Vágólapra másolva!
Miután Colton Herta jövőre nem lesz jogosult az F1-ben való versenyzésre, több amerikai versenyző felháborodott az FIA rendszere miatt, ami őket is leértékeli. Egyikük szerint a sportág csak a pénzt akarja elszívni Amerikából.

Jelen állás szerint jövőre sem lesz amerikai versenyző a Forma-1 mezőnyében, mert a Red Bull nem tudja elérni, hogy az FIA kivételt tegyen a szuperlicenc pontok terén Colton Hertával, így nem ültethetik az Alpha Tauriba. Az IndyCar tehetségének korábbi eredményeiből nem jött össze a szükséges 40 pont az F1-es jogosítványhoz, de

ez jórészt annak a következménye, hogy a legfontosabb amerikai formaautós bajnokságot igencsak alacsonyra taksálják értékelési rendszerben:

a bajnokság 4. helyéért például ugyanúgy 10 pont jár, mint ugyanilyen helyezésért jóval gyengébb autókkal futott FIA-bajnokságokban, vagy a női széria bronzérméért.

Több sikeres amerikai autóversenyző felháborodott Herta meghiúsult lehetősége miatt, reakcióikat a Daily Mail gyűjtötte össze. „Egyetlen dolog volt állandó a motorsportban az elmúlt évtizedekben, mégpedig az, hogy az F1-es csapatok nem szívesen látták az amerikaiakat" – írta a Twitteren a NASCAR korábbi bajnoka, Brad Keselowski.

Colton Herta Forrás: Joe Skibinski - 2021/Joe Skibinski

A Hertával az IndyCar-ban együtt versenyző Graham Rahal még keményebben fogalmazott.

– írta szintén a Twitteren. – Nem akarnak bennünket, emlékezzünk rá. Amerikai vállalatok pénzét akarják, vagyonos amerikaiak pénzét akarják. A többi nem érdekli őket, mindig így volt, mindig így lesz."

Utoljára Alexander Rossi versenyzett az F1-ben amerikaiként, 2015-ben, felejthető szezont produkálva és ő is sajnálja Hertát. „Régóta csendben vagyok, ennek vége. Rosszul vagyok a szuperlicenc pontoktól, fáraszt. Az egészet arra találták ki, hogy valakit csak úgy be lehessen vásárolni az F1-be, és helyette a tehetség számítson – mondta. – Mindannyian egyetértünk abban, hogy Colton kellően tehetséges és adottak a képességei az F1-ben versenyzésre."

Az amerikai versenyzők véleménye nem véletlen: nem Hertát sajnálják vélhetően igazán, hanem saját magukat, hiszen nyilván kellemetlen nekik, hogy a szuperlicenc-rendszerben ennyire alacsony értéke van az eredményeiknek.

Az érintett, Herta egyébként azt mondta, nem akarta volna, hogy kivételt tegyen vele az FIA, azt az utat pedig elutasította, hogy téli utánpótlás-szériákban indulva begyűjtse a hiányzó pontokat.