Ezeket az elképesztő rekordokat még az idén megdöntheti Max Verstappen

Forma-1, Max Verstappen, dobogó, Olasz Nagydíj 2022, futam
Max Verstappen of Holland driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 Red Bull RBPTH001 during the Formula 1 Pirelli Gran Premio d'Italia 2022 on September 11th, 2022 in Monza, Italy (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy a tavalyi szezonhoz hasonlóan szoros versenyfutásnak indult a 2022-es Forma-1-es világbajnokság, már szeptemberben úgy tűnik, hogy csak idő kérdése, mikor biztosítja be a címvédését a holland pilóta – néhány rekord esetleges megdőlése miatt azonban biztosan izgalmas lesz a hajrá.

Akár már a következő, Szingapúri Nagydíjon bebiztosíthatja második világbajnoki címét Max Verstappen, aki a szezon eleji műszaki hibákból hamar felocsúdott, az elmúlt két hónapban pedig egyértelműen verhetetlen volt. Ha már a Marina Bayen sikerül a címvédés számára, akkor sem ő lesz az, aki a legkorábban nyeri meg a világbajnokságot, ugyanis 2002-ben Michael Schumacher hat versennyel a vége előtt eldöntötte a vb-cím sorsát. Ezt leszámítva azonban számos más egyéni rekord van, ami még az idei szezonban Verstappen szeme előtt lebeghet, még ha Helmut Marko szerint ő nem azok megdöntéséért versenyez.

A hetedik pozícióból megnyert Olasz Nagydíjjal Max Verstappen gyakorlatilag az utolsó ferraris reményfoszlányokat is elkergette Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

1. Az egy szezonban szerzett legtöbb pont rekordja

A hátralévő hat versenyhétvégén összesen 164 (futamonként 25+1, illetve a brazíliai sprintfutamon 8) pont gyűjthető. Verstappen jelenleg 335 egységgel áll, így akár 499 pontig is eljuthat. A rekordhoz azonban elég lenne 79-et szereznie, ugyanis azt 2019-ből Lewis Hamilton tartja 413-mal (21 versenyen).

2. A legnagyobb különbséggel aratott vb-cím rekordja

Jelenleg 116 ponttal vezet a második helyen álló Charles Leclerc előtt az összetettben. Természetesen a 2010-ben jelentősen megnövekedett pontosztás óta könnyebb megdönteni ezt a rekordot, Verstappen egy nyolc éve fennálló csúcs felülmúlására esélyes: 2013-ban – 19 futam alatt – Sebastian Vettel 155 ponttal végzett a mögötte záró Fernando Alonso előtt, és ez a különbség a holland mostani formája alapján nem elérhetetlen.

3. A szezonbeli legtöbb futamgyőzelem rekordja

Most 11-nél jár a címvédő, a rekordot pedig 13-mal tartja holtversenyben Schumacher (2004-ből, 18 futam alatt) és Vettel (2013-ból, 19 futam alatt). Azaz a hátralévő versenyek felét elegendő megnyernie Verstappennek, hogy ez a rekord is a múlté legyen.

4. Az egy szezonban elért legtöbb leggyorsabb kör rekordja

Ezt a csúcsot dönti meg talán a legkisebb eséllyel a címvédő, ugyanis az összes hátralévő nagydíjon neki kellene megfutnia a leggyorsabb kört ahhoz, hogy megelőzze a lista élén álló Schumachert (2004) és Kimi Räikkönent (2005 és 2008). A holland most ötnél jár, a rekordot pedig tízzel tartja a két klasszis.

5. A sorozatban elért legtöbb futamgyőzelem rekordja

Amikor 2013-ban Sebastian Vettel mind a kilenc versenyt megnyerte a nyári szünet után, azzal egy korszakos rekord íródott. Azonban az elmúlt öt versenyt úgy nyerte meg Verstappen, hogy ezt sorrendben a 2., a 10., a 14., az 1. és a 7. helyről indulva kellett megtennie, azaz többször is óriási zárkózásra volt szüksége, amit sikerrel teljesített. Így nem elképzelhetetlen, hogy Szingapúrban, Japánban, az Egyesült Államokban és Mexikóban is őt inti le elsőként a kockás zászló, Brazíliában pedig így sorozatban a tizedik sikerét arathatná, egy megdönthetetlennek tűnő rekordot megdöntve.

Forrás