásában. – A Red Bullnak lehetősége volt rá akkor, hogy jobban kiértékelje, és nem választottuk ki."

Már csupán azért is bánhatja, mert jelenleg kiapadni látszik a Red Bull tehetségkútja, most nincs a láthatáron olyan, akit a közvélemény konszenzussal az F1-be követelne.

A csapatfőnök úgy érzi, az Alpine-tól viharos körülmények között távozó pilóta a fokozott figyelem ellenére meg fogja állni a helyét a világbajnokságban. „Nehéz megítélni, milyen ígéretek hangzottak el, mit érvénytelenítettek. De teljesen váratlan fejlemény volt, és Fernando [Alonso] korbácsolta fel a hullámokat a tóban azzal, hogy bedobott egy követ. Ez számos versenyzői ülést érintett" – mondta Horner.

Piastri tesztelt is az Alpine-nál Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„A probléma most az [Piastrinak], hogy órási elvárásokkal szembesül. Jól kell teljesítenie Lando [Norris] mellett, ami nem lesz könnyű. De itt valaki vagy elsüllyed, vagy a víz felszínén marad, és ő jó képességű pilóta. Biztos vagyok benne, hogy jól fog menni."

Ami azt illeti, a Red Bullt is érintette az ügy, mert az Alonso utódját kereső Alpine kivetette a hálóját Pierre Gaslyra is, csakhogy az energiaitalosok kisebbi istállója végül nem engedte el a franciát, mert a helyére kiszemelt Colton Herta nem kap F1-es jogosítványt. A héten hivatalosan is megerősítette az FIA a Red Bullnak, hogy nem tesznek kivételt az amerikai pilótával.