Csapatfőnöke megadta a magyarázatot a mezőny legrosszabb pilótájának pocsék teljesítményére

Forma-1, Emilia ROmagna Nagydíj, Williams, Nicholas Latifi
Nicholas Latifi (CAN) Williams FW44 during the Formula 1 Championship Formula 1 Rolex Emilia Romagna Grand Prix 2022, 4rd round of the 2022 FIA Formula One World Championship Race on April 24, 2022 at the Enzo e Dino Ferrari Circuit in Imola, Italy (Photo by Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Alessio De Marco / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Jost Capito úgy véli, a 2021-es abu-dzabi szezonzárón bekövetkezett balesete, és az azt követő események befolyásolják Nicholas Latifi gyenge teljesítményét.

A 2020-ban a mezőnyhöz csatlakozó Latifi az első két évében sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A leggyengébb autónak tartott Williamsszel két pontszerző helyet tudott elérni, és szinte minden alkalommal csapattársa, George Russell mögött végzett. Idén azonban ennél is nagyobb hátrányban van a többiekhez képest, és

noha a vizes Hungaroringen megnyerte a harmadik szabadedzést, szinte mindig Alexander Albon mögött zárt és a pontszerzésre teljesen esélytelen volt eddig.

Ezt tetézte, hogy az Albon helyére szombaton beugró Nyck de Vries az Olasz Nagydíjon is Latifi elé került már az időmérőn is, a versenyen pedig szintén sokkal jobb tempóval rendelkezett a holland.

A Williams csapatfőnöke, Jost Capito elmondta, szerinte a tavalyi szezonzáró és annak következményei okozzák a pilótája gyenge teljesítményét. A tavalyi szezon utolsó futamán a világbajnoki cím eldőlni látszott Lewis Hamilton irányába, amikor a hajrában Nicholas Latifi összetörte a Williamsét, ezzel pedig biztonsági autós fázist, majd közvetve Max Verstappen által megnyert vb-címet eredményezett. Az esetet követően a kanadai pilótát rengeteg gyűlölet és szóbeli bántalmazás érte a közösségi médiában.

„Folyamatosan önbizalmat kellett adnunk neki. Azt mondtuk, hogy nincs semmi baj, és minden rendben is volt, de nagyon nehéz volt elhitetni vele, hiszen vége volt a szezonnak – emlékezett vissza Capito. – Nem volt itt minden nap, és

Ezen mindenkinek egyedül kell túljutnia. Tisztában volt vele, hogy támogatjuk, és teljesen meg voltunk győződve arról, hogy nem tett semmi rosszat."

Ami az abu-dzabi incidenst illeti, a német szakember hozzátette:
„A balesetnek természetesen nem kellett volna megtörténnie, de ha versenyzünk, akkor balesetek történhetnek. Ezért soha nem hibáztatjuk a sofőrt, hiszen előfordulhatnak ilyen esetek. Aki ezt nem fogadja el, az inkább maradjon otthon. Azonban szerintem

Biztos vagyok benne, hogy ez befolyásolta a vezetést ezután, engem is biztos, hogy nagyban befolyásolt volna. Tehát meg tudom érteni őt, ezért adtunk neki támogatást az egész szezonban, és tudjuk, hogy vissza fog térni."

Capitóék bizalma töretlen Latifivel szemben Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Istitene

Azonban eddig ez a visszatérés nem következett be, és kisebb megalázást jelenthetett számára az, hogy De Vries könnyedén felülmúlta őt. Ezzel továbbra is

csak az a Nico Hülkenberg áll hozzá hasonlóan nulla ponttal a bajnokságban, aki csak az első két hétvégén szerepelhetett Sebastian Vettel hiányzása miatt.

Latifi jövő évi helye egyelőre nincsen biztonságban, és az anyagi hátterét leszámítva semmi nem szól amellett, hogy egy újabb szezont teljesíthessen az F1-ben – azonban elképzelhető, hogy ez elég jó érv lesz mellette.