Letartóztatták Max Verstappen egyik támogatóját

Frits van Eerd, 2019
Jumbo CEO Frits van Eerd pictured during a press conference regarding the opening of the first supermarket of Dutch supermarket chain Jumbo in Belgium, Tuesday 05 November 2019, in Pelt. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN (Photo by LUC CLAESSEN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Házkutatás után, pénzmosás vádjával letartóztatták Frits van Eerdet, a Jumbo nevű szupermarket lánc vezérigazgatóját. A vállalat többek között Max Verstappent is szponzorálja.

A hollandiai adóügyi nyomozószolgálat a héten több városban is házkutatást tartott, hogy felderítsenek egy pénzmosási ügyet. A gyanúsítottak között szerepel Frits van Eerd is, akinek a cége több holland autó- és motorversenyzőt támogat, köztük az F1-es világbajnokság címvédőjét, egyben az idei sorozat listavezetőjét, Max Verstappent is.

Letartóztatták Verstappen egyik szponzorának első emberét Forrás: Belga via AFP/Luc Claessen

Az első hírek szerint Van Eerd nem szerepelt a letartóztatottak között, és az általa vezetett cégnek, a Jumbo nevű szupermarket láncnak nincs köze az ügyhöz. Később mindkét információt megcáfolták: kiderült, hogy a holland üzletember is ott van a kilenc letartóztatott személy között, és a vállalat székhelyén is tartottak razziát.

Van Eerdet azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy nagyszabású pénzmosási ügyben.

A gyanúsítottak a feltételezés szerint ingatlanokon, gépkocsikon, „tisztázatlan készpénzbetéteken”, valamint a motokrosszban kötött szponzori szerződéseken keresztül mostak tisztára nagy mennyiségű pénzt és árut. Az 55 éves üzletember egyébként nem az első számú gyanúsított.

Van Eerd 1992-ben csatlakozott a Jumbóhoz, és 1996-ban, édesapjával együtt lett a cég vezérigazgatója. Vezetése alatt a vállalat az ország második legnagyobb szupermarket láncává nőtte ki magát.

Az üzletember köztudottan szereti az autókat, illetve a motorsportot,

korábban ő maga is versenyzett a Formula Renault-ban, aztán ralizásra váltott. 2017-ben, az egykori F1-es pilótával, Jan Lammersszel közösen megalapította a Racing Team Nederlandot, amelynek színeiben egészen tavalyig indultak a WEC-ben, illetve a Le Mans-i 24 órás versenyeken is részt vettek.

A Van Eerd által vezetett Jumbo volt Verstappen első szponzora

Emellett a Jumbo révén szponzorként is jelentős szerepet vállal az autósportban. A cég többek között Verstappent is támogatja, olyannyira, hogy 2013-ban, még gokartos korában ez a vállalat volt a holland pilóta első szponzora. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy mi lesz a megállapodással, ha Van Eerdet bűnösnek találják, és esetleg börtönbe kerül.